arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5182
EURO
36,1651
ALTIN
2.965,78
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
16°C
Bodrum
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Açık
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C

CEYHUN ÖZÇELİK: KIYI YAPILARI ÇEVRE VE TURİZME ZARAR VERMEMELİDİR…

CEYHUN ÖZÇELİK: KIYI YAPILARI ÇEVRE VE TURİZME ZARAR VERMEMELİDİR…
5 Aralık 2019 11:11
A+
A-

Turgutreis’te yapılması planlanan Sahil Güvenlik Komutanlığı Liman projesini hakkında Arena Bodrum Haber’e değerlendirmelerde bulunan Ceyhun Özçelik “Limanların yapılacağı kara ve deniz alanının kapsamlı araştırmalara ve analizlere tabii tutulması gerekir” dedi.

Bodrum’da yerel gündem konuları içerisin de yer alan, özellikle de bölge Turizmi ile Turgutreisli vatandaşları yakından ilgilendiren Turgutreis Sahil Güvenlik Komutanlık binası ve liman inşaatı konusunda Arena Bodrum Haber’e açıklama yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Ceyhun Özçelik, “Bu tip konularda yer belirleme süreci, gereklilik ve lojistik anlamda en yakın yere değil, sürdürülebilir çevre ve turizm bütününü içerecek biçimde gerçekleştirilmelidir.” konusuna dikkat çekerek “Planlanan kıyı yapısına, tek başına ekonomik değeri, stratejik değeri ve sosyal değeri baz alınarak karar verilmemelidir. Alternatifler içerisinden çevre ve turizme en az zarar verecek, deniz ve canlı hayatını riske atmayacak, kentsel dokuya önlenemeyecek zararlar getirmeyecek alternatiflere odaklanılmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Özçelik, konuyla ilgili yaptığı geniş bakış açılı değerlendirmesinde, “Kıyısal yapıların, yakınındaki sahil şeridine vereceği zararlar, doğuracağı akıntı ve sediment hareketleri de beraber değerlendirilmelidir.” saptamasını yaparak “İskele, Mahmuz, Dalgakıran, Balıkçı Barınakları ve özellikle Limanlar bu anlamda kısa sürede çevresel değişikliklere ne kadar yol açacağı ve zarar vereceği araştırıldı mı? Soruların ne kadarı cevaplandı?” diye sordu. “İnşa sırasında oluşacak çevresel etkiler, bunun turizme zararları, tamamlanma sonrası bölgede oluşacak ilave görsel, gürültü, trafik ve benzeri yükler, kentsel tahribat ve ekolojik kirlilik de göz önüne alınmalıdır. Liman, Balıkçı barınakları gibi büyük yapılar, mümkün olduğunca kentsel alanlara doğrudan temas etmeyen bölgelerde yapılmalıdır.” mesajını verdi.

“Kıyı yapıları ilgili çevresel yasa ve yönetmeliklere uygun inşa edilmelidir” diyen Özçelik, değerlendirmesini şu cümlelerle tamamladı;

“Aynı bölgedeki kıyı alanlarının bütünü ele alınarak bir planlama yapılması gerekir. Yoğun tekne ve gemi trafiklerinin mümkün olduğunca kentsel alanların dışına taşınması gereklidir. Doğal ve çevresel yıkımlara imkan tanıyacak lokasyonlarda inşa edilmesinden kaçınılmalıdır. Yapay etkilerle oluşacak, kıyısal akıntı ve sediment hareketleri geri dönülemez çevresel yıkımlara dolayısıyla Turizmde trajik gerilemelere yol açma potansiyeline sahiptir. Günbatımı plajı, Fethiye körfezinin dolması ve Kız Kum’nun incelmesi sahil şeridin daralması bu anlamda değerlendirilebilir. Bu nedenle, otel, özel plaj vb turistik tesislerce yapılan kaçak iskele, dalga kıran, mahmuz tarzı yapılaşmalara izin verilmemelidir.

Turgutreis’de de, Fethiye Körfezi ve Kız Kumu’nda meydan gelen tahribatlarda olduğu gibi, kıyı boyunca tüm yapıların birlikte düşünülerek, bütünleşik kensel ve kıyısal planlama yapılmalıdır. Yapılaşma, sürdürülebilir entgre  çevre yönetimi anlayışıyla gerçekleştirilmelidir. Farklı çözümler içerisinde en uygun çözüm alternatifi teknik anlamda ülkemizin öncelikleri de göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Aksi gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz yaşanabilecek bir çevreden söz etmemiz mümkün olamayacaktır.”

Haber: Ali Peltek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.