arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,4793
EURO
36,3954
ALTIN
2.955,63
BIST
9.303,15
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
16°C
Bodrum
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C

Dr. Murat Özyaba yazdı.. “Çağdaş kentlerden örnekler”

Sevgili okurlar; Sıcak ve yoğun bir Bayram sürecini atlattık. Bayram nedeniyle Bodrum’a gelen misafirlerimizi parmak sallayıp azarladık ama umarım evlerine salimen ve memnun dönmüşlerdir. Yine bekleriz.

Kent Bilgi Sistemleri” ile belediyelerde personel ve stok yönetimi, araç ve makine parkı, imar planlama, kamu malları, inşaat ruhsatları, emlak vergisi, bütçeleme, mali denetim ve raporlama gibi işler hızla ve doğru şekilde yapılabilmektedir. Bu tür bilgi teknolojileri, yerel yöneticilerin elinde yönetimin en güçlü dayanaklarından biri durumundadır.

Örneğin; Fransa’nın Dunkerque metropoliten alanında yer alan 4 büyük yerel yönetim, yörelerindeki tüm doğum, ölüm ve evlilik kayıtlarını, onyıllarca geriye gidecek biçimde, optik diskler aracılığıyla bilgisayara kaydetmişlerdir. Yani kimse sizden “vukuatlı nüfus örneği” istemiyor, güzel değil mi?

Almanya’da Hamburg kenti yerel yönetiminde, sayısallaştırılmış coğrafi veri tabanına dayalı Kent Bilgi Sistemi aracılığıyla, ölçeği 1/250 ile 1/5000 arasında değişen haritalar elde edilebilmektedir. Bu haritalar sayesinde kentin tüm altyapısının nereden geçtiği belli ve herhangi bir arızayı tespit etmek anlık bir mesele. Yani “kaz-boz-üstüne de yaz” olmasın diye.

Fransa’daki Niort kentinde, özellikle sabah ve akşam saatlerindeki trafik sıkışıklıklarını azaltmak amacıyla kurulan “akıllı” bir trafik sinyalizasyon sistemiyle trafik ışıkları, trafiğin durumuna göre yanıp sönmektedir.

Ana kavşaklara bağlanan yan yollarda bekleyen araç olmadığı sürece, ana yoldaki trafik kesintisiz akmaktadır. Yan yollarda, kavşaklara yakın kaldırımlara yerleştirilen elektronik dedektörler, araçların birikerek yolları tıkamaya başladığını belirlediğinde, sinyalizasyonu denetleyen programa sinyaller göndererek, yan yollara uygun aralıklarla geçiş verilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, araç yoğunluğuna ilişkin bilgiler, diğer kavşaklardaki tıkanıklığa karşı önlem almak üzere, daha sonraki kavşaklardaki elektronik aygıtlara da iletilmektedir.

Avustralya’nın Melbourne kentinde başlatılan bir uygulamada, “elektronik çöp bidonları” üzerlerindeki bilgisayar levhaları sayesinde bidonların ilişkili olduğu kişiler belirlenmekte ve bu bilgiler, “attığın kadar öde” sisteminin geliştirilmesi için temel girdileri oluşturmaktadır. Düşünsenize “Çöp Vergisi” adil bir şekilde alınabiliyor.

Kanada’da aralarında Peel, Peterborough, Fuelph ve St. John Belediyelerinin bulunduğu birçok yerel yönetim, lazer teknolojisiyle çalışan bilgisayarlı bir yol bakım ve onarım programı kullanmaktadır. Yollardaki bakım ve onarım gereksinimleri çıplak gözle değerlendirilemediğinden yol yüzeylerine lazer ışığı yansıtılarak sonuçların bilgisayarda değerlendirilmesine dayalı bu sistem sayesinde yol bakım ve onarım kararları, en etkin ve verimli bir biçimde alınabilmektedir. Hayal edin, Bodrum’da arabanızın ön takımları garanti altında.

“Bilgi Kenti” Japonya’daki Kawasaki yerel yöneticileri “akıllı” binalar ve meydanlar aracılığıyla tüm kenti elektronik olarak birbirine bağlayan ve hemşehrilerle iki yönlü bilgi akışını ve iletişimi sağlayan gelişmiş teknolojiye sahip dev bir “kampüs” haline dönüştürmek yönünde çalışmalarını sürdürmektedirler.

ABD’nin Ohio eyaletindeki Cincinnati kentinde, kentin belirli merkezlerine yerleştirilen bilgisayarlı kabinler aracılığıyla, hemşehrilere ve ziyaretçilere kent hizmetleriyle ilgili bilgiler sağlanmaktadır. Ekrandaki belirli yerlere dokunularak çalışan sistemde, bilgisayar ekranında kültürel ve sportif etkinlikler, lokantalar, alışveriş merkezleri, müzeler ve diğer birçok konuda bilgi alınabilmektedir.

Kabindeki bir telefon aracılığıyla, ekrandan seçilen yere doğrudan telefon edilebilmektedir. Bu tür dijital hizmetler Avrupa kentlerinde gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Nasıl? Beğendiniz mi? Tüm bunları, yurtdışına gidip çağdaş kentsel uygulamaları yerinde izlemek isteyen yerel yöneticilere bir dolu para harcamak zorunda kalan sponsor firmaları rahatlatmak için yazdım.

Keyifli bir haftayı paylaşmayı dilerim..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.