Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bodrum Kaymakamlığı, TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi ve özel firmaların destekleri ile 2 – 3 Eylül 2019 tarihleri arasında Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde “7. Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Uygulamaları Kongresi” düzenlendi.
Kongrenin Bilim Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Pervin Arıkan, Düzenleme Kurulu Başkanlığını ise Doç. Dr. Aytül Adıgüzel yaptı. Kongrede Parçacık Hızlandırıcıları ve Fiziği, Hızlandırıcıların Uygulamaları, Detektörler ve Deneysel Yöntemler, Hızlandırıcı Projeleri ve Merkezleri konu başlıkları ele alındı.
Kongrenin amacının dünya bilim çevrelerinde 21. yüzyılın jenerik teknolojilerinden birisi olarak kabul edilen parçacık hızlandırıcıları ve uygulamaları konusunda dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri değerlendirmek olduğu ifade edildi.
Türk Fizik Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Kongrenin Bilim Kurulu Başkanı Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pervin Arıkan, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:
“Bu kongre dün başladı. 2 gün sürüyor. Türkiye’deki hızlandırıcı ve yüksek enerji fiziği ile ilgili çalışmaların sunulduğu, yurtdışından bu konuda çok güzel çalışmalar yapan yabancı bilim adamlarının davet edildiği, Türkiye’de yapılan çalışmaların birlikte değerlendirildiği bir kongre. 3 yılda bir yapılmaktadır. Yarın (Çarşamba) başlayacak kongre ise Uluslararası Fizik Kongresi. Bu kongre her yıl düzenli olarak Türk Fizik Derneği tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’deki tüm fizikçilerin bir araya geldiği ve fiziğin çeşitli alanlarında yapılan çalışmaların sunulduğu, yurtdışından yine bu alanlarda çok değerli çalışmalar yapan bilim adamlarının davetli konuşmacı olarak çağrıldığı bir kongredir. Her sene Bodrum’da gerçekleştirmekteyiz. Bodrum’un yöneticileri tarafından desteklenmektedir. Bodrum Kaymakamı ve Belediye Başkanına desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Onların destekleri ile kongrelerimiz çok şahane şekilde gerçekleştirilmektedir.”
“Türk Fizik Derneği 35. Uluslararası Fizik Kongresi” ise 4 – 8 Eylül 2019 tarihleri arasında yine Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Uluslararası Fizik Kongresi’ne, konularında uzman 25 Türk ve yabancı çağrılı konuşmacıların yanında; yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte 600 civarında fizikçi bilim insanının katılımı bekleniyor.
Bilim kurulu üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda, 404 adet sözlü, 113 adet poster bildiri kongrede sunulmak üzere kabul edildi. Kongre, ülkemizdeki fizikçiler ile Dünya’da alanında uzman fizikçileri bir araya getirmeyi; uluslararası katılımla, yurt içinde ve yurt dışında çalışan bilim insanlarının bilimsel gelişmeler hakkında bilgi alışverişi ve işbirliği olanaklarını arttırmasını hedefliyor.