Arena Bodrum Haber – Birçok şehirde yaşamış ve farklı müzik türlerinden etkilenmiş olan Çağıl Kaya, müziğinde bu çeşitliliği yansıtan bir sanatçı olarak dikkat çekiyor. Sanatçı, hem büyük şehirlerin kaotik yapısını hem de hayalindeki diyarların huzurunu melodilerine taşıyarak kendi müziğini keşfetmiş…
Disiplinlerarası bir sanat anlayışına sahip olan Kaya, performanslarında kendi dünyasını dinleyicilere aktarmayı çok iyi beceriyor. Saksafonda Tamer Temel, piyanoda Ercüment Orkut, gitarda Eylül Biçer, basta Kağan Yıldız ve davulda Cem Aksel ile birlikte, bugüne kadar yayınladığı dört albümünden parçalarla ‘Suda’ sahnesinde olacak olan Çağıl Kaya Band’in özel performansı caz tutkularını bir araya getirecek.
Çağıl Kaya, 1998-2001 yılları arasında TRT Çok Sesli Gençlik Korosu’nda ve ardından Ahmet Kahyaoğlu şefliğinde Ege Oda Korosu’nda şarkı söyledi. 2003 yılında Ege Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı yıl kazandığı Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü’nü 2007 yılında bitirdi. Bu dönemde profesyonel müzik hayatına başlayan sanatçı, İstanbul Caz Festivali, ODTÜ Caz Günleri, Ege Üniversitesi Kampusta Caz Günleri, Lefkoşa Caz Festivali gibi sayısız festivalin konuğu oldu. “Çağıl Kaya Band”, “bir şeyler eksik” ve “Çağıl Kaya & Moda String Trio” projelerini yürüttü. İlk albümü “bir parça ay biraz kuş”u 2014’te A.K. Müzik etiketiyle yayımlayan Kaya en son, bugüne kadar yaşadığı şehirlerin, çalıştığı müzisyenlerin ona kattıklarını, çeşitliliği, kaosu ve düşlerini birleştirdiği “şimdilik her şey yolunda” adlı ikinci albümünü çıkardı. Çağıl Kaya, sahnede teatral öğeler ve şaşırtıcı ses doğaçlamaları aracılığıyla, dinleyiciyi anlattığı hikâyenin içine çekiyor.
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle sürdürülen 21. Gümüşlük Müzik Festivali, GFA ‘Piyano 2’ masterclass konseri ile devam etti. Bir konser için yurtdışında bulunan Piyanist Gülsin Onay, öğrencileri ile gurur duyduğunu ifade ederek, konser öncesinde hepsine başarılar diledi…
Gümüşlük Festival Akademisi kapsamında sürdürülen ustalık sınıflarının sonuncusu olan 2. piyano sınıfı, muhteşem bir konserle sonlandırıldı. 5 Ağustos’ta başlayan ve 10 gün süren masterclass programında piyano için yazılmış eserler, genç müzisyenlerin parmaklarında hayat buldu.
0 gün boyunca aldıkları yoğun eğitimin ardından festival merkezimizdeki Toprak Ev’de verdikleri konser sonrası eğitmenleri Lorenzo Di Bella, Ilya Itin ve Olivier Moulin’dan sertifikalarını alan genç öğrenciler, konserin bitiminde izleyiciye küçük bir sürpriz yaptı; İlyun Bürkev, Eren Düzenli ve Nuray Aliyeva programda olmayan Sergei Rachmaninoff’un “6 Hands Romance” adlı eseri ile izleyicilerden büyük alkış aldı.
Geceye önem katan bir diğer unsur ise GFA öğrencilerinden Eren Düzenli’nin elde ettiği başarıydı. Genç piyanistimizin, Gümüşlük Müzik Festivali Akademisi ve İstanbul Orchestra’Sion – Uluslararası Piyano Yarışması iş birliği çerçevesinde, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi tarafından bu yıl konser vermek üzere davet edilerek ödüle değer bulunması haberi sevinçle karşılandı.
