Arena Bodrum Haber – Tarihi taş ocağında iki büyük yeteneği konuk eden Festival, Bodrumlu sanatseverleri bir araya getirdi.
Birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödül kazanan Çellist Poyraz Baltacıgil, Gümüşlük Müzik Festivali’nin tarihi mekanı Antik Taş Ocağı’nda Piyanist ve Besteci Cem Esen ile birlikte bir konser verdi. İki genç yeteneği bir araya getiren konserde, sanatçılar Schumann ve Azarashvili’nin yapıtlarına yer verildi.
Çellist Poyraz Baltacıgil, Türkiye’de ve dünyada önemli konser salonlarında solist olarak sahne aldı. Solo konserlerinin yanı sıra yeni albüm projeleri üzerinde çalışmaya devam eden sanatçı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda yardımcı baş çellist olarak da görev yapıyor.
Piyanist ve Besteci Cem Esen, 41 Opus numarası altında 100’den fazla eser besteledi ve yayınladı. 19. Antalya Piyano Festivali’ne davet edilerek, Gürer Aykal’ın ilk piyano sonatının prömiyerini yaptı. Birçok ödülün de sahibi olan Esen, halen Hochschule für Musik, Theatre und Medien – Hannover’da piyano eğitimi alanında yüksek lisans yapıyor ve Roland Krüger ile çalışıyor.
Çellist Poyraz Baltacıgil ve Piyanist Cem Esen ikilisi, Gümüşlük’te festival sahnesinde ilk olarak F. Schumann’ın, “Adagio & Allegro Op.70” adlı eserini seslendirdi. İkili, daha sonra yine aynı bestecinin “Fantezi Eserleri, Op. 73” başlıklı yapıtını seslendirerek alkış aldı. Program, V. Azarashvili’nin, “Nostalji” ve Cem Esen’in, “Viyolonsel Sonatı, Op. 23” başlıklı yapıtlarıyla devam etti. Finalde izleyicinin yoğun alkışlarıyla tekrar sahneye gelen Baltacıgil ve Esen ikilisi bu defa Rahmaninoff ’la bis yaparak, bestecinin sevilen eseri, “Vocalise”ı seslendirdi. Gece bu eserle birlikte son buldu.
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleşen 21. Gümüşlük Müzik Festivali’nin eğitim yuvası Gümüşlük Festival Akademisi’nde ustalık sınıfına katılan genç yetenekler Gümüşlük sahilinde konser verdi…
Geçtiğimiz akşam Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde yer alan Earthbag Mini-hall’da, klasik müzikseverlerin karşısına çıkan 10 piyano ustalık sınıfı öğrencisi, verdikleri konserle ümit vadetti. Birbirinden değerli piyano eserlerini 10 gün süren ders ve etütlerle mükemmel icra edecek hale gelen genç sanatçılar, konserin sonunda sertifikalarını almaya hak kazandı.
Piyano I masterclass programı kapsamında Gülsin Onay, Caroline Sageman ve Michael Bulychev-Okser’den, dersler alan öğrencilerin konseri izlenmeye değerdi. Bakü Bülbül Müzik Okulu, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Lise, Mimar Sinan Güzel
Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Berna Sanat Alanya, Kraliyet Müzik Okulları, Conservatoire National Supérieur Musique Et Danse de Lyon gibi farklı eğitim kurumlarından gelen yaşları 12 ile 26 arasında değişen 10 genç piyanistimiz, konserde F. Chopin, J.S. Bach, L.v. Beethoven, R. Schumann, F. Liszt ve U. C. Erkin gibi çok bilinen ve sevilen bestecilerin eserlerine yer verdi.
