Bodrum Belediyesi’nin bağımsız meclis üyeleri, Belediye’nin 2018 yılı performans bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısının ardından basınla bir araya geldi.
Bodrum Belediyesi’nin 2018 yılı gelir ve gider bütçesine şerh koyan bağımsız meclis üyeleri Hülya Aşkın, Mustafa Dağdelen, Mustafa Paşalı, Mazlum Ağan, Süleyman Mazı, Şakir Açıkgöz ve Erdinç Tekinkaya, Konacık Ardo Cafe’de bir basın toplantısı düzenledi. Bütçeye şerh koyan bağımsız meclis üyelerinden Mahmut Özbelen ve Abdülmecit Poyraz’ın katılmadığı toplantıda Bodrum Belediyesi’nin bütçesi ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yapıldı. Toplantıda, Konacık eski Belediye Başkanı Mehmet Tosun da hazır bulundu.
Toplantıda ilk olarak Belediye Meclisi’nin kadın bağımsız üyesi Hülya Aşkın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kısa bir açıklama yaptı.
Bodrum Belediyesi’nin bağımsız meclis üyeleri adına açıklamayı Süleyman Mazı okudu. Mazı, sözlerine tüm Bodrumluların 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlayarak başladı.
Bodrum Belediyesi’nin telafisi zor ve imkansız şekilde borç batağının içine sokulduğunu söyleyen Süleyman Mazı, “Maalesef Bodrum Belediyesi batmış, iflas etmiştir” dedi.
BELEDİYENİN BORCU 300 MİLYON TÜRK LİRASI…
Belediye’nin 9 aylık gelir-gider bütçesindeki açığın 2016 yılında 35 milyon Türk Lirası iken, bu yıl 50 Milyon Türk Lirası’na çıktığını ve toplam borcun şu an itibariyle 300 milyon Türk lirasına ulaştığını belirten Mazı, meclis toplantısında bu konuyu gündeme getirdiklerini ve CHP’li Meclis üyeleri ile Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a bazı sorular yönelttiklerini belirterek şunları kaydetti:
“Dünkü Meclis toplantısında Belediye başkanına ve CHP’li meclis üyelerine çok net bir soru sorduk? Bu borç batağı içerisinde Bodrum Belediyesinin hizmet üretmesi mümkün değildir.Bu borcu nasıl ödemeyi düşünüyorsunuz? Borcu ödemek için bir planınız var mıdır? Diye soru sorduk. Ancak buna cevap veren olmamıştır..Kısaca borcu ödemek gibi bir planları bulunmadığı gibi, bir çaba veya düşünce içerisinde de değiller. Gider kalemlerinin gelirler kaleminden her sene artarak devam etmesi, gerekli tasarruf tedbirlerinin alınmaması,gelir getirici yatırımlarda bulunulmaması,mali disiplinin sağlanmaması, iç ve dış denetimin yapılmaması gibi nedenlerle mevcut yönetim Bodrum’u telafisi zor ve imkansız şekilde borç batağının içine sokmuştur.”
Belediye’nin zorunlu hizmetleri dahi Bodrum halkına sunamadığını öne süren bağımsız meclis üyeleri, 2014 yılından bu yana yangınlarla gündeme gelen katı atık depolama alanı başta olmak üzere, altyapı, yollar, kötü peyzaj düzeni, ıslah edilmeyen dere yatakları nedeniyle yaşanan sel baskınları, atıkların denize dökülmesi ve Bodrum mimarisinden giderek uzaklaşan kent kimliği gibi sorunları dile getirerek “Bizler üç yıldır bunları dile getirmemize , bu tür yapı ve imalatlara izin verilmemesi gerektiğini ısrarla söylememize rağmen mevcut yönetim umursamadan bunlara izin vermektedir. Bu ay ki Meclis toplantısında, tüm itirazlarımıza rağmen Bodrum merkezde karada 10 bin m2 kaçak yapılaşması olan bir otelin deniz üzerine 1000 m2 iskele yapılmasına Başkan ve CHP meclis üyelerinin oylarıyla izin çıkmıştır..Söz konusu yerde 1 metrekare inşaat bedeli 400 dolar olup, 10.000. m2 kaçan inşaat yapan kişilerin elde ettiği kaçak rant/gelir 4 Milyon dolardır…Kaçak olarak elde edilen ranta baktığımız zaman Mevcut yönetim eliyle, Bodrumun ve kıyı kenarlarının ranta kurban gittiğini söylemek zor olmayacaktır” dediler.
İŞTE ŞERH GEREKÇELERİ…
Bodrum Belediyesi’nin bağımsız meclis üyeleri, dünkü meclis toplantısında Belediye’nin 2018 yılı harç ve ücret tarife listesine onay verirken, gelir ve gider bütçesine red şerhi koymuştu. Gelir bütçesinde Belediye’nin 2017 yılı gelir tahakkuku ile devreden alacak toplamının 402 milyon 943 bin TL olduğunu ancak bunun ancak yüzde 30.24’ünün tahsil edilebildiğini belirten meclis üyeleri, 9 ay sonu itibariyle alacak toplamının 279 milyon 500 bin lira olarak göründüğünü kaydederek Meclise şu soruları yöneltmişti:
“Belediye gelir kalemleri içindeki vergiler ile çevre temizlik, eğlence, ilan ve reklam vergileri, işgal harçları ve kiracılarından alacaklarını neden tahsil edememektedir? Özellikle her yıl sorup cevap alamadığımız kiracılar kimdir? Özel sektörde birkaç ay ödemenizi geçirdiğinizde yasal işlem yapılırken, kamunun mallarını yıllardır kirasını ödemeden kullanan bu özel kişiler kimdir? Hukuk servisi bu konuda ne iş yapmaktadır?”