Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Tohum Derneği’ne 10 dönüm arazi tahsis etti. Dernek, tahsis edilen arazide GDO’suz olarak Karakılçık Ata Buğdayı’nın üretimi yapacak
Daha önce tahsis edilen 10 dönümlük arazinin yanı sıra Bodrum Belediyesi de Bitez’deki içinde bir bina olan 1 dönümlük araziyi derneğe 125 Lira kira ile tahsis etti. Alandaki binayı, Eğitim ve Uygulama Merkezi olarak kullanacak olan dernek, Karakılçık Ata Buğdayı üretiminde önümüzdeki yıllar için önemli bir inkan elde etti.
Bodrum Tohum Derneği basın sözcüsü Gönül Demirel, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek, 5 yıldan beridir faaliyette olan dernek çalışmalarını anlattı. Bodrum Tohum Derneği’nin, ata tohumlarımızın korunması ve yaygınlaşmasını sağlamak, doğal gıdayı dernek pazarında aracısız olarak tüketiciye ulaştırmak, doğal üretim tekniklerinin sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak gibi amaçlarla kurulduğunu söyledi.
Amacına uygun çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Gönül Demirel “Ortak varlıklarımız olan toprağın, atalık tohumların, hayvan ve balık türlerinin, ağaç ve ormanların, su atmosfer ve bilginin metalaşmasına, patentleşmesine karşıyız ve bunun mücadelesini artık kazanmaya başladık. Her yıl Takas Şenliği, Tohuma Özgürlük Festivali, Fide Dağıtımı ve Buğday Hasadı Şenlikleri gibi etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Bu yıl mevsim meyve ve sebzelerinden oluşan 2 bin 500 adet fide dağıttık” diye konuştu.
2016’da Bodrum Belediyesinin de desteğiyle, Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali bileşeni olduklarını ve yaratıcı çözümler içeren belgeselleri izleyicilerle buluşturduklarını kaydeden Demirel, şöyle devam etti: “Yanan alanları ağaçlandırdık. Atatürk hatıra ormanını yerel meyve ağaçları dikerek zenginleştirdik. Davet edildiğimiz okullarda öğrencilerimize yerel tohum ve doğal tarımın önemini, gıdanın yerelde üretilip yerelde tüketilmesini ve yerel mutfak kültürünü aktardık.”
10 Dönüm ve 1 dönüm olmak üzere iki arazi hediye edildi…
Bodrum Belediyesince derneğe tahsis edilen Bitez’deki 1 dönüm bahçeli binayı, Eğitim ve Uygulama merkezi olarak açacaklarını da sözlerine ekleyen Demirel konuşmasını şöyle devam etti: “Binamızı birkaç ay içinde hizmete sokacağız. 2017 de bir üreticimizin 10 dönümlük toprağına ektiğimiz 100 yıllık Karakılçık ata buğdayını, bu yıl Milas Hasanlar Köyünde belediye tarafından tahsis edilen 10 dönümlük kendi toprağımıza ektik. Muğla Büyükşehir Ulusal Tohum Merkezi işbirliğiyle bitkisel zenginliğin belirlenmesini sağlamak ve geçmişten günümüze aktarılan genetik mirasın gelecek nesillere aktarılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz”