arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C

Bodrum siyasetine muhtar vesayeti..

10 Aralık 2023 13:06
A+
A-

Türk siyasal yaşantısı içerisinde ulusal ve yerel siyasetin, belli dönemlerde farklı baskı gruplarının vesayetine maruz kaldığı hepimiz tarafından aşikardır..

Toplumsal hafızamızda en yer eden vesayet yöntemlerinin başında “askeri darbeler” olmakla birlikte; yargıyı, dini yapılanmaları, basını, mafyayı, cemiyetleri hatta terör örgütlerini de bu vesayet grupları arasında sayabiliriz.

Ama muhtarların bir vesayet grubuna dahil olacağı, 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

Bunu da yaşadı yurdum insanı..

Bileni, duyanı vardır ama, ben bilmeyeni için bu durumu kaleme almak istedim.

Durumu anlamak için olayın mağruru ve mağdurları ile iletişim kurdum.

İletişim genleştikçe de “kalkışmanın” tam anlamıyla hasıl olamadığı gibi ele yüze bulaştırıldığı halini de anlamış oldum.

Bodrum’un bazı muhtarları bir araya gelip, birbirlerini motive ederek CHP özelinde ve aday belirleme boyutunda yerel siyasete müdahale etmeye kalkmışlar.

Peki “Bodrum siyasetinde muhtar vesayeti” nasıl gerçekleşti?

*** 

Tamamladığımız hafta içinde yaşanan ve tartışılan bu olayın bir “vaka-i şerriye” niteliği taşıdığı düşüncesiyle, kentin hikayesine bir daha not düşeyim dedim.

Olan biteni dedikodu boyutundan çıkarıp, hesaplaşma yönteminden sıyırarak değerlendirmeye çalıştım.

Hikayemiz ana hatlarıyla şöyle;

Özellikle CHP’li aday adayları üzerinde siyasi reaksiyonlara neden olan Başkan Aras’ı güzelleyen “skandal metin”, Bodrum Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Cemil Gündüz tarafından kaleme alınmış.

Başkan Gündüz, bazı muhtar arkadaşlarıyla aday adayları hakkında yaptığı değerlendirmeler sonrasında, muhtarların WhatsApp grubunda Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yeniden aday olması gerektiği görüşünü bildirmiş ve bunu ortak bir metin haline getirmiş, bütün muhtarların imzalaması için yayınlamış, teklif etmiş ve yönlendirmiş..

Ne demiş Başkan Gündüz yazısında;

“Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e

Muhtarlar olarak 2019 yılında göreve gelen belediye başkanımız Sayın Ahmet Aras ile uyum içerisinde önemli hizmetler yaptık. Ahmet Aras başkanımızın mahallelerimize verdiği değer ve hizmetler ortadadır. Bu durum hem mahalle sakinlerimiz hem de biz muhtarları mutlu etmektedir. Önümüzdeki dönemde de biz muhtarların ve halkımızın fikirlerine önem veren Ahmet Aras başkanımızla çalışma ve halkımıza hizmet vermek bizleri mutlu edecektir. Bilgilerinize arz ederiz.”

Duygu ve düşüncelerini  sadece kendi adına yazabilme özgürlüğü söz konusu olan Başkan Gündüz, haddini önce arkadaşlarının sonrada tüm Bodrum mahalleleri üzerinden aşarak, bu vesayet belgesinin altına ıslak imzasını çakmış..

Olay bir adım daha ileriye taşınmış, Kumbahçe Muhtarı Nil Taşkıran‘da bu desteği istinaden CHP Bodrum Belediye Meclis Aday Adayı olmuş.

Diğer taraftan da bu durum, Kumbahçe Muhtarı Taşkıran‘ın seçme ve seçilme hakkıdır.

Ama Gündüz’ün açıklamasıyla aday adaylık başvurusunun aynı zamana denk gelmesi iddiaları güçlü kılıyor sadece..

***

Bodrum Muhtarlar Derneği Başkanı Gündüz’ün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ithafen yazdığı Başkan Aras’ı güzelleme metninin Bodrum yerel siyaseti üzerinde oluşturduğu vesayet girişiminin yanı sıra, Gündüz’ün mahalle muhtarlarının üzerinde ki vesayeti girişiminin de göstergesi olduğu düşüncesindeyim.

Muhtarların kendi özellerinde kuvvetli siyasi düşünceleri olsa da bunu pek ortaya koymazlar.

Malum sebepte; farklı düşünceye sahip tüm mahalle seçmeninin oylarına talip olma nedenidir. Bildiğiniz üzere muhtarlar seçimlerde adlarıyla yarışır.

Başkan Gündüz’ün bu gerçeği en iyi bilen muhtarlardan biri olduğuna dikkat çekerek soruyorum ve diyorum ki; bugüne kadar siyasi düşüncesi hakkında direk yada dolaylı bir bilgiye ve söylemine sahip olmadığım muhtarlar derneği başkanı neden böyle bir davranış içine girmiştir?

Bunun cevabını iki yerel yönetici olarak birbirlerine karşı hissettikleri derin duygu ve düşüncelerde aramak lazım.

Ne desem bilemedim.. “Muhteşem Yüzyıl” dizisinden bir anekdot ile ifade edesim geldi durumu..

Kanuni Sultan Süleyman’ın, Has Odabaşı Pargalı İbrahim ile kız kardeşi Hatice Sultan‘ın gizli aşkını öğrendiğinde söylediği cümle, Başkan Aras’la Başkan Gündüz’ün aşkı ile örtüşecek nitelikte. Teşbihte hata olmaz..

Ne demişti Sultan Süleyman bu gizli aşka.. “Bizim aşka hürmetimiz sonsuzdur”

***

Yazımın son bölümünde dikkat çekmek istediğim konuda şudur..

Mahalle muhtarları kişisel özellikleriyle seçilir.

Mahalleli, muhtar adayının; eğitimi, aile hayatı, hayata tutunmak için seçtiği ekonomi yöntemi, insan ilişkileri, hoşgörüsü ve mütevaziği gibi değerlerine bakarak verir oyunu..

Bütün bunlardan önce de mahalleye, vatana ve devlete alan aşkına bakar..

Hatırlatmakta yarar olduğu düşüncesindeyim.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.