arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5209
EURO
34,7395
ALTIN
2.491,79
BIST
9.524,59
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
20°C
Bodrum
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Ata tohumlarıyla yüzyıl öncesi yüzyıl sonrasına taşınıyor..

Ata tohumlarıyla yüzyıl öncesi yüzyıl sonrasına taşınıyor..
12 Nisan 2023 12:35
A+
A-

Muğla’da ata tohumlarının üretiminin artırılması ve yaygınlaştırılarak gelecek nesillere aktarılması için çalışan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bugün düzenlenen etkinlikle üreticilere ücretsiz ata tohumu fidesi dağıttı.

Arena Bodrum Haber – Törende bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, dünyada gıda üretiminin ve tarımın en stratejik unsur haline geldiğini belirterek “Nüfus artıyor, ekilebilir topraklar ise azalıyor. Biz kendi tohumumuzu üretmek, kadim tarım geleneğimizden miras aldığımız ata tohumlarımızı çoğaltmak durumundayız. Bu, en az milli güvenlik kadar önemli bir husus” dedi.

2021 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Ata tohumlarından elde edilen toplam 2.5 milyon fide, üreticilere ulaştırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” hedefi doğrultusunda başlatılan proje ile sadece bu yıl il genelinde 450 üreticiye 600 dekarda ata tohumundan üretilen fide desteği verilecek. Üreticiler için yüzde 75 hibeli olmak üzere toplam; 300.000 adet domates, 250.000 adet biber, 225.000 patlıcan olmak üzere toplam 775.000 adet fide ve 20kg Bornova kınalı bamyası, 20 kg Kırkağaç kavunu ve 2 kg zümrüt marul temin edildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, törende yaptığı konuşmasında toplam bütçesi 1.480.000 TL olan projeye çiftçi katkısının 370.000 TL ve Bakanlık tarafından sağlanacak desteğin ise 1.110.000 TL olduğunu açıkladı. 2023 yılında tamamlanması hedeflenen proje ile özellikle kadın çiftçilerden olumlu dönüşler aldıklarını belirten Saylak, “Proje kapsamında sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz de çok memnun kaldı. Bu proje aynı zamanda Muğla’nın kadın üreticilerine de istihdam imkanı sağlaması açısından çok önemli.” diye konuştu.

Muğla il genelinde hububat üretiminde bazı bölgelerde verim düşüklüğünü önlemek amacıyla 6 adet hububat projesi hazırlandığını, yüksek verimli hastalıklara dayanıklı ve üreticilerin 3-4 yıl kendi tohumluklarını kullanabilmesine imkân tanıyan projelerin de uygulamaya konduğunu kaydeden Saylak, “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce tarım arazilerinin etkin kullanılması ve atıl arazilerin etkinleştirilmesi için yüzde 75 hibe olacak şekilde hazırlanan hububat projeleri kapsamında 150 ton buğday ve tritikale tohumluğu temin ettik. Ayrıca Müdürlüğümüzce hazırlanan Sosyal sorumluluk projesiyle 64 ton sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumluğunu da üreticilerimizle buluşturduk.” dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Türkiye’de tohumluk üretimin son 20 yılda 9 kat, tohumluk ihracatının da yine aynı dönemde 12,6 kat arttığını belirterek “Ülkemizde gen kaynaklarımızı koruyan Ulusal iki Gen Bankamızda toplam 123 bin çeşit tohum silolarda muhafaza ediliyor. Yine bugün ülkemizde bu tohumlar geliştirilerek  tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Hali hazırda 117 ülkeye ihracat yapmaktayız. 2023 üretim yılı için hububat grubunda destekleme miktarı 24 TL/dekar dan 50TL/dekara çıkarılarak %108 artış yapılmıştır.”

Törene, Köy Koop Merkez Birliği ve Muğla Köy-Koop Birlik Başkanı Eray Çiçek’in yanı sıra, bazı muhtarlar ve Yatağan ile Menteşe’de üretim yapan çiftçiler katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.