Eylemde “Bugün Kara Cuma değil, Yeşil Cuma yapmak için buradayız. Kara Cuma büyük bir tüketim çılgınlığı, diğer ismiyle alış veriş krizi” denildi.
Yaklaşık 2,5 ay önce Zeynep Casalini’nin de aralarında olduğu 5 kadın, bir araya gelerek “Bodrum Acil İklim Çağrısı” adlı grubu oluşturmuştu. O günden bu yana her Cuma iklim değişikliğine dikkat çekmek için eylem yapan gruba, bugün çeşitli STK temsilcileri ve vatandaşlar eşlik etti. Bodrum Belediye Meydanı’nda yapılan eyleme çocuklar da katıldı.
Geri dönüşüm malzemelerinden kostüm, şapka gibi, kıyafet tasarlayan eylemciler, “Ormanlarla kelebekler de yanıyor”, “Plastik alırsan ele teslim olursan sele”, “Pet şişe değil matara kullan” yazılı dövizler açtılar. Eylemde ayrıca müzik dinletileri sunuldu, iklim değişikliği ile ilgili sloganlar atıldı.
Ünlü sanatçı Zeynep Casalini, eylemde yaptığı konuşmada 2,5 aydır her Cuma günü Bodrum Belediye Meydanı’nda iklim krizine karşı eylem yaptıklarını ve mücadelelerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
“Bugün Kara Cuma değil, Yeşil Cuma yapmak için buradayız. Kara Cuma için 150 sene öncesine gitmeliyiz” diyen 17 yaşındaki aktivist Eliz Mina Tanrıverdi de yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kara Cuma büyük bir tüketim çılgınlığı, diğer ismiyle alış veriş krizi. Keşke alışveriş krizine gösterdiğimiz bu tüketim çılgınlığı krizini iklim krizine de gösterebilsek. Eğer şimdi gösteremezsek 11 yıl sonra doğanın bize sunduğu güzelliklerle, nimetlerle ve sayamayacağım daha nice mucizelerle karşılaşmamız imkansız olacak. Artık bu tüketim çılgınlığına bir dur demeli ve son vermeliyiz. İhtiyacımızdan fazlasını tüketmek bir katliamdır. Bu katliamım ne zaman farkına varacağız. Gardıroplarımız çeşit çeşit renkte, modelde kıyafet dolu ama indirim çılgınlığını kaçırmayıp almaya devam ediyoruz. Buzdolabımız yiyecek dolu ama biz hala poşet poşet yiyecekleri depoluyoruz. En yakın dostlarımız bizim için canlarını feda ediyor ve biz onların bedenlerini şova dönüştüren instagram fenomenlerine izlenme rekorları kırdırıyoruz. Evlerimiz bu kadar eşya doluyken, midelerimiz yemek doluyken neden ruhlarımız, kalbimiz aç ve duyarsız?”
Etkinliğe katılan çocuklar da iklim değişikliği üzerine konuşmalar yaptılar, sloganlar attılar.