En son 18 Eylül’de gündemime aldığım ve aşağıdaki cümlelerle ara verdiğim Bodrumspor konusuna voleybol özelinden yine girelim..
Ne demiştik Bodrumspor ile ilgili yazılarıma ara verirken, kısa bir hatırlatma yapalım;
“Kulübün medya üzerinden yaptığı açıklamalara bakarak, yapılan durum tespiti ve eleştirilerin sindirilmesinin zaman alacağı düşüncesiyle, farklı açılardan yapmaya devam edeceğim eleştiri ve değerlendirmelere kısa bir ara veriyorum.
Veriyorum ki! Yaptığımız durum tespitlerinin kişiselleştirilme boyutuna çekilip, merkezinin kaydırılmasını engelliyeyim..”
Şimdi kaldığımız yerden devam edelim..
***
Bodrumspor özelinde yazdığın son yazıma 13 Eylül tarihinde kulüpten cevap niteliğinde bir basın açıklaması geldi.
Yapılan açıklamadan durum tespiti ve eleştirilerimin sindirim bozukluğu yarattığı düşüncesine vardığımı ifade etmem gerekiyor.
Neden derseniz! Yazılana-çizilene verilen ve cevap niteliği taşıyan yazılı açıklamayı kısaca ifade etmek gerekirse ‘Kulübümüzde bu kadar branş var. Şu kadar da sporcumuz var. Ulaşmak istediğimiz hedefimizde bunlar var..’ cümleleriyle özetleyebilirim..
Açıklamanın meali; hala gerçek bir öz eleştiri yapmayan ve başarılı olduğunu düşünen bir başkan ve yönetimin olduğu durumunun devamı..
Verilen cevapları baz alarak bir polemiğe neden olup, gündeme taşımak istediğim konudan, konulardan uzaklaşmak istemiyorum. Bu yazının konusu Bodrumspor’un voleybol şubesi..
Ama şunu da belirtmem gerekiyor!
Bodrumspor’un kaç branşının ve sporcusunun olduğunu, bunların kaçının kulübün emeğiyle, kaçının adres arayışıyla gelip şube açtırdığı, kaçının bireysel sporcu olduğu gibi konularda da az-çok bilgimin olduğunu da ifade edeyim.
***
Evet voleybola geri dönelim..
Biliyorsunuz konuları kronolojik olarak değerlendirmeyi severim. Bu nedenle Bodrumspor’un “voleybol şubesinin hikayesine” 2021 yılından başlayacağım.
30 Aralık 2021 tarihinde basın kuruluşlarıyla birlikte Bodrum Belediyesi web sitesinin ‘icraatlar’ sayfasına bir haber düştü..
Yapılan haberlerde; sen, ben, bizim oğlanın bir araya geldiği, kariyeri iyi bir teknik adam bulunduğu ve hep beraber motive olunduğu işlenmişti.
Kağıt üzerinde inşa edilen sistem, güzel sözlerle süslenerek servis edilmişti..
“Her şeye evet diyen belediye başkanımız” bu hesapsız, plansız ve ayakları yere basmayan bir projeye daha (hangi niyeti ve değerlendirmesiyle bilemediğimiz) “evet” demişti.
Neden olmasın? Tabii ki olur.. Biz marka Bodrum’uz.. Voleybol takımımız olacaksa 2 sene içinde “Sultanlar Ligine” çıkmalı.. Uçarız kaçarız.. Falan filan.. Fasulye nohut.. söylemleriyle de yola revan olunmuştu sonuç olarak..
Bodrum’un “Kervanı yolda dizeriz” kafasının yeni bir örneği daha..
Masada 4 kişi oturuyor..
Başkan Ahmet Aras, Mehmet Dağoğlu, Hadi Türk ve Adnan Kıstak..
Turizmci Mehmet Dağoğlu Bodrumspor voleybol şube sorumlusu olarak atanmış, yanında da konuyu asiste eden yelkenden sorumlu yönetim kurulu üyesi başka bir turizmci Hadi Türk..
İkisini de yakından tanırım.. İyi insanlar.. Özellikle Hadi Türk’ün kulüp üzerindeki emeği yadsınamaz.
Ama voleybolu herkesin bildiğinin bir tık üstünde bilirler belki.
Hayatlarında voleybol topunu “Filenin Sultanları” sayesinde televizyonda görmüşlerdir desek yerinde olur.
Neyin özgüveni yaşıyorlar anlamak mümkün değil.
Diğer tarafta emeklilik günlerini geçirmek için Bodrum’a yerleşmiş Adnan Kıstak abimiz..