Gümüşlük Müzik Festivali’nin Sanat Yönetmeni Eren Levendoğlu, festivalde konserler kadar önem verdikleri Gümüşlük Festival Akademisi’nin, bu yıl 19. yılı kutladığı bilgisini vererek; “Bu bizi çok heyecanlandırıyor. Sadece festival değil, bir yanımızla da eğitim kurumuyuz. Bugüne kadar piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında masterclasslar düzenledik. 2 binin üzerinde yetenekli çocuğumuza sertifika verdik. İhtiyacı olan öğrencilerimize yurtdışı eğitimleri için burs sağladık. Bazı enstrümanların temini ekonomik olarak çok zor ama biz böyle durumlarda öğrencilerimizi, hayırsever vatandaşlarımızla buluşturduk. Tüm çabalarımız, yetişmekte olan harika bir kuşak için…” dedi.
21 – 30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen Gülsin Onay, Caroline Sageman ve Michael Bulychev-Okser Piyano I Masterclass’ına katılan Léo Pensel, Alp Güngördü, Beren Melis Menekşe, Ayça Gökçe, Mete Sert, Işık Tankut, Kerem Aydoğan, Çınar Bulut, Aylin Topuz, Rüzgar Deniz Bilen, konserin ardından sertifikalarını eğitmenlerinin elinden aldılar. Konserin geliri, bir sonraki yılın GFA öğrenci bursu fonuna aktarıldı.
21.Gümüşlük Müzik Festivali, Fransız piyanist Olivier Moulin’i, 5 Ağustos Pazartesi akşamı Antik Taş Ocağı’nda konuk edecek. Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle devam eden festival kapsamında gerçekleşecek konserin etkinlik sponsorluğunu ise Institut Français Türkiye-İzmir üstleniyor…
Pek çok ülkede birçok orkestrayla sahne alan Olivier Moulin, 21 Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında bir solo performans gerçekleştirecek. Washington Post tarafından “olgunluk ve zarafet sergileyen genç sanatçı” olarak övgü alan Fransız piyanist Olivier Moulin, Schumann, Fauré, Ravel’den eserlerle Ağustos ayının ilk konserini Antik Taş Ocağı’nda verecek.
Nancy Konservatuvarı’nda piyano profesörü olarak görev yapan ve Epinal Uluslararası Piyano Yarışması’nın başkanı olan Olivier Moulin, düzenli olarak Avrupa, ABD, Meksika, Japonya ve Çin’de masterclasslar veriyor. Bu sene de Gümüşlük Festival Akademisi Piyano II Masterclass programında dersler verecek olan Moulin, İstanbul, Porto Santa Cecilia, Grosseto’daki Scriabin ve Sviatoslav Richter Uluslararası Piyano Yarışması gibi birçok uluslararası piyano yarışmasının jürisinde yer alıyor.
Konser Programı:
25 asırlık tarihi mekanda sahneye çıkacak olan Fransız piyanist Olivier Moulin, programına R. Schumann’dan, “Do Majör Fantezi, Op. 17” adlı eserle başlayacak. Moulin’in daha sonra G. Fauré’den, “Tema ve Varyasyonlar, op.73” ve M. Ravel’den, “Gaspard de la Nuit” başlıklı yapıtları icra edecek.
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali “Nadir ve heyecan verici” bir piyanisti; Ilya Itin’i
Benzersiz müzikal duyarlılığı ile daha önce de Gümüşlük Müzik Festivali’nin konuğu olan Rus piyanist Ilya İtin, Bodrum’da “TAŞTA” konserlerinde, klasik müzikseverlerle buluşacak. Konser, kendisi de bir klasik müzik tutkunu olan ve Festivalin de destekçileri arasında yer alan Mimar Eren Artu’nun katkılarıyla gerçekleşecek.
Olağanüstü geniş repertuvarı, gücü, ses kalitesi, piyano hakimiyeti ve kendine has tekniğiyle, dünya genelinde tanınan Ilya Itin, dünyanın büyük şefleriyle ve orkestralarıyla pek çok kez sahne aldı. Itin, Japonya’nın Musashino Akademisi, Miami Uluslararası Piyano Festivali Akademisi ve Princeton Üniversitesi’nde bulunan Golandsky Enstitüsü’nün öğretim kadrolarında yer almakta olup, düzenli olarak Japonya, Princeton, Miami ve New York’ta ustalık sınıfları vermekte. Bu yıl da Gümüşlük Festival Akademisi Piyano II Masterclass programında dersler verecek olan Itin, Tokyo, Japonya ve New York City’de özel bir öğretim stüdyosunda projelerine devam ediyor.