Yoğun bir programla geçen masterclass derslerine Rusya’dan Ilya Itin, Fransa’dan Olivier Moulin, İtalya’dan Lorenzo Di Bella ve ünlü piyanistimiz Gülsin Onay, eğitmen olarak katıldılar. Yağmur Altaş, Ali Toprak Kıran, Çınar Bozkurt, Jan Leo Kalustyan, Zehra Sümerkan, Nuray Aliyeva, İlyun Bürkev, Eren Düzenli, Alp Tuğrul Küçükyıldız, İnci Akbaş ve Aylin Mahmudova’dan oluşan bu yılın 2. piyano sınıfı öğrencileri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet konservatuvarı, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Baku Music Academy gibi farklı okullardan geliyordu. 12 ila 18 yaşlarındaki 11 genç sanatçı, festival merkezindeki Toprak Ev’de verdikleri konserde, S. Bach, F. Chopin, S. Rachmaninoff, L.v. Beethoven gibi bestecilerin eserlerine yer verdi. Konserin geliri önceki öğrenci konserlerinde olduğu gibi bir sonraki yılın öğrenci bursu fonuna aktarıldı.
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali’nde, ‘SUDA’ konserlerinin ilk konuğu Norveçli usta caz grubu Mats Eilertsen Trio oldu…
Norveç’in tanınmış caz gruplarından Mats Eilertsen Trio, Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında bir konser vermek üzere Bodrum’un en güzel koylarından Gümüşlük’teydi. Festivalin deniz kenarına kurulan sahnesinde, sıcak yaz güneşinin denize kavuşmasıyla start alan ‘Suda’ konserlerinde Bodrumlu cazseverlerin karşısına çıkan Mats Eilertsen Trio, günümüz kuzey cazının önde gelen ve dikkat çeken isimlerinden. Kontrbas ustası Mats Eilertsen’in uzun yıllar beraber çalıştığı grubuyla sahne aldığı konser, iki saat boyunca meraklılarına unutulmaz anlar yaşattı.
Kontrbasta Mats Eilertsen, piyanoda Harmen Fraanje ve davulda Thomas Strønen’den oluşan trio, büyük ilgi gören son albümleri “And Then Comes The Night”da yer alan Perpetum, 22, Albatross, After The Rain, The Void, Solace, Sirens, Then Comes The Night ve Soften başlıklı parçaların yanı sıra önceki albümleri Sails Set ve Elegy’den de sevilen parçaları seslendirdi.
Basçı ve besteci Mats Eilertsen, 4 Mart 1975’te Trondheim’da doğdu. Trondheim’daki (NTNU) caz programında eğitim gördü. Kontrbasa özel sıcak ve lirik yaklaşımıyla; istikrarlı ama aynı zamanda deneysel olma yeteneğiyle tanınan Mats Eilertsen’in müziği, netlik, coşku ve sürekli yeni sesler arayışıyla öne çıkıyor. Eilertsen, dünyanın en önemli caz etiketi olan ECM katalogu için Tord Gustavsen, Trygve Seim, Mathias Eick, Nils Økland, Wolfert Brederode ve Jakob Young gibi sanatçılarla yaptığı kayıtların yanı sıra triosu da dahil olmak üzere, kendine ait çeşitli projeler sürdürmekte.
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali, Piyanist İlyun Bürkev ve Kemancı Elvin Hoxha’nın konseriyle, Antik Taş Ocağı’nda devam etti…
Amerikan Hastanesi Bodrum’un etkinlik sponsorluğuyla bir araya gelen iki genç yetenek, Taşta Konserleri kapsamında tarihi konser alanını dolduran klasik müzik tutkunlarına unutulmaz bir gece yaşattı. Festivalin en çok merak edilen ve ilgiyle beklenen konserleri arasında yer alan İlyun Bürkev & Elvin Hoxha konseri, Bodrumlu sanatseverleri ve Bodrum’un sosyal yaşamında öne çıkan simaları bir araya getirdi.
