Mehmet Kocadon’un 2009 yerel seçimlerinde Bodrum Belediye Başkanlığını kazandığı günden bu yana 15 yıl geçti.
O günden bu günlere kısa bir hatırlatma yapalım.
Dönemin CHP’li Belediye Başkanı Mazlum Ağan‘ın aldığı 7 Bin 494 (%44.60) oya karşı, DP’li Mehmet Kocadon 7 Bin 634 (% 45.40) oy alarak Bodrum’a Belediye başkanı olmuştu.
AK Parti adayı Emre Saraçbaşı 1.088 (% 6.87) oy alırken, MHP adayı Cengizhan Sancar‘da 554 oyda (% 3.30) kalmıştı.
O dönemde 11 beldesi olan Bodrum‘un seçmen sayısı da yaklaşık 43 Bindi.. 17 Bin seçmen (% 40) Bodrum’un Merkezini, 26 Bin seçmen de (% 60) kalan 10 ilçeyi oluşturuyordu.
2009 Yerel seçimlerinde % 44.60 olan solun oy oranı, son yerel seçim 2019’da yaklaşık 2 puan artışla % 46.2 oldu.
2014 Yılında Mehmet Kocadon’un merkez sağdan taşıdığı oylarla ulaştığı % 50.8’lik oy oranının da notunu düşelim yazıya..
Diyebiliriz ki; Bodrumlu merkezin solunda yaklaşık % 45, sağında da % 55‘lik oy oranlarıyla konuşlanmış durumda..
Alınan son göçlerin oranları ne kadar değiştirip, değiştirmediğini 31 Mart 2024’te görebileceğiz..
Biz elimizdeki verilerle son durumu değerlendirmeye devam edelim..
***
Bodrum’da düne kadar dağınık duran sağ siyaset, solda tek adres olan CHP’ye hep kaybetti.
Bodrum’un son 25 yılına damga vuran CHP, kendi yetersizliğine ve başarısızlığına muhalefet ederek yerel yönetimi elinde tutmayı her seferinde başardı.
Başka bir deyişle; CHP yetersizliğinin ve başarısızlığının üzerini, 22 yıldır ulusal iktidarı elinde tutan AK Parti üzerinden ürettiği muhalefetle örtmeyi başardı da diyebiliriz.
Ama bu seçimde işler tersine döndü galiba.. Sağ tek adreste buluşurken, sol üçe bölündü..
Bugüne kadar AK Parti, MHP, İYİ Parti ve DP ile dağınık halde seyreden sağ oylar, Mehmet Tosun’un liderliği altında ilk defa bir araya geldi.
Geçmiş seçimlerde yediği ayazı unutmayacağını tahmin ettiğim Başkan Tosun’un, Bodrum İttifakına evirdiği Cumhur İttifakının ince ayarlarını dikkat etmesi gerektiği düşüncesindeyim. Daldaki oya bakarken eldeki oyu da sıkı tutmak lazım..
Araya bir not daha düşelim. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in son dakikada Bodrum’da sahaya sürdüğü başarılı iş insanı Raşit Emir Süer’i unutmayalım. Süer’in 1 Mart’ta kampanyasına iddialı bir start vereceği gelen bilgiler arasında..
Süer’in İYİ Parti’nin 2023 genel seçimlerde aldığı 21 Bin 261 (%16.29) oyun ne kadarını konsolide edeceği de ayrı bir değerlendirme konusu.
Diğer taraftan Bodrum’da belediye başkan adayı çıkaran TİP ve DEM’in dengeleri bozacağı kaçınılmaz gibi görünüyor.
CHP; bünyesinde barındırdığı sert sol oyların bir bölümünü TİP’e, Kürt oylarının da DEM’e kaybedebilme durumuyla karşı karşıya..
Yani; CHP’nin babadan kalan miras gibi har vurup harman savurduğu Bodrum, artık aynı Bodrum değil.. Koltuğa ceket koysak kazanırız hikayesini ilk defa hiç kimse ağzına alamıyor.
Aday belirleme sürecinde yapılabilecek her hatayı yapan CHP genel merkezinin yanında, Bodrum örgütüne karşı kazandıklarını zanneden Bodrum’un yerel dinamiklerinin yaşadığı keyifli anlar, gitgide tedirginlik hatta panik haline evriliyor.
Özlü sözü söyleyelim o zaman; kaybederken kazanılan anlar olduğu gibi kazanırken kaybettiğin anlar da olur.
Yaptığım değerlendirmede bir kahinlik ve kehanet aramaya gerek yok. Sonuç olarak CHP açısından riske giren, bıçak sırtı denen bir seçim var önümüzde..
Kazanırken kaybedenler, şaşan hesaplarını çok daha fazla emek ve para harcayarak telefi etmeye çalışacaklar..
Sonuç alıp, alamayacaklarını birlikte deneyimleyeceğiz..
***
Bu seçim döneminde Mehmet Tosun’un merkez sağda oluşturduğu sinerji, bana AK Parti Bodrum teşkilatı özelinde kısa da olsa değerlendirme ihtiyacı hissettirdi.
AK Parti Bodrum teşkilatlarının aday belirleme süreçlerindeki yetersizliğini; yıllar itibarıyla söylemlerinde, dışarıdan aday arama mücadelelerinde, zaman zaman da çaresizliklerinde gördük, izledik.
Mehmet Tosun’un Cumhur İttifakı adayı yapılması sonrasında yaşananlarda bana göre malumun ilanı oldu.
Muğla’da çaresiz kalan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, ili yakın arkadaşı Aydın Ayaydın‘a teslim etmesi de mevcut durumun ayrı bir sağlaması olsa gerek.
Rakamlarla bir sağlama yapmaya kalksak;
2009 Yerel seçimlerine Yılmaz Algül başkanlığında % 6.87, 2014’de Akif Demiröz başkanlığında % 8.51 ile baraj altında kalmasıyla,
2019’da Ömer Özmen başkanlığı ve Cumhur İttifakı çatısı altında ilk defa %15.9‘u görüp, ikisi MHP’den olmak üzere üç meclis üyesi çıkarması gelir önümüze..
Sonuç olarak; AK Parti son 15 yıl içerisinde ilk defa Bodrum Belediye Meclisine varlığı ve yokluğu tartışma konusu olan Ayşen Kılıç Bozan‘ı sokabildi.
Durum bundan ibaret..