Kent Konseyi ofisinin önünde yapılan basın açıklamasında, Bodrum’da yapılması planlanan ‘TOKİ’ ve ‘Kültürel Dini Tesis’ projelerine karşı genel kurul kararıyla başlattığı imza kampanyasında toplanan 19 bin 016 ıslak imza basınla paylaşıldı.
Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, bileşenleri, çalışma grupları ve vatandaşların katıldığı toplantıda “Bodrumlular Bodrum’a sahip çıkıyor”, “Bodrum kimsenin tapulu malı değildir”, “Bu topraklarda yaşayan herkesin söz hakkı vardır.”, “Mera alanlarına ve verimli tarım topraklarına toplu konut inşaatları istemiyoruz !”, “Orman alanlarına yeni turizm tahsis alanları istemiyoruz!”, “Denizin kıyı kenar çizgisini değiştirecek yatırımlar istemiyoruz!” ve “Hazine arazilerine külliye istemiyoruz !” sloganları atıldı.
Hazırlanan basın bildirisini Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri Yaman Olgaç, Rezzan Şebin ve çalışma grubundan Demet Köklükaya okudu.
BODRUM KENT KONSEYİ BASIN TOPLANTISI METNİ
Bildiğiniz gibi Mart ayında, Ortakent Yahşi Yalısında Dini Tesis ve Kültür Merkezi yapılması projesi ortaya çıkmıştı. Kent Konseyi olarak TOKİ projeleri ile birlikte Bodrum Kimliğini çok değiştireceğini düşünerek, bu değişikliğin tartışılması için tüm paydaşlarımıza ve Bodrum halkının katılımına açık olağanüstü genel kurul düzenlendik. 12 Nisan 2016’daki Genel Kurul’da bu iki projeye de karşı çıkılmasına ve bu amaçla yapılacak çalışmaların planlanması için bir çalışma grubu kurulmasına karar alındı. Kurulan çalışma grubu Bodrum’un belki de tüm Kent Konseylerinin tarihindeki en geniş katılımlı çalışma grubu oldu.
Bu grup Yürütme Kurulumuz ile koordinasyon içerisinde 30 Nisan tarihinde yaptığımız yürüyüşü düzenledi ve imza kampanyasını başlattı. Bugün buraya bu kampanyanın sonuçlarını ve bundan sonraki yol haritasını paylaşmak üzere toplandık.
Herkesin bu kampanyaya ve çalışmalara büyük katkısı oldu. Ama biz isim vermeden özellikle imza toplama masalarımızda fiilen çalışarak, zamanlarını ayıran ve emek harcayan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
“BODRUMLULAR BODRUM’A SAHİP ÇIKIYOR” adı altında başlatılan imza kampanyası, 15 Mayıs’ta son bulmuştur
Bu masalarda ve dolaşarak elden ele toplanan ıslak imzalarımızın sayısı 19.016, Ayrıca elektronik imzalarımız da 14.941 adet‘e ulaşmıştır.
Yanı sıra, aşağıda ismini gördüğünüz 44 kurum ve 5 parti ilçe örgütü de metnimizi imzalamıştır. Bir tanesi hariç mecliste yer alan tüm partilerin imzası vardır.
Şimdi 33.957 kişinin ve bütün bu kurum ve kuruluşların görüşleri önemsenmeyecek bir konu mudur, buna Ortakent’te Külliye, Mumcular’da TOKİ yapmak isteyen, izin verenler düşünecek ve karar verecektir..
Bizler imza metnimizle:
BODRUM, DÜNYANIN ORTAK KÜLTÜREL, TARİHİ VE DOĞAL DEĞERİDİR VE ÖYLE KALMALIDIR.”
“Bodrumlular Bodrum’a sahip çıkıyor”Bodrum kimsenin tapulu malı değildir, bu topraklarda yaşayan herkesin söz hakkı vardır.“Mera alanlarına ve verimli tarım topraklarına toplu konut inşaatları istemiyoruz ! Orman alanlarına yeni turizm tahsis alanları istemiyoruz! Denizin kıyı kenar çizgisini değiştirecek yatırımlar istemiyoruz! Hazine arazilerine külliye istemiyoruz !” dedik.
Bu yerler; havamız,suyumuz, gıdamızdır.
Bu yerler; bizlerin tüm canlılar ile birlikte yaşam alanlarımızdır.
Doğayı ve doğal varlıklarımızı rahat bırakalım,
Merkezi yönetimden doğru yerler ve doğru ölçekler saptanana kadar bu projelerden vazgeçilmesini talep ediyoruz.
Daha fazla geç kalmadan , geri dönülmez kalıcı tahribatları büyütmeden, “ Bodrum’u devam ettirecek nitelikleri tehlikeye atmadan mutlak önlemler alınmalıdır. Kanun koyucu örnek davranış göstererek bu yönde çaba göstermeli, yasaları gözden geçirmeli, koruyucu olmalıdır.
Bu arada Ortakent’te inşaat çalışmaları hala sürdürülmektedir.
