arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Bedensel Engelli Durmuş Yaşama Bağlılığıyla Çevresindekilere Örnek Oluyor…

Bedensel Engelli Durmuş Yaşama Bağlılığıyla Çevresindekilere Örnek Oluyor…
21 Aralık 2021 12:26
A+
A-

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bedensel engelli Durmuş Çalhan, çalışma ve yaşam azmini hiç yitirmeden hayata hep umutla bakmasıyla çevresindekilere örnek oluyor.

Arena Bodrum Haber-İlçeye bağlı kırsal Bekçiler Mahallesi’nde yaşayan Çalhan ailesinin 4 çocuğundan Durmuş Çalhan, periferik sinir hasarı rahatsızlığıyla dünyaya geldi. İlerleyen hastalığı nedeniyle 17 yaşında iki ayağı diz kapağından kesilen Çalhan, daha sonra el parmaklarının da bir kısmını kaybetti.

Doğar doğmaz başlayan yaşam mücadelesinde umutsuzluğa yer vermeyen yüzde 80 engelli 41 yaşındaki Çalhan, İŞKUR aracılığıyla turizm sektöründe bir süre sigortalı çalıştı. Malulen emekliliğe ayrılınca aile ekonomisine katkı sağlamak için Fethiye-Antalya kara yolu kenarında kurduğu tezgahında sebze ve meyve satmaya başlayan Çalhan, kendi yetiştirdikleri ve mahallelinin ürünlerini güler yüzle satışa sunuyor.

– Çalıştığını görenlerin takdirini topluyor

Yeni insanlar tanımanın mutluluğunu yaşayan ve hiç evlenmeyen Çalhan, AA muhabirine, engelli olduktan sonra çok zor günler geçirdiğini söyledi.

Bir dönem kullandığı protezin kendisini rahatsız etmesi üzerine hayatını tekerlekli sandalyede devam ettirdiğini anlatan Çalhan, “Vakit geçirmek ve yol kenarındaki yerimizi değerlendirmek için bu işe başladım. Hem vaktimi burada harcıyorum hem de ekmek paramı kazanıyorum.” dedi.

Çalhan, kendisinden bir defa alışveriş yapanın daha sonra tekrar uğradığını, engeline rağmen çalıştığını görenlerin de takdirini topladığını dile getirdi.

– “Allah beni bir insana el açmayı nasip etmesin”

Çalışıp nasibini kazandığını, halinden memnun olduğunu vurgulayan Çalhan, şunları dile getirdi:

Zamanında eve kapandım ama bir faydasını görmedim. Kazancım çok şükür bize yetiyor. Sağlıklı insanlar çalışmıyor, vakitlerini boşa öldürüyor. Gencecik insanlar dileniyor. Eli ayağı sapasağlam insan dilencilik, hırsızlık yapıyor. Allah beni bir insana el açmayı nasip etmesin, ömrüm yettiği sürece de çalışacağım. Aileme ve kendime katkım olsun, cebimde kendi param olsun ki başkasına muhtaç olmayayım. Burada mutlu oluyorum. Tezgahımda satış yapmayı seviyorum. Bu halimle çalışıp para kazanmak daha değerli geliyor.”

Çalhan, çevresindekilere her zaman, “Aşılamayacak bir engel ve sorun yoktur” dediğini, herkese yardım etmeye çalıştığını ifade etti.

MUĞLA (AA) 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.