arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
33°C
Bodrum
33°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C

DEMİRÖZ: “ESAS DÜŞMAN KİRLİLİK VE BETON”

DEMİRÖZ: “ESAS DÜŞMAN KİRLİLİK VE BETON”
31 Ekim 2016 09:18
A+
A-

 

 

Denizciler, denizin sorunları sadece terör ve ülkede yaşanan olaylar değil diyor. Denizciliğin gelişerek büyüyebilmesi için, öncelikle doğanın korunması, altyapı sorunu çözülmesi, kirlilik ve betonlaşmanın durdurulması gerekiyor

Denizde krizin boyutlarını ve denizcilerin nasıl etkilendiğini, Bodrum Denizcilerini ve Yolcu Gemilerini Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ile konuştuk. Bodrumlu, uzak yol kaptanı Demiröz’de deniz kirliliğinin ve betonlaşmanın daha büyük bir tehlike arz ettiğini ve bürokraside takılı kalan sorunları anlattı…

“Rotası, Gökova, Hisarönü ve Göcek körfezi olan Mavi Yolculuğun alanı daraldı, karakterine uygun yer kalmadı. Alan kısıtlanınca, herkes aynı yerleri kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum Mavi Yolculuk ruhunu zedeliyor. Sakin ve bakir bir koyda doğayla baş başa kalmanın hayalini kuran müşteri aynı koyda demirlemiş yan yana bir çok tekneyle karşılaşınca hayal kırıklığına uğruyor. Mavi Yolculuk rotalarının, yapılaşmadan korunması doğal haliyle muhafaza edilmesi gerekir. Buralar bize doğanın en büyük hediyesi ve truizmin can damarıdır. Mevcudu korumazsak ‘Mavi Yolculuk’ diye bir şey kalmayacak zaten.

mustafa-demiroz-2ALTYAPI YETERSİZ

Ülkemizde güvenlik, terör sorunları olmasaydı da deniz turizmi çok uzun zamandır S.O.S veriyordu. Kirlenmeye en büyük etken, tekne atıkları, bu konuda maalesef altyapı çalışmaları hala yetersiz. Gökova körfezinde yoğun sezonda, teknelerin atığı tahmini 25–30 bin ton hesaplanıyordu. Ancak denize karışan reel rakam 50 bin ton civarında. Konun önemi çok iyi kavranmalı, 20 yıl önceki teknoloji ile yapılmış olan arıtma yeterli gelmiyor.

Modern teknelerde atıklar ayrıştırılmış, duş tuvalet ayrı, mutfak kimyasal atıklar ayrı tankta birikiyor, altyapı olmadığı için bu atıkları tekneden alacak bir sistem kurulmadı. Bodrum limanında bu sene başladı çalışmaya ancak tekne denizdeyken bunu toplayacak bir tekne, bir yer yok. Yetkililer var diyor; Akyakadan kalkıp Gökovadan toplayan 15 ton kapasiteli bir tekne var, ancak basit bir hesapla bir teknenin atığı 5 bin ton olsa ancak 3 teknenin atığını alabilir. Aldığı atığı Bodrumun arıtma tesisine verecek, ama buranında kapasitesi 10 bin ton zaten, yetkililer kapasite yeterli, işletmede hata var diyor, işletenler kapasite yok diyor, herkes topu birbirine atıyor.

01KOS’A KAÇIRDIK

Her sene gelen müşteriler, burayı güvensiz buldukları için Kos Adası’na gelip tura oradan çıktılar. Bizim teknelerimiz üşterisini Kos Adası’nndan almak zorunda kaldı. Bu durum kabotaj kuralları açısından bir sürü handikap yarattı.

Belediye Büyükşehire geçti fakat olumlu bir katkısı olmadı, kanalizasyon sorunu hala devam ediyor. Turgutreis’e kanalizasyon hiç arıtmadan gidiyor denize, ama mavi bayrak var.

SEKTÖR AĞIR YARALI

Sorunlar zaten vardı, biz mevcut sorunları çözememişken terör, güvenlik zaafiyeti son noktayı koydu. Üç tarfı denizlerle çevrili ülkemizde deniz turizmi de bitme noktasına geldi. Gemi battığında bir ambardaki hasar görür diğeri görmez diye bir şey yok. Ülkenin durumundan her sektör gibi denizcilik sektörü de ağır yara aldı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.