CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, hastane muayene ücretlerine yapılan zam ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yazılı soru önergesi verdi.
CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, hastane muayene ücretlerine yapılan zam ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yazılı soru önergesi verdi.
Milletvekili Üstündağ önergesinde şu sorulara yer verdi:
“Son yıllarda sağlık konusunda hükümetin büyük bir atılım yaptığı, hastanelerin bedava olduğu gibi bir algı kamuoyunda yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Hâlbuki Muayene ücretleri Hastanelerde değil Eczanelerde ödenmektedir. Muayene ücretinin Hastanede değil de Eczanede ödenmesi Hastanelerin bedava olduğunu göstermez. Hani hastane bedava idi. Hastane muayene ücretlerini gerçekten bedava yapmayı düşünüyor musunuz? Yeni yılın hemen başında Muayene Katılım paylarına %20 ile %60 arasında zam yapılmıştır. 2016 yılı enflasyon oranı % 8,53 iken enflasyon oranının çok üstünde yapılan zammın anlamı nedir? SGK’nın aldığını iddia ettiği karara göre 1 Ocak tarihinden itibaren vatandaşlarımız eskiden 5 lira verdikleri devlet hastanelerindeki muayene ücreti için 6 lira, eğitim araştırma hastaneleri için verdikleri 5 lira yerine 7 lira verecekler. Üniversite hastanelerindeki muayene katılım payı ise 5 liradan 8 liraya yükseldi. Özel hastanelerdeki muayene ücreti ise 12 liradan 15 liraya çıkarıldığı basın yayın organlarında yer almıştır. Devlet Hastaneleri, Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinin muayene fiyatları aynı iken, yapılan zamla farklılaşmasının nedeni nedir. Aynı muayeneyi yapan bu hastaneler arasındaki farkın nedeni Özel Üniversitelere ayrıcalık tanınması mıdır? Özel Hastanelerdeki muayene ücretleri devlet hastanelerinden bu kadar yüksek olmasının nedeni nedir? Bu farklı ücret uygulamaları, özel hastaneleri kayırma ve onlara haksız kazanç sağlama anlamına gelmiyor mu?” dedi.
Üstündağ Önergesinde ayrıca, “Sağlık Harcamaları Genel bütçe harcamalarının en yüksek olan harcamalarından olup hem Devlet bütçesi hem de vatandaşın bütçesi açısından sağlık harcamalarından tasarruf edilmesi ekonomik zorluklarla uğraşan ülkemiz için son derece önemlidir. Bu anlamda muayene katılık paylarını ve tetkik, teşhis ve tedavi harcamalarından tasarruf edilmesi son derece önemlidir. Bu konuda bir çalışma hazırlığınız var mıdır?2016 yılında Özel Hastanelere Devlet tarafından ödenen miktar ve bunların Devlet, Üniversite ve diğer hastanelere harcanan miktarla oranı nedir? Özel Üniversite Hastanelerine ödenen miktar ve Özel Üniversite Hastanelerine ödenen miktar ile Devlet ve Kamu hastanelerine (Kamu Üniversite Hastaneleri dahil) harcanan miktara oranı nedir? Muayene katılım paylarının Eczanelerde ödenmesi, vatandaşlar ile Eczacılar arasında sorunlara yol açmaktadır. Muayene ücretinin niçin Eczaneden alındığını bir türlü anlayamayan vatandaşımıza bir de bu yapılan zamları anlatmak Eczaneler için büyük problemlere yol açmaktadır. Eczanelerde muayene katılım payı ödenmesinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.