Arena Bodrum Haber – Başkan Aras, makamının toplantı salonunda gerçekleştirdiği basın toplantısında “Yargı kararlarının üzerinde hiçbir güç olmayacağından, Cengiz İnşaat’a verdiğimiz ruhsatı iptal ettik.” diyerek gelişmelere yeni bir süreç başlattı.
Bodrum Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, Cengiz İnşaat’ın Gölköy Cennet Koyu Gökburun’da başlattığı inşaata verdikleri ruhsatın iptal gerekçesi olarak Danıştay kararını gösterildi.
Bodrum Belediyesi’nce ruhsatın verildiğinin öğrenilmesi ve Başkan Aras’ın “Analarının ak sütü gibi helal” açıklamasından sonra Bodrum kamuoyunda büyük tartışmalar yaşanmış, belediyenin ruhsatı vermesi protestolara neden olmuştu.
Son olarak da Bodrum Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısında Cengiz İnşaat’a verilen ruhsatla ilgili sert tartışmalar yaşanmıştı.
Ek önergeyle gündeme alınan tartışma konusu da “ruhsatın yeniden incelenmesi konusunda tavsiye kararı alınması” kararıyla kabul edilmişti.
Bu gelişmeden sonra Başkan Aras, bugün belediye meclis toplantısından 3 gün sonra, hafta sonu tatiline denk gelen bir günde yaptığı açıklamayla ruhsat iptalini gerçekleştirdiklerini kararını açıkladı.
Bahse konu arazinin 2012 yılında özelleştirme ile satışı yapıldığını anlatan Aras, ruhsat iptalini Danıştay kararına dayandırdığını ifade ederek şunları söyledi:
“Bu arazinin maliki olduğunu iddia eden bir grup, özelleştirmenin iptali için dava açıyor. Açılan davanın ardından Danıştay tarafından bu özelleştirmenin iptali ile ilgili bir karar alınıyor ancak özelleştirmenin iptali ile ilgili karar, özelleştirme yüksek kurulu tarafından alınan bir kararla uygulanmıyor. Yani Danıştay’ın kararını özelleştirme Yüksek Kurulu uygulamıyor. Bunun üzerine Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından 2016 yılında kesinleşen bir karar daha alınıyor ve satışın kesin iptal edildiği dile getiriliyor. Arkasından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz sürece başlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yine bu satışın iptal edilip mülkün maliye hazinesine devri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile durduruluyor. Biz belediye boyutundayız, sorumluluk makamında otuyoruz. Biz de bu davaları gerekçe göstererek tapuya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na buranın kime ait olduğunu sorduk. Bize gelen bütün görüşler, burasının ilgili firmaya ait olduğu yönündeydi. Hazine o satışın iptaline karşı bir tapu tescil davası açmamış. Hala daha Danıştay kararını durduran Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçerli. Belediye de bunun üzerine işlemleri tesis ediyor. Tapunun ilgili firmaya ait olduğu, planların geçerli olduğu, imar durum belgesinin de geçerli olduğundan hareketle, yapılan ifraz, terkin işlemleri, imar uygulaması işlemleri 2021’de tekrar yapılmış. Onların da geçerli olduğuna dair altlıklar oluşunca biz ruhsatı düzenledik.”