arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5712
EURO
36,2196
ALTIN
2.988,34
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
5°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Emin Varol yazdı…”ÇÖPÜN SEYİR DEFTERİ”

Emin Varol yazdı…”ÇÖPÜN SEYİR DEFTERİ”
19 Mart 2017 19:12
A+
A-

Arena Bodrum Haber Ankara Temsilcisi yazdı… Çöp’ün Seyir Defteri…

Cumhuriyet tarihinde, “çöp”ten çektiğimizi, hiçbir şeyden çekmedik.
Geriye dönüp, çöplerinizin nasıl toplandığını gözünüzün önüne getirin. Yıllardır, kapınızın önüne getirilen bir “şey”in içine çöplerinizi attınız. Belediyeler ise, bu çöpleri nasıl toplayacaklarına bir türlü karar veremediler. Kalıcı ve herkesi tatmin eden, sokakları çöp yığınlarından kurtaran, uygulanabilir, çevreci ve alkışlanan bir proje ortaya koyamadılar. Aksine, her yıl bir başka çöp projesini uygulamaya koydular.
Çöp bir rant aracı mı, bilmiyorum. Her belediye seçiminden sonra, yeni bir çöp toplama projesinin, yeni bir çöp toplama “şey”leri sokağa konulur. Onları toplamak için de değişik araçlar satın alınır.
Başkent Ankara’da halen aynı manzaralara, hastalık yayan, çöp yığınlarına tanık oluyoruz.
Çöp varilleri?
Ben, üzerinde kedi ve köpeklerin hatta tavukların bile tünediği, pislik içindeki siyah çöp varillerine (bidon) ve etrafına çöplerin atıldığı yıllardan geliyorum.
O zaman poşet, çöp torbaları falan yoktu. İnsanlar evindeki çöp artıklarını, kedi ve köpekleri kovalayarak ulaştıkları bu kirli çöp varillerine atarlardı.
Çöp varilleri dolar, günler birbirini kovalardı. Bir hafta sonra belediyeye ait traktör veya kamyonet çöpleri almaya gelirdi. Görevli çöpçüler, çuval taşır gibi, biri sağ, diğeri sol elini birbirine kenetleyerek çöp varilini kucaklar, traktöre boşaltırdı. Tabii doğal olarak mikroplar da havada uçuşurdu. Her mahallede verem ve sıtma dispanserlerinin açıldığı yıllar da bu döneme rastlar…
“Mamak Açık Hava Çöplüğü”
Başkent Ankara’da çöp traktörleri yüklerini, “Mamak Açık Hava Çöplüğü”ne boşaltırdı. Daha birkaç yıl öncesine kadar dökülen çöpler nedeniyle orada çok kötü kokakn bir çöp dağı oluşmuştu.
Ben, “Mamak Açık Hava Çöplüğü”ne yakın bir semt olan Abidinpaşa’da oturduğum için, bu çöplükten gelen kokularla büyümek zorunda kaldım. Bu nedenle de dünyanın neresine gitsem, çöp biriktirme ve toplama konusu ilgimi çekti.
Mamak çöplüğünün kokusu, çukur bir coğrafi konumda bulunan Başkent Ankara’nın, yabancı büyükelçilikler de dahil olmak üzere her yerinden, hissedilirdi. İçten içe yanan çöpün alevleri ise Ankara’nın her tarafından görünürdü.
Kapıcı sistemi
10 yıl kadar yaşadığım Fransa ve Belçika’da, yıllar önce kurulmuş çöp toplama sistemi, çöp kutuları ve kamyonlarıyla birlikte düzenli, temiz ve tıkır-tıkır işliyor.
Bu ülkelerde çöp toplama işi, kapıcılara (concierge) bırakılmıştır. Kapıcı, binanın yönetcisi ve sorumlusudur. Gece belli bir saatten sonra sifonu mu çektiniz, misafirlerinizi gürültülü mü karşılayıp, uğurladınız, ertesi gün kapıcı tarafından uyarılır, apartman yönetmenliği, uymanız için elinize tutuşturulur.(Yazarın yaşanmış hikayesidir).
