Bakan Ersoy yaptığı açıklamada “Uzun süredir restorasyon sebebi ile kapalı olan Bodrum Kalesinin birinci etabı 18 Mayıs’ta ziyaretçiye açılıyor. Bir çalışma daha yaptım, geçen ay. Restorasyon ekibinin mecburen işgal ettiği bir alan vardı. Bu alandan 1 Haziran’a kadar çekilecek restorasyon ekibimiz. Ve 1 Haziran’dan itibaren Bodrum Kaleiçi sahnesini Bodrumluların hizmetine tekrar sunmuş olacağız. Hem güzel sanatlar bölümü hem de opera ve bale genel müdürlüğümüz geçen senelere göre zengin bir repertuvar sanatseverlerin hizmetine sunulacak. Bodrum Kaleiçi çok güzel, eski canlı günlerine 1 Haziran itibarıyla kavuşmuş olacak” diye konuştu.
’20 ARKEOLOJİK KAZIYI DESTEKLEME KARARI ALDIK’
Törende konuşan Bakan Ersoy, protokol kapsamında Muğla’da 4, Çanakkale ve Antalya’da 3’er, Denizli ve Mersin’de 2’şer, Burdur, Diyarbakır, Isparta, Şanlıurfa, Gaziantep ve İzmir’de 1’er kazı olmak üzere toplam 20 arkeolojik kazıyı destekleme kararı aldıklarını kaydetti. Bakan Ersoy, Türkiye genelinde 153 noktada kazı projesi yürütüldüğünü, bunların 31’inin yabancı 122’sinin yerli kazı başkanlıkları tarafından yapıldığını bildirerek, yerli projelerdeki en büyük sıkıntının kazı sürelerinin 45 ile 60 gün arasında sınırlı olması olduğunu vurguladı. Bakan Ersoy, bu proje sayesinde kazı sürelerini 12 aya yaymayı hedeflediklerini, bunu daha fazla uzman, işçiyle destekleyeceklerini ve kazı verimliliğini artıracaklarını söyledi. Bakan Ersoy, şöyle dedi:
“Birkaç yıl içinde hem daha hızlı hem daha verimli 12 ay süreyle kazıldıkları için birkaç yıl içinde ziyaretçi alabilecek hale gelecekler. Ziyaretçilerinden elde edilen gelirleri bu kazı yerlerine kaynak olarak aktarmaya devam edeceğiz. Belli bir süre sonra kazı yerleri kendi kendilerini finanse edebilen bir ekosisteme de kavuşmuş olacak. 2020 itibarıyla da her yıl minimum 20 tane ilave kazı yerini bu proje kapsamına alarak 2023 yılına kadar 122 kazı alanını ve hatta daha fazlasını bu kapsamda desteklemeyi planlıyoruz” dedi.