Yollar kesişmiş, yenilmiş, içilmiş, kararlar verilmiş..
Kapat gözlerini sayın başkan bir hayal et bakalım Sultanlar Ligi’ndeyiz denilip, Başkan Aras’ta hayale ortak edilmiş.
Ne kaldı geriye, yürüyün gari..
Bölgesel ligden 2.lige çıkılmış.. 2.ligde terfi maçlarından geri dönülmüş.. Parayı bastırıp lige çıkan Fethiye Zirvespor’un hakkı satın alınmış.. 1.Lige varılmış..
Aralarda çok detay var ama geçtim oraları..
Koyunun bulunmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi denilen bölgesel ve 2. lig parayla geçilip, hızlıca 1. Lige çıkılmış sonuçta.. Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere..
Bu işlerin sadece parayla olmadığı; bilgiye, deneyime, tecrübeye, yetkinliğe ve sürdürülebilir planlamaya ihtiyaç olduğu gerçeği 1. ligde vücut buldu ve sistem çöktü.
Ligin ilk yarısı sonlandı..
Bodrumspor voleybol takımı, 11 takımın mücadele ettiği 1. ligin A grubunun ilk yarısını 7. sırada tamamladı.
8 ve 9 sırada olan takımlarla puan farkı 1, lig lideriyle 13..
Maceranın 10 Milyona yaklaşan bütçesi içinde, yaptık bir düğün attık paraları zurnacıya-davulcuya der geçeriz artık..
Ne diyelim namın yürüsün Rıza Başkan..
Demeden geçmeyeceğim.. Yoruldu artık Bodrumspor,.. Yüksek tecrübe, bilgi ve birikimlerinizle Bodrumspor’u test etmeyin artık..
Bu arada Türkiye Voleybol Federasyonu’ndan Sultanlar Ligi’nin salon kriterlerini öğrenmek lazım. Bu konuda da başka bir başarıya imza atmayalım..
Değerlendirmelerimi toparlarsam bu durum ve sonuç; yukarıda anlatmaya çalıştığım yöntemin mükemmelliğini, yetkinliğini ve doğruluğunu anlatmaya yeter de artar bile..
***
Şimdi de Bodrum Belediyesi’nin maddi manevi desteğini arkasına almış 92 yaşında olan bir kulübün 12 yıllık başkanı ve yönetiminin bir branş açarken kullanmaması gereken yetersiz yöntemleri, eksikleri ve yanlışları anlatalım..
Önce bu konuda bir yönetim kurulu toplantısı yapar ve sırasıyla;
Konuya yetkin olanlardan bir komisyon kurar, eğer yönetiminde böyle birileri yoksa dışarıdan oluşturur.
Kurulan komisyon; branşın okullarda, kulüplerde, spor okullarında ve ilde ne durumda olduğunu analitik olarak raporlar ve envanter hazırlar.
Kulübün branşa ayıracak öz kaynaklarını, sponsorlarını ve reklam portföyünü belirleyip ön anlaşmalarını yaparak mali tablolarını hazırlar ve en az 5 yıllık çalıştırılır.
Bunu yaparken kentte ve ülkede branşa emek veren kulüplerin ve spor okullarının yöneticileri, teknik insanların, iş insanlarıyla görüş alış-verişinde bulunulur, yararlanır.
Diğer taraftan kurulacak branşın altyapıları, spor okulları için kullanacağı tesislerin mevcut durumu değerlendirilir.
Yani kullanılan spor tesislerinde geriden gelen diğer branşlar, kulüpler ve spor okullarının durumları da göz önüne alınarak durum tespitleri yapılır.
Olası olumsuzluk halinde önce açılacak branşla ilgili öncelikle tesis sorunu çözülür. Gerekirse komisyon bu branşın yıllarca devamlılığını sağlayacak tesisi hayata geçirmekle ilgili çalışır. Sponsorlar öncelikle tesisleşme konusunda kullanılır.
Kulübün hangi okul/okullarla çalışacağı belirlenir. Eğer bir tesis ihtiyacı varsa yapılacak tesisin tamamlanması süresince okullarda altyapı çalışmalarıyla branşın tabanı oluşturulur.
Daha birçok eksik ve yanlış var ama yazmak istemiyorum.
Sonra demesinler bu kadar eksik ve yanlışı bize niye anlatıyorsun. Haklılarda..
Bu yazdıklarımdan olumsuz etkilenirse Goca Bodrum’un Goca Yöneticileri çok üzülürüm.
Ne yapalım! Bodrumspor doğrularının içinde, bende yanlışlarımın içinde boğulmaya devam..