arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,1273
EURO
37,0552
ALTIN
2.950,98
BIST
9.002,34
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
22°C
Bodrum
22°C
Açık
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Çok Bulutlu
21°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
24°C

Mavi Bilincin İzinde Bir Sorgulama…

14 Ekim 2024 11:11
A+
A-

Cevat Şakir Kabağaçlı, ya da nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’u sadece bir kasaba olmaktan çıkararak, doğayla iç içe bir yaşam felsefesi kazandırdı.

Denizleri, doğası, halkı ve Bodrum’un sosyal dokusu onun eserleri ve düşünceleriyle daha anlamlı bir hale geldi. Fakat ölümünün üzerinden geçen 51 yılın ardından, Balıkçı’nın Gönültepe’de yalnız bırakılması, bugünün Bodrum’u ve bizler için düşünülmesi gereken bir konu olarak önümüzde duruyor.

Balıkçı’nın bıraktığı bu “mavi bilinç” Bodrum’da hızla kaybolan değerlerin en güçlü savunucusu aslında. Bugün Bodrum’un sahillerinden koylarına, yeşil alanlarından sosyal yapısına kadar her yerde bir işgal, bir müdahale, bir dönüşüm gözlemliyoruz.

Cevat Şakir’in hatırasına, değerlerine uygun bir Bodrum yaratmak yerine, rant odaklı projelerle bu eşsiz coğrafyayı çarpık yapılaşmalara kurban ediyoruz. Sahillerin işgali, halkın denize erişim hakkının kısıtlanması ve doğal alanların betonla kaplanması, Bodrum’un geleceğini tehdit eden başlıca sorunlardan. Bodrum’un mavi sularına ve yemyeşil doğasına yapılan bu saldırılar, Halikarnas Balıkçısı’nın felsefesiyle taban tabana zıt.

Geçtiğimiz günlerde tartıştığımız gibi, bu projelerin ardında yatan ekonomik güdüler, Bodrum’u bir rant merkezi olarak görenler tarafından yönlendiriliyor. Bu kente, Halikarnas Balıkçısı’nın bize öğrettiği gibi, doğayla barış içinde yaşama anlayışı yerine, bir tüketim merkezi olarak bakmak Bodrum’un kimliğini yok ediyor.

Yankee’nin Öteki Yüzü: Bodrum’un Değişen Yüzü

Bodrum’un “Yankee” diye nitelendirebileceğimiz, kendi öz kültüründen uzaklaşan yüzü, Balıkçı’nın “mavi bilinci”yle bağdaşmayan bir tablo ortaya koyuyor. Bu değişim, Bodrum’un sosyal yapısını bozarken, halkın yaşam alanlarını da daraltıyor. Cevat Şakir’in izinden giderek, bugün tüm bu sorunları yeniden ele almak ve yankılanan bu dönüşüme bir dur demek zorundayız.

Bir Farkındalık Çağrısı

Balıkçı’nın mirası, bize sadece doğa sevgisini değil, toplum olarak sahiplenmemiz gereken değerleri de aşılamıştı. Onun Bodrum’a kazandırdığı bu bilinç, bugün daha da güçlü bir savunmaya ihtiyaç duyuyor. İlgili kurumların ve yetkililerin, Balıkçı’ya, Bodrum’a ve bizlere karşı olan sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz. Umarım samimi ve açıklayıcı bir yanıt alırız; bu, Cevat Şakir’e olan özrümüzü bir nebze olsun hafifletebilir.

Halikarnas Balıkçısı’nın dediği gibi, “Denizlerin mavisiyle hayatı buluruz.” Bodrum’un mavisini, yeşilini ve Balıkçı’nın bıraktığı bu mirası kaybetmeden geleceğe taşıyabiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.