CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de verdiği araştırma önergesiyle arıcıların sorunlarına dikkat çekti.
Arıcılığın insanlık tarihi kadar eski ve meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan CHP’li Girgin Arıcılığın ve Muğlalı arıcılarının sorunlarını meclis gündemine getirdi.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; “TÜİK 2017 Yılı verilerine göre Türkiye genelinde 83210 adet arıcılık yapan işletme mevcuttur. Tüm bu işletmeler tarafından gerçekleştirilen yıllık toplam bal üretimi ise 114471 ton civarıdır. Resmi rakamlara göre toplam 7991072 adet kovan ile üretim yapan 59030 üreticimiz bulunmaktadır. Arıcılık ülkemiz için adeta bir bacasız sanayi görevi üstlenmektedir. Ayrıca doğaya olan uyumunun da çevresel faktörler göz önüne alındığında eşsiz olduğu görülmektedir.” Dedi
EİNSTEİN’IN ÜNLÜ SÖZÜYLE ARI VE ARICILIĞIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ…
“Dünyaca ünlü bilim insanı Albert EİNSTEİN’ın genel kabul gören kuramına göre “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın 4 yıllık ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz.” Sözü arı ve arıcılığın yeryüzü ve insanlık için olan önemini vurgulamaktadır.
Arıcılık tüm dünyada giderek büyüyen bir sektördür. İnsan sağlığı bakımından bal ve diğer arı ürünleri geçmişten günümüze önemini sürdürmektedir. Ayrıca arıcılık sürdürülebilir kırsal kalkınma için büyük öneme sahiptir. Tüm bu sebeplerden dolayı ülkemiz için arıcılık büyük bir önem taşımaktadır, diyerek arı ve arıcılığın insan yaşamı için önemini vurguladı.
OSMANLI DÖNEMİNE AİT KAYITLAR MUĞLA’DA ARICILIĞIN NE KADAR ESKİ BİR SEKTÖR OLDUĞUNUN KANITI..
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; “Muğla ilimizin ise arıcılık bakımından ülkemiz coğrafyası içinde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Arıcılık Muğla için insanlık tarihi kadar eskidir. Arıcılık Osmanlı döneminde dahi Muğla için ciddi bir geçim kaynağıydı. Öyle ki Osmanlı devlet arşivinde 1500 ve 1800’lü yıllarda yerini almıştır. Ülkemizde ilk arıcılık ve bal kooperatifi 1951 yılında Muğla’da kurulmuştur.
1930 – 1960 Yılları arasında Muğla’da Arıcılık;
Arıcılar sabit arıcılık yapmaktaydı.
Kovanlar kütük kovan veya çamur kovandı.
Arıcılar kıl çadırlarda yaşamaktaydı.
Kovanların nakilleri eşek ve katırlarla yapılmaktaydı.
Arılıkları yabani hayvanlardan korunmak için kayalıklara kurarlardı.
1960 – 2000 Yılları arasında Muğla’da Arıcılık;
Arıcılarımız Kızılay çadırlarında yaşamışlardır.
60 ve 70’li Yıllardan itibaren fenni kovan kullanmaya başlamışlardır.
Kovan nakilleri kamyonlarla yapılmıştır.
1990’li Yıllarda arıcılar barakalarda yaşamaya başlamışlardır.
1990 Yılına kadar mum ve petek basma elle yapılmıştır.
1990’lı yıllardan sonra mum sıkma ve petek basma işletmeler tarafından yapılmaya başlanmıştır.
2000 ve Günümüz Arıcılığı
Arı yetiştiricileri birlikleri 4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanunun 19/12/2001 Tarih ve 24615 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Islah Amaçlı Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında 2002 Yılında kurulmuştur.” Dedi ve arıcıların sorunlarının ivedilikle araştırılmasını istedi.
TBMM’DE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN…
CHP’li Girgin; “Tarihsel gelişiminde görüldüğü üzere ülkemiz ve özellikle bölgemiz Muğla için arıcılık eski ve çok önemli bir faaliyettir.
Her dönem kendi şartları içinde büyük zahmet ve sorunlar yaşanan arıcılık bugünde yerli döküman sıkıntısı, arı hastalıkları ile mücadelenin yeteri düzeyde yapılamaması, bilinçsiz ve ölçüsüz ilaç kullanılması nedeniyle arı ölümlerinde yaşanan artış, gezginci arıcıların yazın konaklama ve nakliye sorunları, özellikle devlete ait olan orman arazilerinden ücret alınması, arı yetiştiricileri birliklerinin yeteri kadar desteklenmemesi, danışmanlık kurumlarının bulunmaması vb. gibi sorunlar yaşamaktadır.” Diyen Girgin; Arıcılığın sorunlarıyla ilgili bir meclis araştırılması yapılmasını talep etti.