Turgutreis Engelliler ve Gençlik Spor Kulübü Kültür Sanat Derneği (ENGENÇDER) Dünya Su Günü nedeniyle, Turgutreis’te “Su Paneli” düzenledi.
Turgutreis Şevket Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleşen panele, 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Prof.Dr. Doğan Yaşar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Fakültesi Su Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ceyhun Özçelik ve Muski Daire Başkanı Yüksek Çevre Mühendisi Tansel Koralay konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü gazeteci Abdulkadir Sevindik’in yaptığı panelde, konunun uzmanları 20’şer dakikalık sunum sonrasında katılımcıların sorularını cevapladı.
Panelin ilk sunumunu yapan Doç.Dr. Ceyhun Özçelik noktasal analizlerin bir anlam ifade etmediğini ifade ederek, “Su konusunda sağlıklı analizlerin yapılabilmesi, alansal ve zamansal desteklemesi lazım. son zamanlarda yaşadığımız yoğun yağmurlar ve fırtınalar bize iklim değişikliğinin mesajını veriyor. Suyun toprakla teması yok olur, akarken bulacağı yolu tahrip edersen önüne ne gelirse alır götürür. Özellikle Bodrum’da tepelerden aşağı inen suyun debisini aşağıdaki yatakların taşıyacağı şekilde kurulacak küçük bentlerle engellemek lazım. Engelleyemezsen bedeline katlanırsın.” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Daire Başkanı Tansel Koralay’da, iklimsel olarak yaşanan sonuçların ortaya çıkışı ve bu sonuçların yaşattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak için elimizden geleni imkanlarımız dahilinde yapıyoruz diyerek, “Türkiye’nin her yerinde kurumlar arası yaşanan yetki kargaşası ve koordinasyonlu çalışamaması iklimsel değişikliklerin sonuçlarını olumsuzluklarını tam anlamıyla ortadan kaldıramıyoruz. Muğla bu yıl aldığı yağışlarla bu yaz susuzluk çekmeyeceğiz” dedi.
Su üzerinden yapılan algı operasyonlarını verilen subliminal mesajların Dünya’nın gelecekte yaşayacağı dev ticaretin ayarları olduğunu ifade eden Prof.Dr. Doğan Yaşar, insanoğlunun Dünya’nın iklimlerini değiştirme konusunda bir etken olamayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Dünya’nın 10’ar yıllıktan başlayın onbiner yıllık periyodlarına kadar kendi içinde ve genelinde ısınması ve soğuması bilimsel bir gerçektir. Dünya soğuyunca yağışlar azalır kaynaklar kıt hale gelir, ısınınca yağışlar artar kaynaklar bollaşır. Bizlerin yaptıklarıyla dünyanın bu dengesini bozmamız mümkün değil. Bütün bu gelişmelerde Dünya’nın Güneş üzerinde gerçekleşen patlamalar silsilesi ile olur. Bu patlamaların standart sapması binde ikidir. Yanı mükemmel bir uyum içerisindedir. İnsanlığın sorunu ise bu kıt ve yeterli yağış dönemlerinde suyu nasıl kullandığıdır. Dünya yakın dönemde yağışların azalması sonucu bir kıtlık dönemine girecek. Su’yu gelecekte ticaretin bir numaralı metası haline getirmek isteyenler, bugünden dev cirolara ulaştılar. Şuan itibarıyla Dünya nüfusunun %5’i suyu parayla satın alıyor. İnsanlığın sadece % 5’i, suya 1.3 katrilyon Dolar ödüyor. Gelecekte yaşanacak savaşlar ekonomik nedenlerden değil, su’dan sebeplerden çıkacak.”
Panel öncesinde Engençder Kültür Sanat Grubu üyelerinden Nurcan Arık’ın kanun taksimi, sonrasında da Kültür ve Turizm Bakanlığı cam sanatçısı Nasuf Cömert’in, soğuk cam sanatı performansı etkinliğe renk kattı.
Katılımcılar arasında DSP Bodrum Belediye başkan adayı Mehmet Necati Utkan, Vatan Partisi Bodrum Belediye Başkan adayı Şeref Bozkurt, İyi Parti meclis üyesi İsmail Uslu, DP meclis üyesi Selahattin Zengin’de vardı.