Piyano literatürünün kilit taşları olarak kabul edilen, sanatsal derinlikleri ve son derece emek isteyen tekniğiyle yaygın bir şekilde çalışılmış, icra edilmiş ve hayranlıkla karşılanmış eserler olan Debussy’nin 12 Preludes Book 2 ve Chopin’nin 24 Preludes Op. 28’in tamamını icra edecek olan Ilya Itin, Japonya ve ABD’de konser biletleri tükenen, dünya genelinde izleyiciler tarafından büyük saygıyla karşılanan bir piyanist olarak dikkat çekiyor.
Daily Telegraph Londra tarafından “nadir ve heyecan verici” olarak tarif edilen Itin, daha önce de birçok kez Festivalin konuğu olmuş, Piyanist Gülsin Onay’la da aynı sahneyi paylaşmıştı. Itin, Antik Taş Ocağı’nda vereceği konserde şu eserlere yer verecek: C. Debussy: “Claire de Lune” ve “12 Preludes book 2 L.123”. Ardından F. Chopin, “24 Preludes, Op. 28”.
Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 21. Gümüşlük Müzik Festivali, “Heyecan verici sofistike bir müzisyen” ile devam ediyor. İtalyan Lorenzo Di Bella, 10 Ağustos Cumartesi akşamı, Antik Taş Ocağı’nda olacak…
Efsane sanatçı Lazar Berman tarafından “yetenekli bir piyanist, parlak bir virtüöz, heyecan verici ve sofistike bir müzisyen” olarak tanımlanan Lorenzo Di Bella, Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında Antik Taş Ocağı’nda dinleyiciyle buluşacak. Sanatçı, konser programında Bach, Leveque, Chopin, Schubert, Liszt gibi bestecilerin eserlerine yer verecek.
Piyano çalışmalarına beş yaşında başlayan Di Bella, birçok uluslararası piyano yarışmasında ödül kazandı. 2005 yılında Kiev’de düzenlenen “V. Horowitz” Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü ve altın madalya aldı. Yoğun müzikal faaliyetleri onu birçok orkestra ile işbirliği yapmaya yöneltti.
Teramo’daki G. Braga Yüksek Müzik Okulu’nda baş piyano profesörü ve İtalya Recanati’deki Accademia Pianistica delle Marche’ın sanat yönetmeni olan Lorenzo Di Bella, aynı zamanda Civitanova Classica Piyano Festivali, Mugellini Müzik Festivali ve San Benedetto del Tronto’daki (İtalya) La Palma d’Oro Uluslararası Piyano Yarışması’nın kurucusu ve sanat yönetmenidir.
İtalyan piyanist, festivalin tarihi konser alanına J.S. Bach’ın,” Leveque: Sheep may safely graze, BWV 208” başlığını taşıyan eseri ile çıkacak. Daha sonra F. Chopin’den, “Scherzo No. 2, Op. 31” adlı yapıtı sunacak olan Lorenzo Di Bella’nin seslendireceği eserler şöyle sıralanacak: F. Schubert, “Impromptu No. 4, Op. 90”; F. Chopin, “Balad No. 1 Sol minör, Op. 23”; yine aynı besteciden, “Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante Op.22” ve son olarak; F. Liszt, “Réminiscencesde Norma, S.394”
Gülçin Uslu ve Aslı Altan Şekerci yönetiminde, Festival Sanatçıları Cem Esen ve Poyraz Baltacıgil’in katılımıyla müzik temalı atölye, Gümüşlük Sahilinde idi…
Sakıp Sabancı Müzesi’nin çocuk eğitim programlarını yıllardır yürüten Aslı Altan Şekerci ve Gülçin Uslu, sanatçılar Cem Esen ve Poyraz Baltacıgil ile birlikte katılımcı çocukların canlı bir performansını dinleyip, bunu renkle eşleştirdikleri, ardından sonucu kişisel duygularını ifade etmenin bir aracı olarak kullandıkları bir atölye sundular. Bu atölye, 5 Ağustos Pazartesi günü festival sanatçıları İlyun Burkev ile Elvin Hoxha ile Peksimet Eğitim ve Kültür Derneği üyesi Peksimetli çocukların katılımıyla tekrar edilecek. Gümüşlük Müzik Festivali’nin çocuklara yönelik gerçekleştireceği atölyeler, Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde düzenlenecek.
