arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C

BENİM KAÇAK YERİM YOK DEMEYİN…

BENİM KAÇAK YERİM YOK DEMEYİN…
24 Temmuz 2018 08:12
A+
A-

İmar barışı kapsamında yürütülen işlemler üzerine Gayrimenkul Danışmanı Yeminli Bilirkişi Mustafa Gündoğ önemli uyarılarda bulundu.

Dikkat! İki kere para ödemeyin…

Öncelikle imar barışı kapsamına nelerin girdiği ve nasıl işlemler yapılması gerektiği konusunun üzerinde duran Mustafa Gündoğ, Yapılacak ve yapılamayacak işlerin sonucunda vatandaşın parasının boşa gitmemesi, art niyeti olmadığı halde yanlış beyandan yargılanmaması konusunda uyarılarda bulundu.

İmar Barışı;

Konut, işyeri sahibi olanlar öncelikle içinde bulundukları mülkün imara aykırı olup olmadığını bilmek durumundalar, ister kendileri yapmış olsun, isterse yapılmış halde satın almış olsunlar;

Yapı ruhsatları ve yapı kullanma izinleri var mı?

Sahibi oldukları mülk, yapı ruhsat ve eklerine uygun mu?

Kat irtifakı, kat mülkiyeti veya tapudan cins değişikliği yapılmış mı?

Projesine uygun olarak aldıklarını tahmin ettikleri konut ve iş yerleri imar kanununa, imar plan ve hükümlerine uygun değil ise, malikler yarın imara aykırı, konut ve iş yeri sahipleri haline gelebilirler.

Örneğin; eğimli arazilerdeki 3 katlı binaların, bodrum katlarının önlerinin açık olması, ellerin de yapı ruhsatı, yapı kullanma izni olsa dahi, Bodrum yarımadasında bulunan imar plan ve hükümlerine aykırıdır. Kısmi yerler hariç.

Her ne şekilde olursa olsun, imar plan ve plan notları kanun ve yönetmeliklere aykırı olamaz. Şikayet halinde, yapı kullanma izniniz iptal edilebilir ve kaçak yapı sahibi konumuna düşebilirsiniz.

İmar barışından yararlanayım derken paranızdan olmayın;

İmar barışı; başka kişilerin sahibi bulundukları arsa üzerindeki yapıları ve hazine veya belediyelerin sahip oldukları arsalar üzerinde, kesinleşmiş imar planlarında “sosyal donatı alanları” olarak görünen yerleri kapsamaz, (Yeşil alan, park, otopark gibi)

İmar barışından yararlanmak için her ne kadar Bakanlık “Girin e devlete, girin evinizi, iş yerinizi” dese de, bir uzmana danışmadan asla başvuru yapmayınız. Hem başvurunuz geçersiz sayılır, hem yapmış olduğunuz ödeme hazineye kalır, hem de hakkınızda gerçeğe aykırı beyanda bulunmaktan dava açılabilir.

Gereksiz yere cins tahsisi, kat mülkiyeti kurdurarak fazladan ödeme yapmayınız. Kat mülkiyeti özellikle site, kooperatifler için uygun işlemlerdir. Cins değişikliği ise; konut olup iş yeri olarak kullanılan, iş yeri olup konut olarak kullanılan kaçak yapıları içermektedir.

İmar barışı, sahibi olduğunuz mülkü yasallaştırmıyor, sadece üzerine verilmiş hükümlerin (yıkım, para cezası veya şikayet) kontrol sırasında yeni bir işlemin yapılmasının önüne geçmek için düzenlenmiş yasa ve yönetmelikten ibarettir.

Ayrıca yasa ve yönetmelik sahibi bulunduğunuz konut veya iş yerinin hiç yapı ruhsatı olmaması, yapı ruhsatı olsa dahi, yapı kullanma (İskan) belgesi almamış, Yapı kullanma izni olsa bile yapı üzerindeki projeye uygun olmayan bir değişikliği, Yasal olmayan şekilde alınmış yapı kullanma izinlerini içermekte ve bunları kaçak yapı olarak kabul etmektedir.

Örneğin; bir konut içerisinde banyonuzun yerini değiştirdiniz ,bir duvarı yıkarak oda genişlettiniz, mutfağınızın yerini değiştirdiniz, yani konutun içerisinde yapmış olduğunuz değişiklikleri kapsamakta, ana kütle olarak alan büyümesinde ise, tamamını kaçak olarak saymakta ve buna göre imar barışı başvurusu yapmak zorundasınız.

İmar barışı kanunu, Şehir plancıları odası tarafından yargıya götürülmüş durumda ,yasanın iptali halinde bunlardan yararlanamayacağınız gibi, iptal işlemi geçmişe yürümeyeceği için başvurusunu yapmış olanlar kazançlı çıkacaktır.

İmar barışı hakkında Soru ve çözüm önerileri için;

Mustafa Gündoğ / 0532 480 95 16

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.