1998 yılından bu yana her yıl aralıksız olarak düzenlenen ve bu yılki başlığı Kadına “Yönelik Erkek Şiddeti Yeni Devlet Politikalarının Neresinde?” olan Kurultay, Bodrum’da yapıldı.
Türkiye’nin çeşitli illerinde kadına yönelik şiddet konusunda çalışan bağımsız kadın örgütlerinin örgütleyicisi olduğu Kurultay bu yıl, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın ortak koordinasyonuyla Azka Otel’de düzenlendi. Kadın örgütleri, çeşitli sivil toplum örgütleri, feministler, üniversiteler, belediye ve kamu kurumlarının ilgili birimlerinden kadınların katılımıyla düzenlenen ve Türkiye’de bu konudaki en geniş platform olan Kurultay’da, ev sahibi Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden Figan Erozan’da bir konuşma yaptı.
Figan Erozan konuşmasına “Biz Kadınlar Nerede Olmaya Talibiz” sorusuyla başladı. Erozan konuşmasında “Erkek siyaset ve erkek devlet bu hakkın kullanılmasını kendi ürettiği politik söylemlerle devir alma isteğini, açıkça beyan ediyor. Mesele de bu zaten, biz kadınlar olarak bu hakkı tarih boyunca kendimiz tanımladık ve bunun mücadelesini verdik. Bugün de bunu oluşturmakla karşı karşıyayız ve bunu oluşturacak olanlardan bir kısmı da bu salonda bulunan kadınlar. Erkek siyaset, bugün de olduğu gibi makul kadın ister, bunun için kutsiyet atfeder. Bizler ise itiraz eden kadınlar olarak makuliyet söylemlerini bertaraf ediyoruz. Bunu da feminist mücadele ve politikalarla gerçekleştiriyoruz. Feminist duruş bir yaşam yaratır ve bu yaşamı her türlü yapıdan, kurumdan, siyasi yapılanmadan bağımsız kalarak var eder. Dolayısıyla feminist politikalar, kadına yönelik erkek şiddetini suç olarak tanımlayıp, yasalara dâhil ettirtti. Suç olarak kalmasını da bizim vereceğimiz mücadele ve savunacağımız politikalar belirleyecek. Bugün varız demekle yetinmeyip, var olacağımız günleri de inşa etmeliyiz. Bu inşa, kadın mücadelesini ve dayanışmanın süreçlerini, bunun en somut ibresi ise erkek şiddetine karşı izleyeceğimiz politikaları belirlemekle olacak.” İfadelerini kullandı.
“Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadelede Değişen Devlet Politikaları”, “Kadına Yönelik Erkek Şiddeti ile Mücadelede Alanlarının Daraltılması ve Mücadele” ve “Cinsel Şiddet ve İstismar” başlıklarında yapılan konuşmalarla devam eden Kurultay’a bu yıl 25 ilden kadın ve LGBTİ örgütlerinden, kamu kurumu ve belediyelerden 205 kadın katılıyor.
Kurultayın ilk oturumu “Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadelede Değişen Devlet Politikaları” başlığıyla başladı. Feride Eralp’in “Diyanet Protokolleri ve Ailenin Mutlak Bütünlüğü: 2018’de Erkek Şiddeti ile ‘Mücadele’” başlıklı sunumunun ardından, Hülya Gülbahar, “Boşanma Komisyonu Raporu Zemininde 6284 sayılı kanun ve Nafaka Hakkı Tartışması” başlıklı bir sunum yaptı. Gülbahar, “Şiddetin evrensel tanımında ‘şiddete maruz kalan ve kalma tehlikesi olan’ kavramı varken şiddete belge gerekliliği getirmek devletin birincil olan önleme görevinden vazgeçilmiş demektir” dedi.