Çocuk Atölyelerinin programı:
5 Ağustos: Gülçin Uslu ve Aslı Altan Şekerci yönetiminde, Festival Sanatçıları İlyun Bürkev ve Elvin Hoxha’nın katılımıyla müzik temalı atölye.
03-10 Eylül: – Caner ve Tamer Karakaş yönetiminde çevre bilinci temalı 3 çocuk atölyesi.
******
Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında açılacak olan “Yetecek kadar” başlıklı Elvan Erdin resim sergisi, 11 Ağustos Pazar günü sanatseverlerle buluşacak. Kadıkalesi Armonia Bodrum Evleri Şapeli’nde kokteylle açılacak olan sergide sanatçının son dönem ürettiği eserleri sergilenecek. Sergi öncesinde ise “Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek – Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın Öyküsü” başlıklı, 42 dakikalık bir belgesel gösterimi gerçekleştirilecek. 2024 yılı yapımı belgeselin yönetmenliğini Ethem Özgüven üstlenmiş.
21.Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları
Ana Sponsor: Bosfor Turizm
Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi
Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Institut d’estudis balearics, Institut Français Türkiye İzmir, Amerikan Hastanesi Bodrum, Macar – Türk Kültür Yılı, Aktur A.Ş, Zuhal Müzik
Hizmet sponsoru: Pür Recording Studio
Biletler: Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.
Antik Taş Ocağı’ndaki “Taşta” konserleri ve Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki konserler 21.00; Gümüşlük festival merkezindeki “Suda” konserleri 20.30; Gümüşlük festival merkezindeki “Kumda”-Toprak Ev konserleri 20.30’de başlamaktadır.
info@gumuslukfestival.org
www.gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
www.instagram.com/gumuslukfest
2024 Gümüşlük Müzik Festivali Konser Programı
05 Ağustos: Olivier Moulin (Fransa) Piyano – Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
07 Ağustos: Ilya Itin (Rusya) Piyano – Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
10 Ağustos: Lorenzo Di Bella (İtalya) Piyano – Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
13 Ağustos: Kumda Piyano II – GFA Piyano Masterclass Öğrenci Konseri – Toprak Ev, Gümüşlük Festival Merkezi (20.30)
14 Ağustos: Mats Eilertsen Trio– (Norveç) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
15 Ağustos: İlyun Bürkev (Türkiye) Piyano & Elvin Hoxha – (Türkiye) Keman – Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)
18 Ağustos: Çağıl Kaya Sextet (Türkiye) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
25 Ağustos: Miron Rafajlovic (Bosna Hersek/İspanya) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
29 Ağustos: Tineke Postma Aria Group (Hollanda) – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA (20.30)
31 Ağustos: Tineke Postma(Hollanda) Saksafon&Cenk Erdoğan (Türkiye) Gitar-Gümüşlük Festival Merkezi–SUDA (20.30)
07 Eylül: Stefano Battaglia (İtalya) Piyano & Tamer Temel (Türkiye) Saksafon – Gümüşlük Festival Merkezi–SUDA (20.30)
09 Eylül: Gülsin Onay (Türkiye) Piyano & Erkin Onay (Türkiye) Keman – Antik Taş Ocağı – TAŞTA (21.00)