arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5387
EURO
35,9368
ALTIN
3.001,32
BIST
9.549,89
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C

CHP’Lİ SÜLEYMAN GİRGİN’DEN BÜTÇE İSYANI…

CHP’Lİ SÜLEYMAN GİRGİN’DEN BÜTÇE İSYANI…
29 Temmuz 2018 19:24
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, komisyon tarafından kabul edilerek, görüşülmek üzere Meclis Genel Kuruluna sevkedilen kamuoyunda bedelli askerlik yasası olarak da bilinen, “Askerlik Kanunu ve Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik” ile ilgili yasa tasarısının Genel Kurul görüşmelerinde yaptığı konuşmada hükümetin plan ve bütçe komisyonundaki tavrına sert çıktı.

CHP’li Girgin;

“Dünyada parlamenter sistemler çıkardıkları yasalarla itibarlarını korurlar. İki gün önce Plan ve Bütçe Komisyonuna bir yasa önerisi geldi. Muhalefet olarak katkı yapmaya çalışmamıza rağmen hiçbir önerimiz dikkate alınmadan, olduğu gibi maddeler komisyondan geçti.

Şimdi ben burada samimiyetle sormak istiyorum. Çoğunluğa güvenerek dayatmayla getirilen ve Komisyondan geçen, Parlamentoda da olduğu gibi yasalaşacak olan bu madde teklifleriyle, bu yasalarla Parlamentonun itibarının yükseltileceğine gerçekten inanıyor musunuz?” diye sordu.

Eleştirilerine devam eden Girgin; “Parlamentonun itibarı 1.150 odalı saraylarla ölçülmez, bir ülkenin itibarı Seydikemer’de bankaya olan borcunu ödeyemediği için evi satılan çiftçi dururken, “Geçinemiyorum.” diye Parlamentonun önünde kendini yakmaya çalışan işçi dururken, madenlerde yer altında insanlar ölürken bir Parlamentonun itibarı 1.150 odalı saraylarla ölçülmez. Parlamentonun itibarı emeğe verilen değerle ölçülür, kadına verilen değerle ölçülür, çocuklara verilen değerle ölçülür.

Ben bir maden işçisiyim. Parlamentoda Plan ve Bütçe Komisyonunda bir görev verdi partimiz bana. Burada bu ülkede üretilen pastanın emekçiler lehine ne kadar ayrılması gerektiğinin tabii ki kavgasını vereceğim. Ancak şöyle bir durum gördük: Ne dersek diyelim katkı yapmaya çalışmamıza rağmen bütün önerilerimiz reddediliyor. Kırsal alanda iki yüze yakın hastalıkla uğraşan, hastalık riskine maruz kalan veterinerler için teklif getiriyoruz, hayır; fiili hizmet süresinin tüm çalışanlara ve tüm sağlık emekçilerine getirilmesi için teklif veriyoruz, hayır… Kendim bir maden işçiyim, yer altını da biliyorum, yer üstünü de biliyorum. Çöllolar ocağına gittim Afşin-Elbistan’a 10 işçimiz toprak altında kaldı.

Tozun içinde, toprağın içinde, atölyelerde kimyasallara maruz kalarak yer üstündeki maden işlerinin nasıl kanser olduğunu en yakın ben biliyorum. Yıllarca Yatağan’da o direnen işçilerin önderliğini yaptım. Ancak şunu söylemek istiyorum: Plan ve Bütçe Komisyonunda bütün vekillerimizden istirham etmemize rağmen açık ocakta çalışan maden işçilerinin fiili hizmet süresi talebi kabul edilmemiştir. Sadece o mu? Hayır. Petrol rafinerilerinde çalışan işçiler de aynı şartlardadır. Ne yapılması gerekiyor? Bütün toplum kesimleriyle, sendikalarla, odalarla, sektör temsilcileriyle ve o yasaya muhatap olan çalışanlarla beraber bir araya gelinerek bir yasa çıkartılacaksa bu şekilde çıkartılması gerekir. “Millî irade” diyorsak eğer bir tarafın değil bütün toplum kesimlerinin ortak kararıyla olursa milli irade olur. Aksi takdirde ne olur? Yasa geçer ama kanuna uygundur fakat meşru olmaz. Ben bir de şunu gördüm sevgili arkadaşlar: Saray olduğu gibi getirmiş Plan ve Bütçe Komisyonuna. Aklıma şöyle bir şey geldi “Ya acaba nedir?” Hani, karga yavrusuna bir nasihat vermiş. “Oğlum bir insan yere eğilirse sen taş alacağını düşün.” demiş. Şüphelendim “Acaba bu yasanın arka tarafında ne var?”

Sağlığın tamamen piyasaya açılmasını sağlayan uluslararası, adına da “sağlık turizmi’’denilen bir yasa.

Ee, tabii Bakan bir hastane patronu olunca gelecek olan yasa da bu şekilde oluyor. Diğer taraftan Kanal İstanbul Projesi getiriliyor. Ne olduğu belli değil. “Cambaza bak cambaza bak.” diye kamuoyunda askerlik konuşturuluyor ama o arada Kanal İstanbul getiriliyor.” Dedi.

Yasanın bu şekilde toplum vicdanında kabul görmeyeceğini söyleyen Girgin; “Bu yasa mutlaka toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınarak yeniden düzenlenmeli” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.