Arena Bodrum Haber – Erbay, “Çiftçimiz için girdi maliyetleri her geçen gün artmaktadır. Gübre ve mazot tarımsal üretim için en önemli iki kalemdir. Ancak bu iki kalemden de ÖTV ve KDV alınıyor. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok. Çiftçinin sırtındaki bu yükün kaldırılması için iki ayrı kanun teklifi verdik.” dedi.
Artan girdi maliyetleri ve mahsulün para etmemesi nedeniyle üreticilerin her geçen gün topraktan koptuğunu hatırlatan CHP’li Erbay, “Türkiye’de çiftçimiz üretemez hale gelmiş, toprağından kopmuştur. Türkiye’de son 18 yılda çiftçi sayısı yaklaşık yüzde 50 azalmıştır. Tarım alanlarımızın yaklaşık yüzde 13’ü ekilmemektedir.” şeklinde konuştu.
Üreticinin tarlasını ekip biçmek için kullandığı mazotta ve gübrede ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini söyleyen Erbay, gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması çağrısında bulundu.
Gıda güvenliğinin her zaman büyük önem taşıdığını vurgulayan Erbay, şunları söyledi;
Dünya nüfusu hızla artmaktadır. Ancak buna karşın tarımsal ürün çeşitliliği giderek azalmaktadır. Gelecek yıllarda sağlıklı ve sürdürülebilir gıda temininde önemli sorunlar yaşanacaktır. Ülkemiz iklim şartları, toprak yapısı ve coğrafi konumu nedeniyle tarımsal üretim alanında büyük avantajlara sahiptir. Ancak çiftçimiz bütün bu avantajlı faktörlere rağmen girdi maliyetlerindeki artış ve ürününün para etmemesi nedeniyle yeterli tarımsal üretimi yapamamaktadır. Bu nedenle çiftçimizin üzerindeki yükü biraz olsun hafifletmek için mazot ve gübrede ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi için kanun teklifi verdik.
Özellikle genç nüfus, kentlere göç ederek ücretli olarak çalışmayı tercih etmektedir. Bu durum yüzyıllardır biriktirilen tecrübelerle elde edilen tarımsal üretim bilgi ve kültürünün yok olmasına neden olmaktadır. Ülkemiz için gelecekteki en büyük tehlikeyi de bu durum oluşturmaktadır. Çünkü tarımsal üretimden uzaklaşan bir toplumun gıda bağımlılığı artacak ve ülke bağımsızlığı tehdit altında olacaktır.
Avrupa Birliği, Ortak Tarım Politikası (OTP) ile Amerika Birleşik Devletleri Tarım Kanunu ile tarımsal üreticiyi desteklemektedir. Ülkemizde ise Tarım Kanunu’nun, 21. maddesinde “Tarıma ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” ifadesine yer alsa da bu madde uygulanmamakta ve çiftçimiz yeteri kadar desteklenmemektedir. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak, mazot ve gübrede ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi için verdiğimiz kanun tekliflerinin iktidar tarafından dikkate alınması gerekmektedir.