Güvenlik konusu da kapıcıya aittir. Binaya taşınan her kişi, kapıcıya uğrayarak kendini tanıtmak ve kimlik bilgilerini, pasaport numarasını vermek zorundadır.
Binanın girişinde, ana kapıya bakan bir evde oturan kapıcıya yakın bir oda da çöplere tahsis edilmiştir. Tertemiz çöp kutularına, çöplerinizi sıkı sıkıya bağlanmış poşetle koymak zorundasınız. Poşetlerde en küçük bir kir olmayacak. Plastik ve tekerlekli çöp kutusuna poşetsiz çöp atamazsınız. Aksi halde çöpünüz alınmaz ve konuya polis dahil olur.Çöp kutularının temiz tutulması kapıcıya ait olduğu için, kirletilmemesi gerekşiyor.
Kapıcı, akşam saatlerinde belediyenin çöp toplama aracı gelmeden kısa bir süre önce çöp kutularını dışarı çıkartır. Belediye çöpçüleri, el değmeden kutuları araca boşaltıp kapıcıya teslim eder.
Sistem bu.
Belediyeler tek tip olarak aynı sistemi kullanır. Bizdeki gibi her belediye ayrı bir çöp projesi geliştirmez ve çöp arabası ithal etmez.
“Çevreci Komşu Kart”
Çöp konusunda geldiğimiz noktayı, Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi’nin genç ve samimi Belediye Başkanı Ümit Uysal’dan öğrendim.
Türkiye’de ilk defa “Çevreci Komşu Kart” uygulaması başlatan Uysal’ın bölgesinin pırıl pırıl olduğunu söylemeliyim. Nasıl mı yapmış?
50 puana, bir ekmek…
Başkan Uysal, parayı-kazancı devreye sokmuş, kadını hedef kitle olarak ele almış. Çöpünü toplayan ve ayıran ev hanımlarına yeni bir gelir kaynağı yaratmış. Yani çöplerinize iyi davrandığınız kadar para kazanıyorsunuz.
Gittim, yerinde gördüm. Ev kadınları mavi poşetlere koydukları çöpleri, kapısının önüne gelen çöp toplama aracına teslim ediyor. Çöpü tartan görevli, çöpün sahibine ait “çevreci komşu kart”a puanını ekliyor. Puan durumundan çıktı alarak komşuya veriyor. Plastik toplayan 50 puan kazanıyor ve bununla bir ekmek alabiliyor.
Biriken puanlarınızla anlaşmalı marketlerden alışveriş de yapabiliyorsunuz. Bu güne kadar 60 bin adet komşu kart dağıtılmış. Kağıt toplayan insanlara da “bir kooperatif kurun, siz de sisteme dahil olun” denilmiş. Bazı toplayıcılar ise belediyede işe alınmış. Turistik bir beldemiz olan Muratpaşa’da çöpten, hem kadınlarımız kazanıyor, hem de sokaklar tertemiz.
Bodrum’un çöp sorunu..
Antalya Muratpaşa’nın CHP’li Başkanı Ümit Uysal bu projeyi anlatırken Bodrum ve Muğla’ya bağlı ilçelerin çöp sorunu aklıma geldi. Elindeki AB hibesini bile kaçıran Muğla ve Bodrum halen çöplerle boğuşuyor. Çöp yangınları rutin bir hale geldi. Mumcular’daki “vahşi depolama” alanları ile ortaya çıkan sorunlar çöp konusunu içinden çıkılmaz bir hale getişrdi.
İçinden çıklır, yeterki aynı partiye mensup bu belediye başkanları, Muratpaşa belediye başkanına kulak versin.
Çöp’ün seyir defterinde gelinen nokta halen iç açıcı değil…
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.