Hasadına dört yılda bir izin verildiği öğrenilen deniz patlıcanı için Bodrum’a -deyim yerindeyse- akın eden balıkçı tekneleri, yaklaşan fırtına ile birlikte, sığınacak liman sorunu yaşıyor.
Turgutreis Balıkçı Barınağı’nda, fırtınalı havada sadece iki tekneye yer verileceği kararıyla, Turgutreis Sahil Güvenlik botu liman içerisinde, anons ile bu kararı bildirip, karara uymayan tekneler hakkında işlem yapılacağını duyurdu. Limanı terk etmesi istenilen tekne sahipleri, yaklaşan fırtınayı işaret ederek “herhangi bir kayıptan kim sorumlu olacak. Şu an canlı yayındayız, kameralarımızı açtık. Buradan çıkmıyoruz” diyerek, Sahil Güvenlik Biriminin sözlü uyarısına karşı çıktılar.
Tekne başına günlük avlanma kotasının 40 kilogram olduğu, dünkü haberimizde limandan ürün transferinin yasak olduğu bilgisinden sonra, yeni alınan izinle Turgutreis mendirekten ürünlerini transfer ettikleri fotoğraflandı. Bunun için ise, Turgutreis Balıkçı Barınağı’na, teknelerin boyu ile orantılı olarak “ürün çıkarma ücreti” ödeneceği öğrenildi.
Yaptıkları iş dolayısıyla mesafeli avlanma zorunda olan deniz patlıcanı teknelerin bazılarının, kıyıya 100 metreden yakın olmamaları gerekirken,
D-Marin limanı yakınında, kompresöre bağlı hortumla dalan bir dalgıcın hortumunun, bir zodyak bota dolandığı görüntüleri ulaştı gazetemize. Yakınından başka teknelerin geçmesinin bile sakıncalı olduğu avlanma yönteminin , dalgıcın hava almasına yarayan hortumun koparak, ölümle sonuçlanabileceği kuralının ihlal edilmesi, bu avlanma yönteminin ne derece denetlenebileceği sorusunu akıllara getirdi.
Turgutreis limanı ve civarında sayısı yüz civarında olan donanımlı avcı teknelerine katılması beklenen daha fazla teknenin geleceği duyumuna ulaşıldı . Öte yandan bu sürek avının ne kadar süreceği netlik kazanmadı.