Geçtiğimiz günlerde büyük bir başarıya imza atan İlyun Bürkev, 13-26 Temmuz’da ABD’de düzenlenen Philadelphia Müzik Festivali’nden (PIMF) iki ödülle dönmüştü. Kendi yaş grubunda birincilik ve tüm kategorilerde Grand Prize ödülü kazanan Bürkev, 8-19 yaş grubundan 57 müzisyenin katıldığı yarışmada, 14-15 yaş kategorisinde finale kalan tek piyanist olmuştu. Ayrıca bu yıl 52. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde sahne alan ve izleyenleri kendine hayran bırakan İlyun Bürkev, piyano eğitimine dört yaşında başladı. Prof. Burcu Aktaş Urgun, Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay ve Prof. Pavel Gililov ile eğitimine devam eden Bürkev, ilk uluslararası başarısını 2018’de 10 yaşındayken kazandı. Pek çok uluslararası yarışmada birincilikleri ve ödülleri bulunan Bürkev son 4 yıldır, Gümüşlük Festivali Akademisi masterclass programlarına katılıyor ve festival kapsamında ikinci kez sahne almak için hazırlanıyor.
Geniş repertuvarı ile dikkat çeken solo konser kemancısı Elvin Hoxha, beş yaşında keman çalmaya başladı. 1997’de saygın müzisyenlerden oluşan bir aileye doğan Hoxha, 8 yaşında büyükbabası Server Ganiyev ile ilk orkestra konserini verdi ve aynı yıl Zürih Konservatuvarı Genç Öğrenci programına kabul edildi. 10 yaşından itibaren, dünyaca ünlü şefler ve saygın orkestralarla dünyanın dört bir yanındaki önemli konser salonlarında ve prestijli uluslararası festivallerde performans sergiledi.
Birlikte ilk kez sahne alan İlyun Bürkev ve Elvin Hoxha, konser programında ilk olarak L.V. Beethoven’dan, “Keman Sonatı No. 1 Re Majör, Op. 12” adlı eseri seslendirdi. İkili daha sonra C. Franck’dan, “Keman Sonatı, La Majör” adlı eserle izleyici karşısındaydı. Program Waxman’ın, “Carmen Fantasie” ve F. Kreisler’in, “Liebesleid” adlı yapıtlarıyla sürdü. Programın sonunda bis yapan genç sanatçılar önce J. Massanet’ten, “Thais, Meditation” adlı eseri sesledirdi. Ardından, İlyun Bürkev ve Elvin Hoxha’ya birer plaket armağan edildi. Ancak izleyici sanatçıları, alkışlarla bir eser daha seslendirmeleri konusunda ısrarcı olunca İlyun Bürkev & Elvin Hoxha ikilisi, B. Bartok’tan, “Romanian Folk Dances” adlı yapıtı seslendirerek geceye veda etti.
21.Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları
Ana Sponsor: Bosfor Turizm
Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi
Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Institut d’estudis balearics, Institut Français Türkiye İzmir, Amerikan Hastanesi Bodrum, Macar – Türk Kültür Yılı, Aktur A.Ş, Zuhal Müzik
Hizmet sponsoru: Pür Recording Studio
Biletler: Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.
Antik Taş Ocağı’ndaki “Taşta” konserleri ve Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki konserler 21.00; Gümüşlük festival merkezindeki “Suda” konserleri 20.30; Gümüşlük festival merkezindeki “Kumda”-Toprak Ev konserleri 20.30’de başlamaktadır.
info@gumuslukfestival.org
www.gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
www.instagram.com/gumuslukfest
2024 Gümüşlük Müzik Festivali Konser Programı
18 Ağustos: Çağıl Kaya Sextet (Türkiye) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
25 Ağustos: Miron Rafajlovic (Bosna Hersek/İspanya) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
29 Ağustos: Tineke Postma Aria Group (Hollanda) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
31 Ağustos: Tineke Postma(Hollanda) Saksafon&Cenk Erdoğan (Türkiye) Gitar-Gümüşlük Festival Merkezi–SUDA (20.30)
07 Eylül: Stefano Battaglia (İtalya) Piyano & Tamer Temel (Türkiye) Saksafon – Gümüşlük Festival Merkezi–SUDA (20.30)
09 Eylül: Gülsin Onay (Türkiye) Piyano & Erkin Onay (Türkiye) Keman – Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)