Bodrum’da bir iş insanı derneğinin geleneksel toplantısı’na konuk olan Ekonomist Prof. Dr. Taner Berksoy, “Seçim Sürecinde Ekonomi ve Sonrası” başlıklı konuşma yaptı.
Toplantıda sözlerine “Seçim, niteliği gereği belirsizlik demektir.” tespitiyle başlayan Ekonomist Prof. Dr. Taner Berksoy, “Belirsizlik olduğu zaman ona bağlı olarak risk de vardır, ona bağlı olarak insanların risk algısı vardır. Kendi kararlarını değiştirirler. Bazı seçimlerde seçimin sonucu seçmenler tarafından kestirilir ve dolayısıyla seçimin getirdiği belirsizlik en aza iner. Bazı durumlarda da bu çok fazla mümkün olmaz. Bu tür seçimler mutlaka belirsizlik getirir. Şimdi bizim önümüzdeki seçim bana kalırsa 2’inci tip seçim. Yani seçim sonucunu kestirmek çok mümkün değil gibi görünüyor. Nereden biliyorsunuz derseniz, anketleri takip ediyorum, siyasilerin konuşmalarını, davranışlarını izliyorum. Bir telaş var. Kendileri emin değil, böyle olduğu zaman halk da emin değil. Dolayısıyla ciddi belirsizlikler ve riskler üretiliyor” dedi. Seçime gittiğimiz süreçte Türk ekonomisinin durumunu da değerlendiren Berksoy sözlerine şöyle devam etti; “Ekonominin bugünkü hali çok iyi hal değil. Bunu en iyi siz bilirsiniz. Hepiniz ekonominin içinde dolaşan, karar alan kişilersiniz. Mesela büyüme performansımız gayet iyi. Ama büyümeyi sürükleyen etkenlere bakarsanız çoğu sürdürülebilir nitelikte değil, yani dışarıdan enjeksiyonla. Dolayısıyla bu performansın önümüzdeki dönem ne olacağı ile ilgili bir belirsizlik var. Enflasyon çok yüksek. Şu anda enflasyon Avrupa Birliği ülkelerinde binde 2’li seviyelerde dolaşıyor. Bizde yüzde 11 civarında. Eğer ekonomi ileri doğru hareket edecek ise bunun aşılması lazım. İşsizlik aynı düzeyde, katılaşmış vaziyette. Bu iktidar, iktidara geldikten sonra bana kalırsa bir dönem başarılı işler yaptı. En başarılı olanı da mali disipline sahip çıkmasıydı. Bu biraz IMF’nin dayatmasıyla oldu, biraz Kemal Derviş’in itelemesiyle oldu ama bir mali disiplin geldi ve çok yakın zamana kadar da o şekilde sürdürüldü. Mali disiplin ekonominin çıpasıdır. Geçtiğimiz bir yılı aşkın süreçte bu disiplin yavaş yavaş kayboldu ve bütçede bayağı bir yırtılma var gibi görünüyor” dedi.
Ekonomide bir restorasyona ihtiyaç olduğunu savunan Berksoy konuşmasına şöyle devam etti; “Eğer düzenli gideceksek, belirsizliği ve riski azaltacaksak ekonomide ciddi bir restorasyona ihtiyacımız olacak. Enflasyonu mutlaka yavaşlatacağız, işsizliği mutlaka azaltacağız. Bu ikisi bir araya geldiğinde çok katmanlı bir problem haline geliyor, yapılması çok zor bir şey. Orada bir siyasi tercih yapılacak, ondan sonra cari açık ile uğraşacağız. Bütçe çıpasını yeniden çıpalayabilecek hale getireceğiz” İfadelerini kullandı.