arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
18°C
Bodrum
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C

ÇEVRECİLER BAŞKANI KONUŞTURAMADI…

ÇEVRECİLER BAŞKANI KONUŞTURAMADI…
21 Mayıs 2017 11:33
A+
A-

Eski adı Leyne olan Yatağan’a 10 km uzaklıkta bulunan Turgut Mahallesi sakinleri Yatağan Termik Santrali’nin kömür çıkartmak amacı ile tarım yaptıkları arazilerinin istimlak edilmesine karşı, çevre örgütleri ile birlikte düzenledikleri toplantıda, yeni termik santral projesini tartıştı…

Turgutlular’ın 19 Mayıs’ta Turgut  Düğün Salonu’nda ev sahipliği yaptığı bilgilendirme toplantısına, Yatağan ve çevre köylerden yoğun katılım vardı. Özellikle kadınların ağırlıkta olduğu ve Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği çatısı altında yapılan toplantıya, Muğla Çevre Platformu MUÇEP , AYÇEP, EGEÇEP, TEMA Vakfı gibi ekoloji örgütler de destek verdi. Toplantıda, Yatağan termik santralinin kömür alımı sahasında bulunan Yeşilbağcılar’ın bir kısmının madenci şirket tarafından istimlak edilişi, köyün daha yüksekte kalan kısmındaki evler ile yeni taşınan yer arasında ise devasa bir kömür madeni çukuru oluşmasını gösteren belgeselin sunumu yapıldı. Ardından, Karadeniz’de yapılmak istenen ancak köylülerin verdiği mücadele sonucu yapımı engellenen HES  sürecini içeren belgesel gösterildi.

BELEDİYE BAŞKANI KONUŞMADI…

Toplantıya katılan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık’a moderatörün mikrofonu uzatarak “bir şeyler söylemek ister misiniz” şeklindeki sorusuna, başkan eli ile “hayır” şeklinde yanıt verdi. Bunun üzerine aylardır Turgut’ta mücadele veren Tayibbe Demirel söz alıp yaşadığı süreci anlattı. Komşularını “kömüre hayır” diyerek, arazilerinin istimlak edilmesine rıza göstermemelerini istedi.

Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol  “şirket kamulaştırma yapacağını söylüyor. Kamu biziz. Devletle başa çıkmazsınız deniyor, devlet biziz. Ve biz bu mücadeleyi kazanacağız” diyerek, komşularını istimlağa karşı çıkmaya çağırdı.

ZEYTİN GÖZLÜM EFKARLANMA, LEYNE BİZİMDİR…

MUÇEP üyesi Neşe Yüzak, bölgedeki durumu haritalarla anlatarak,  üzerinde  termik santral kurulması düşünülen alanın binlerce zeytinin olduğu bir alan olduğunu ve insan sağlığını tehdit edeceğini bir kez daha vurguladı. Katılımcı çevre örgütleri de, sorunun asıl sahiplerinin mücadelede önde olduklarını ve kendilerinin de, sonuna kadar onların yanlarında olduklarını söylediler.

Köylüler ellerindeki  “doğa katliamına son” “zeytinime dokunma” “ovalara özgürlük” toprağın dostlara ihtiyacı var” “bu memleket bizim” “köyün geleceği ellerimde” “kömürü değil, yaşamı seç” “sulara özgürlük” “hayallerimle, umutlarımla komşumla Leyne’de yaşamak istiyorum” “zeytin barıştır” ” zeytin gözlüm efkarlanma LEYNE bizimdir” yazılı pankartlarla, toplantının ardından, Lagina Antik Kenti’ne yürüdüler. Yoğun yağmura rağmen, grup dağılmayarak,dönüşte toplu olarak dostluk yemeği yediler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.