Başsavcı Topuz yaptığı yazılı açıklamada, “FETÖ/PDY terör örgütü tarafından 15-16 Temmuz 2016 tarihlerinde cebir ve şiddet kullanarak; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edilmiş ve ayrıca Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunulmuştur. Aziz milletin feraseti, başta emniyet kuvvetlerinin ve diğer tüm kamu kurumlarının fedakarca canı pahasına mücadelesi ile söz konusu girişim bertaraf edilmiş olup, bu girişimle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları’nca soruşturmalar yürütülmektedir. Soruşturmalar iki ana hat üzerinden yürütülmektedir. Birincisi söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup, Türk Ceza Kanunu’nun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. FETÖ/PDY Örgütü’nün 15-16 Temmuz 2016 tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanunu’nun 314’üncü maddesi kapsamında silahlı örgüt olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. İkinci soruşturmalar ise söz konusu darbe teşebbüsüne karışmayan yasadışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup, Türk Ceza Kanunu’nun 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir” denildi.
Özellikle Türk Ceza Kanunu’nun 314’üncü maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda görüldüğününde belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Türk Ceza Kanunu’nun 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollaması ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla Türk Ceza Kanunu’nun 221’inci maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri için de uygulanması söz konusu olacaktır. Nitekim, FETÖ/PDY’nin 15-16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanunu’nun 221’inci maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır. Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında; kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 221’inci maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacaktır. Bu şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanunu’nun 221’inci maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız cumhuriyet başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde yardımcı olunacaktır.”