arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
7°C
Bodrum
7°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
16°C
Perşembe Açık
16°C

Dr. Murat Özyaba yazdı.. Çocuklar nerede oynasın?

Dünümüz, bugünümüz, geleceğimiz olan çocuklarımızın, yeterince önemli ve değerli bir konu olduğunu düşünüyorum.

Çocuklarımızla ilgili tartışılacak çok konu başlığı var kuşkusuz ama biz mesleğimizi ilgilendiren boyutunu tartışalım bugün.

Evet.. Uzmanların söylediğine göre bedensel gelişim sadece boyun ve kilonun artışıyla açıklanmaz. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için kemik ve kas sistemlerinin dengeli gelişmesi önemli olduğu kadar zihinsel ve psikolojik gelişiminin de doğru olması önemlidir.

Sağlıklı gelişmesini tamamlayamamış insanların toplum içinde ortaya çıkardığı rahatsızlıklar, hepimizin canını acıtan sonuçlara neden olabilmekte.

Hani hep deriz ya çocuklarımız için “devletine, milletine hayırlı bir evlat olsun” diye.. İşte acaba bu nasıl olabilir diye hiç düşündük mü ?

Öncelikle insanın çocukluk dönemini iyi tanımalıyız.

Psikologlar çocuğu 4 evrede incelemektedirler. Doğumdan 2 yaşına kadarki devre, 2 ile 5 yaş arası, 5 ile 12 yaş arası ve 12 ile 18 yaş arası.

Peki “nedir bu evrelere ayırma işinin gereği” derseniz, sağlıklı büyüyen bir çocuğun, topluma katılımının da sağlıklı olacağını düşünürseniz, o halde sağlıklı bir çocuğun ihtiyaçlarının ne olduğuyla ilgilenmeniz gerekecektir.

Bu ihtiyaçlar da her yaş evresi için farklılaşmaktadır.

Bakın, yine uzmanlar diyor ki; “Çocuklar oyunlar ya da oyun içindeki hareketleri yoluyla”; Gerçek yaşamı denerler ve cinsiyet ayrımının farkına varırlar, kendilerini, fiziksel ve sosyal çevrelerini keşfederler, başkalarıyla ilişki kurma ve anlaşabilme özelliklerini edinirler, “kabul etmek” ve “kabul edilmek” duygularını edinirler, bedensel gelişimleri dengeli olur, hızlı bir şekilde biriken enerjilerini boşaltabilirler.

Yine uzmanlar diyor ki; Çocuk oyunlarında gözlenen 140 farklı eylem türüne göre 5 değişik oyun türü söz konusudur. Bunlar; Etkin, edilgen, bilişsel, fantezi ve yaratıcı oyun türleri.

Demek ki, bir insanın sağlıklı gelişmesi için “Oyun” çok önemliyken, “oyunun gerçekleşeceği alan ya da mekan” da bir o kadar önemli.

Peki çocukların sağlıklı büyümesi için gerekli oyun mekanları nerelerdir ? Tabi ki başta evin içi.

Örneğin 2 yaşına kadar çocuklar, anne ve babalarının kontrolünde olmak zorundadır ve bunun için en güvenli yer ise evdir. Peki sonra ?

2 yaşından 5 yaşına kadarki evrede çocuk dış dünyayı tanıyacak, çevrede başkalarının olduğunu görecek, doğayı izleyecek ve tüm bunları deneylemek için evin dışına çıkacak.

5 ile 12 yaş arası çocuk, yoğun enerjisini atacak güvenli ve sistemli planlanmış oyun alanlarında bireysel ve arkadaş gruplarıyla oyun oynayıp gelişimini sürdürecek. Bunu nerede yapacak ? Okulda, sokakta, mahalle parkında..

12 ile 18 yaş arası çocuk (ergen) ise artık evden biraz daha uzaklaşmayı isteyecek. Arkadaşlarıyla organize etkinlikler düzenleyecek, kendi toplumsal çevresini oluşturacak, küçük sorumluluklar yüklenecek. Nerede ? Evin, anne ve babanın kontrolü dışında, sokakta, mahallede, kentin diğer mahallelerinde.

Hepimiz çocukluğumuzu şöyle bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçirelim. Arkadaşlarımızla oynadığımız oyunları, komşu kızı ya da oğlanı yüzünden yaptığımız kavgaları, gürültü yaptığımız için mahallenin yaşlılarından işittiğimiz azarları.. Hatta kırdığımız camlar için annemizden yediğimiz terlik cezalarını..

Her yaptığımız eylem “Yaramazlık” olarak adlandırılıyordu değil mi ? Oysa değil.. Çünkü biz çevremizle olan bağları kurmak için her şeyle deney yapıyorduk. Bazı deneyler başarısız oluyordu kabul. Ama yapmasaydık başarıyı bilemezdik ki.

Demek ki neymiş ? Evimizde, sitemizde, mahallemizde, kentin herhangi bir yerinde toplumla ilişki kurmak adına oyun oynayan çocukların, aslında ne kadar önemli bir iş yaptıklarının farkına varmalıymışız.

Oyun oynayan çocukları azarlamamalıymışız, aşağılamamalıymışız, korkutmamalıymışız, kovalamamalıymışız, hatta ters bile bakmamalıymışız. Çünkü onlar bizim yaşadığımız erişkin dünyayla doğru ilişki kurmak için oyun oynamak zorundalar.

Peki ne yapmalıymışız ? Evimizde, sitemizde, mahallemizde, kentimizde; Çocukların özgürce oyun oynayabilecekleri, gelişim evrelerine göre özel olarak tasarlanmış, sadece renkli plastikten oyun aletlerinin konmasıyla olup bitivermeyen Parklar, Oyun Alanları düzenlemeliymişiz.

Evinden oyun alanına giderken arabanın altında kalmayacak şekilde planlama yapmalıymışız. Oyun alanlarına mutlaka basit müdahaleleri yapacak bir görevli, kameralar ve ilk yardım malzemeleri koymalıymışız.

Ve tüm bunları düşünerek planlar yapmalı, geleceğimiz olan çocuklarımızın hakkı olan çevreyi sunmalıymışız.

Duydunuz mu büyükler, yetkililer ?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.