arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Fransız çellist Christian-Pierre La Marca’dan barok müzik şöleni

Fransız çellist Christian-Pierre La Marca’dan barok müzik şöleni
16 Ağustos 2023 09:59
A+
A-

20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, ‘Lirik zerafetin müzisyeni’ Fransız çellist Christian-Pierre La Marca’yı 2 bin 500 yıllık tarihi taş ocağında misafir etti…

Arena Bodrum Haber – Türkiye’ye ilk kez gelen, Christian-Pierre La Marca, Londra’da aylık olarak yayınlanan klasik müzik dergisi Gramophone tarafından “Enstrümanının ustası; zevk sahibi ve lirik zarafetin müzisyeni” olarak övgüyle tanımlanmış.

Geçtiğimiz günlerde Türk piyanist Gökhan Aybulus’la festival sahnesinde bir araya gelen Fransız çellist, bir eseri 6 Şubat’ta Kahramanmaraş, Gaziantep ve çevresinde etkili olan depremlerdeki kayıplarımız ve depremzedeler için çalarak büyük takdir toplamıştı.

Institut Français Turquie’nin etkinlik sponsorluğu ile Gümüşlük’te ikinci kez sahneye çıkan Christian-Pierre La Marca, Bodrum’un sanat çevrelerini ve müzik tutkunlarını tekrar bir araya getirdi. Sahnedeki parlak duruşu ve ödüllü kayıtlarıyla, dünya genelindeki seçkin konser salonlarında izleyici ile buluşma başarısını yakalayan La Marca, odaklı bir şekilde oda müziğine tutkulu bir sanatçı. Uluslararası yarışmalardan aldığı ödüllerle olağanüstü bir kariyere ulaşan La Marca, Gümüşlük’teki gecede çello için yazılmış eserler seslendirdi. Sanatçı konserinde, M. de Sainte-Colombe le fils, J. S. Bach, M. Marais, ve G. P. Telemann gibi müzik tarihinin en bilinen Barok Dönem çellist ve bestecilerinin yapıtlarına yer verdi.

Barok müziğin en sevilen eserlerini seslendirdi

Antik Taş Ocağı’nda düzenlenen konserde izleyiciye barok müziğin sevilen ve seçkin örneklerini sunan Christian-Pierre La Marca, ilk olarak babası Sainte-Colombe’un geleneğini İskoçya’da sürdürmüş ve 18.yy’ın başlarında önemli eserler vermiş Fransız çellist ve besteci M. de Sainte-Colombe le fils’ten bir eser seslendirdi. Bu eser “Prelude X:XVII in e minor | Fantaisie” başlığını taşıyordu. Bu eserin ardından La Marca, Alman barok müzik bestecisi Johann Sebastian Bach’tan, “Cello Suite No. 1 in G major, BWV 1007” ve Fransız besteci, gamba virüözü Marin Marais’ten, “La Folia-Les folies d’Espagne | Deuxième Livre de pièces de viole” başlıklı iki eser seslendirdi. Verilen aranın ardından tekrar bir J. S. Bach bestesi ile sahneye gelen Christian-Pierre La Marca, “Cello Suite No. 5 in C minor, BWV 1011” başlıklı yapıtı izleyicinin beğenisine sundu. Sanatçı, programa M. Marais’ten, “Les voix humaines | Deuxième Livre de pièces de viole” ve ardından yine bir Alman Barok Dönem temsilcisi Georg Philipp Telemann’dan, “Allegro Vivace | Sonata for viola da gamba TWV 40:1” adlı eserlerle devam etti. Günümüzde eser vermeye devam eden İtalyan postminimalist besteci ve çellist Giovanni Sollima’dan, “Lamentatio” başlıklı eserle programını sonlandıran La Marca’yı izleyici alkış yağmuruna tuttu.

Gülsin Onay’ın isteği üzerine bis yaptı

Konserin sonunda Fransız çellist La Marca’ya çiçek verildi. Festivalin sanat danışmanı Piyanist Gülsin Onay da sahneye gelerek, sanatçıyı tebrik etti ve festival adına teşekkürlerini iletti. Onay, La Marca’dan bir de bis yapmasını isteyince, sanatçı bu defa Pau Casals’tan, “Song of the Birds” adlı eseri seslendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.