Geçtiğimiz aylarda, Bodrum Belediyesi Meclis Toplantısında Bodrum Kent Konseyi tarafından verilen önerge doğrultusunda, yarımadadaki arkeolojik çalışmalara belediyenin kültür faaliyetleri kapsamında bütçe ayırması talebi oybirliği ile kabul edilmişti. Ardından, kent konseyinin yürütme kurulu toplantısına katılan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Biz belediye olarak Pedasa kazı alanına bu kalemden destek veriyoruz. Eğer bakanlığımızdan Myndos için de kazı çalışmalarının başlatılması doğrultusunda izin alırsanız, ben de yine bu kalemden elimden gelen desteği veririm” demişti.
Bodrum Kent Konseyi de bu doğrultuda girişimlerini sürdürerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler ve Kültürel Varlıkları Koruma Genel Müdürü Yalçın Kurt’u Salı günü Ankara’da makamında ziyaret etti. Ziyarete, Myndos Kazı Alanı Başkanı iken, kazı çalışmalarının durdurulması üzerine görevinden ayrılmak durumunda kalan arkeolog Prof. Mustafa Şahin de katıldı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, geçmiş dönemlerde Bodrum Kale Müze Müdürlüğü yapan, şimdi de Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Yürütme Kurulu üyesi olan arkeolog Ayşe Temiz ve konsey yürütme kurulu üyesi Rezzan Şebin’in katılımı ile gerçekleşen toplantıda bir çok konu üzerinde görüş alış verişinde bulunuldu.
Genel Müdür Yalçın Kurt’a Myndos ve Tavşan Adası kazı çalışmalarının geçmiş ve bugünkü durumu hakkında bilgi veren Mustaafa Şahin, Myndos’un ikinci bir Efes kadar önemli olduğunu, Çanakkale’den Güney Ege’ye kadar Leleg Medeniyetinin izlerine raslandığını, Myndos’ta ise bu izlerin en önemli buluntuları olduğunu ifade etti.
Bodrum Kent Konseyi ve Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz de “Bodrum’a gelen yabancı turistler için, Myndos’ta gün ışığına çıkacak bu antik kent çok önemli olacaktır. Bir ikinci Efes gibi liman kenti görünümdeki bu akeolojik değer, adeta bir hazinedir Bodrum için. Knidos’taki kazıları çok iyi bilen deneyimli hocamız Mustafa Şahin, Myndos’taki kazı başkanlığı döneminde nokta atışları gibi kazılacak yerleri tesbit ederek, sonuca varmıştır. Bölgeyi çok iyi bulan hocamızın, tekrar bu göreve tarafınızdan uygun görülmesi halinde, çok kısa ve başarılı sonuçlara ulaşacağımızı düşünmekteyiz” dedi.
Arkeolog Ayşe Temiz de, aynı zamanda Bodrum Kale’sindeki çalışmalar hakkında bilgi alış verişinde bulunarak, özellikle kaledeki şapelin içindeki sergilerin boşaltılarak, cami olarak ibadete açılacağı söylemlerine değindi. Kalenin zaten kendisinin başlı başına müze olduğunu ve bu özelliğinin korunması gerektiğini vurgulayan Temiz, Bodrum’un bütün tarihi ve kültürel değerlerinin özenle korunması gerektiğini vurguladı.
Yürütme Kurulu üyesi Rezzan Şebin de kent konseylerinin ve dialogların önemine vurgu yaparken, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un da Myndos’u çok önemsediğini ve belediye olarak maddi olanaklar doğrultusunda destek sözü verdiğini söyledi.
Genel Müdür Kurt, kendisinin de eski bir belediye başkanı olduğunu ve kent konseylerinin ne demli önemli sivil bir toplum örgütlenmesi olduğunu bildiğini söyleyerek “Myndos, Tavşan Adası kazı çalışmalarının başlayarak antik kentin ortaya çıkarılmasının, ülke turizmine, ekonomisine ve kültürel değerlerine çok şey katacağı kesinlikle doğrudur. Vakit kaybetmeden ekibimizi görevlendirip, çalışmalara başlamalıyız. Nazik ziyaretiniz için teşekkür ederiz” dedi.
Bodrum Kent Konseyi ziyaretçileri binadan ayrılırken, Prof. Mustafa Şahin ve ilgili birim görevlileri Myndos Kazısı için ön çalışmalara başlamıştı.