CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” nin görüşmeleri sırasında kamuoyuna, “Konaklama Vergisi” olarak yansıyan, Turizme çelme takacak olan, kayıt dışılığı artıracak ve sezonsal hizmet veren turizm işletmelerini olumsuz etkileyecek olan yasa teklifini eleştirerek; “Bu yasa derhal geri çekilmelidir.” Dedi.
2020 yılı için kontratlarını yapan konaklama işletmeleri, operatörler ve seyahat acentelerine bu vergiyi bindirmeniz mümkün olmadığını belirten milletvekili Girgin, “Dolayısıyla bunu da sineye çekip kendi gelirinden karşılamak zorunda kalacaklardır. Tüketicinin de bundan böyle tatil seçeneğinde ek vergisi olan ülkelere rezervasyonlarında ciddi düşüşler olacağı kaçınılmazdır. Ayrıca, vergi alınamayan yabancı uyruklu kişilerin villalarının kirasından kaçırdığı paranın kayıtlı işletmelerin sırtından ‘konaklama vergisi’ adıyla alınması sektörde kesinlikle huzursuzluk yaratacaktır. Kayıt dışılığı teşvik edecektir bu yasa” dedi.
Muğla’mızdan size bir örnek vermek istiyorum. Muğla nüfusu 1 milyondur. Yazın ise 5 milyon nüfusa belediyelerimiz hizmet vermekte olduğuna dikkat çeken CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şunları söyledi:
“Ancak İller Bankasından kış nüfusuna göre katkı almaktadır belediyelerimiz. Destek verilecekse kendi imkânlarıyla 5 milyon nüfusa hizmet eden belediyelere destek verilmelidir. Konaklama tesislerinden toplanacak konaklama vergisinin toplandığı ilin turizm hizmet ve yatırımlarında kullanılmak üzere kanunlarda değişiklik yapılarak yerel yönetimler tarafından toplanması veya toplanan gelirlerin toplandığı ile aktarılması doğru olacaktır. Konaklama vergisinin büyükşehir olan illerde büyükşehir belediyesi tarafından toplanarak nüfus kriterlerine göre ilçe belediyelerine belli bir oranda pay verilebilir. Muğla ilinin sınırları içerisinde faaliyet gösteren fakat merkezleri ilimizde bulunmayan turistik tesis ve şirketlerin Muğla Vergi Dairesi dışında merkezlerinin bulunduğu vergi dairelerine ödedikleri vergilerin büyükşehir belediyelerine Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından aktarılan yüzde 6’lık payların aktarılan hesaplanmasına da dahil edilmesi gerekmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün Mali Yardım Genelgesi’nde ‘Kültür turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri öncelikli olmak üzere turizm potansiyeline sahip olan illerin mahallî idarelerine turizm amaçlı çevre düzenlemesi veya altyapı uygulamaları için destek verilebilir, verilmesi gerekir.’ demektedir yasa. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgelerindeki yol, altyapı gibi yatırımlar için ilgili mahallî idarelere yeterli destek sağlanmamaktadır. Dolayısıyla, turizm odaklı hizmetin artması isteniyorsa bu yerel yönetimlere, bu alanda güç verilerek yapılabilir.”