Fotoğrafta da gördüğümüz gibi, Ortakent-Yahşi’de Dini Tesis alanında yapılan hafriyat çalışmalarının, daha fazla ağır ve kalıcı tahribata yol açmaması için, Şehir Planlamacıları Odası’nın açtığı davaya, imzalarımızla birlikte dahil olarak, acilen “yürütmenin durdurulması” kararını talep ediyoruz.
Bodrum’da aslında Mayıs başında başlaması gereken inşaat yasağı her zamanki gibi bürokratik süreçlerin tamamlanmaması , belki de özellikle geciktirilmesi nedeni ile hala başlamamıştır. Bu boşluktan yararlanarak sürdürülen çalışmalara projeden vazgeçilene – inşaat yasağı çıkana veya mahkeme kararı verilene kadar özellikle mülki amirin ve yerel yöneticilerin engel olması gerekmektedir.
Bodrum Müftülüğü ile görüşerek, dialog yollarını aradık. Şimdi de , Muğla Valiliği ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile görüşeceğiz. Olmadı, Ankara’ya Bakanlığa kadar gideceğiz. Bodrum Kent Konseyi olarak, Bodrum’a sahip çıkmaya devam edeceğiz. Etkinliklerimiz de bitmedi, devam ediyor, edecek.
Bodrum Kent Konseyi olarak, Bodrum’a sahip çıkmaya devam edeceğiz. Etkinliklerimiz de bitmedi, devam ediyor, edecek. 28 Mayıs’ta Bodrumlu Sanatçılar Belediye Meydanın da “Bodrumlular Bodrum’a sahip çıkıyor” konseptli yelken ve tuvalleri ile bir performans sergileyecekler.
Durmak yok, yola devam…
Bodrum Kent Konseyi
KAMPANYA METNİ
1) Kamuya, hazineye ve yerel yönetimlere ait doğal varlıkların (orman, mera ve makiliklerin; sulak alanların, kıyıların; doğal ve tarihi SİT alanlarının; kurum ya da kişilere tahsis edilmesine, imara açılmasına karşıyım.
2) İmara açılmış alanlarda, imar planlarında belirtilen kurallara ve notlara harfiyen uyulmasını, her ne sebeple olursa olsun değişiklik yapılmamasını istiyorum.
3) Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının iradesine rağmen; siyasi iradelerin kent kimliğini değiştirecek planlama ve girişimlerde bulunmasına karşıyım.
Ortakent -Yahşi Yalısı Mevkiinde Dini Tesis ve Kültür Merkezi ile Karaova’da yapılması planlanan TOKİ konutlarını istemiyorum
BODRUM TİCARET ODASI (BODTO) – BODRUM DENİZCİLER DERNEĞİ-DENİZ TİCARET ODASI BODRUM ŞUBESİ -ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI-İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (İMO)-JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI-ALEVİ BEKTAŞİ DERNEĞİ-BANK-EV SİTESİ-BİTEZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ (BİTAV)-BİTEZ BLD.YELKEN KULÜBÜ-BODRUM FOTOĞRAF SANATÇILARI DERNEĞİ (BODFAD)- BODRUM HALİKARNAS TEMAD-BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ- BODRUM DOĞA SPORLARI KULÜBÜ (BODOSK)-BODRUM KLASİK MÜZİK DERNEĞİ-BODRUMART SANAT VE KÜLTÜR DERNEĞİ-BODRUM OTELCİLER DERNEĞİ (BODER)-BODRUM ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ (BODTÜM)-BODRUM TOHUM DERNEĞİ-BODRUM TURKUAZ DERNEĞİ-BODRUM TÜRK SANAT MÜZİĞİ DERNEĞİ-CUMHURİYET HALK EVLERİ DERNEĞİ-ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ BODRUM ŞUBESİ-ENGELLİLER MECLİSİ-GÜMÜŞLÜK ÇEVRE KORUMA-KÜLTÜR SANAT EĞİTİM DERNEĞİ (GÜMÜŞ ÇEVRE)-GÜMÜŞLÜK MAHALLE MECLİSİ-GÜNDOĞAN KIZILBURUN SAHİL-ÇEVRE DÜZENLEME DERNEĞİ (SAÇEV)-GÜNDOĞAN MAHALLE MECLİSİ-HERODOT ÜÇÜNCÜ YAŞ AKADEMİSİ-KADIN MECLİSİ-KARYA KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ (KARSANAT)-KÜLTÜR SANAT MECLİSİ-SÖZLÜ TARİH GURUBU-TEMA VAKFI BODRUM GÖNÜLLÜLERİ-TORBA KOYU DERNEĞİ-TURGUTREİS MAHALLE MECLİSİ-TURMEPA-ZEKİ MÜREN DERNEĞİ.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ BODRUM İLÇE ÖRGÜTÜ-HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ BODRUM İLÇE ÖRGÜTÜ-MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ BODRUM İLÇE ÖRGÜTÜ-ÖDP BODRUM İLÇE ÖRGÜTÜ-YEŞİLLER SOL GELECEK PARTİSİ BODRUM İLÇE ÖRGÜTÜ