arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,9689
EURO
35,8485
ALTIN
2.523,70
BIST
10.906,68
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
33°C
Bodrum
33°C
Açık
Cumartesi Açık
36°C
Pazar Açık
36°C
Pazartesi Açık
36°C
Salı Açık
35°C

AK Parti’nin, Saylak ve Tosun ile Büyükşehri alma planları..

15 Ocak 2024 19:00
A+
A-

Aday adaylığı döneminde siyaset; spor dallarının içerisinde en çok yağlı güreşe benzer..

Güçlü olmanın yanı sıra zeki olmayla da çok yakından ilgili olan siyasette, bazen zeka da yetersiz kalır.

Zeytinyağı nedeniyle kayganlaşmış ve kavramanın çok zorlaştığı güreşçi vücutlarıyla; genel başkanların, teşkilat başkanlarının, il başkanlarının ilçe başkanlarının ve aday komisyonlarının tokalaştıkları elleri ve kucakladıkları kolları arasında hemen hemen hiç bir fark yoktur.

Tam planladığın oyunu gerçekleştirdiğini rakiplerinin sırtlarını yere vuracağını düşünürken, bu oyunla kazanıyorum derken; beklemediğin, hesaplayamadığın başka bir oyuna maruz kalıverip, kaybedebilirsin..

Bu nedenledir ki! Aday adaylık süreci, adayların, partilerin en yıprandığı dönemlerdir ve kısa sürmelidir..

***

Muğla özelinde yaklaşık 45 gündür devam eden yıpratıcı süreç, AK Parti açısından sonlanmak üzere..

AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Aydın Ayaydın’ı açıklanmasıyla birlikte Sakar’ın üzerinde taşlar yerine oturdu sayılır.

AK Parti eldeki kuşları olan; Yatağan Belediyesi’nde Mustafa Toksöz ile Kavaklıdere Belediyesi’nde de Mehmet Demir ile yola devam edecek.

Daldaki kuşlardan Milas Belediyesi Barış Saylak ile Bodrum Belediyesi de Mehmet Tosun ile yakalanmaya çalışılacak.

Milas’ta Barış Saylak ile işler yolunda görünüyor. 2019 Seçimlerinde dönemin AK Parti Milletvekili Mehmet Yavuz Demir’in hamlesiyle partiye kazandırılan Saylak’ın; %25’ten % 45’e taşıdığı oran, şimdilerde yine Saylak ile % 55’leri zorluyor.

Diğer taraftan AK Parti için Bodrum’un anahtarı şimdilik beklemede..

CHP yeni dönemde de Ahmet Aras ile devam ederse; Mehmet Kocadon‘un Demokrat Parti’den kuvvetle muhtemel olası adaylığı, Mehmet Tosun ile AK Parti’ye Bodrum’un daldaki kuşunu yakalatabilir..

Kazanamayan bir Kocadon, CHP’ye de kaybettiren olabilir.

Dikkat çekmek istediğim bir konuda geçen seçimde Bodrum’da CHP’ye kazandıran Kürt oylarının, bugünlerde 13 bin 500’e ulaşması..

Aydın Ayaydın adaylığı ile konsülü de olabilme ihtimali yüksek olan bu kitle, bu defa Mehmet Tosun ile kasabanın anahtarını AK Parti’ye verebilir..

AK Parti’nin; Milas’ta Barış Saylak, Bodrum’da Mehmet Tosun ile ortaya koyacağı performansın yanında Ayaydın ile Kürt oylarının AK Parti’de vücut bulması Büyükşehri alma planlarını ilk defa bu kadar yakın kılıyor.

AK Parti’nin Sakar’ın altında özellikle Fethiye’de Behçet Saatçi ile de ayrı bir açılıma imza atması, büyükşehri alma planların yaklaştırmaktan öte gerçekleşmesini de sağlayabilir.

Şunu da unutmayalım.. CHP ile AK Parti arasındaki 8 puanlık 2019 seçim farkı bugün 805 Bine yaklaşan seçmen sayısında 65 Bin oy eder.

Geçen yerel seçimlerde Millet İttifakında yer alan yaklaşık % 7 Kürt seçmenin, Ayaydın ile birlikte olası eksen kaymasını göz önüne alırsak;

Önümüzdeki seçimlerde Muğla’daki oy kullanacak yaklaşık 58 Bine ulaşacak Kürt seçmen sayısı, seçimlerin önemli anahtarı olacağı görünüyor.

Mart 2024 seçimlerinde Muğla’da kaçanla kovalayan yer değiştirecek sanırım..

*** 

Sonuçta; Milas’ta Barış Saylak‘a karşı güçlü bir aday bulamayan ve çareyi konulacak sandıkta arayan CHP, Bodrum’da da Mehmet Tosun‘a karşı çareyi sandığa indirgeyecek düşüncesindeyim..

Çok başlı CHP genel merkezinin yeni çaresi; anılarda kalan tozlu ön seçim sandıklarını temizlemeye başlamak gibi görünüyor..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.