Kent TV ekranlarında Salı günleri canlı olarak yayınlanan Sportre’de, Bodrumspor’un olağanüstü genel kurulla aldığı şirketleşme kararı konuşuldu.
Abdulkadir Sevindik’in hazırlayıp, sunduğu Sportre’nin bu haftaki konuğu Bodrumspor önceki dönem başkanlarından Güneri Günaydın oldu. Yılın son programında Bodrumspor’un geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği olağanüstü genel kurulla aldığı, Sirketleşme kararı enine boyuna tartışıldı.
Bodrum Deniz Ticaret Odasının toplantı salonunda gerçekleşen kongreyi izlediğini ifade eden Sevindik, yeteri kadar ön hazırlığı yapılmadan hızlıca alınan şirketleşme kararının gözden kaçırılan önemli detaylarla sorun haline gelmemesi gerektiğine dikkat çekerek,
“Hızlıca gerçekleşmesi gereken bu şirketleşme sürecinin arkasındaki yatan gerçek, Ocak ve Şubat 2019 aylarında futbolculara verilen çeklere finansal kaynak yaratma operasyonudur. Olağanüstü yapılan genel kurulda Bodrumspor’un % 49’nun 250 paya bölünerek, 39 Bin Liralık bedellerle yatırımcılara satılması hedeflendiğini Bodrumspor Başkanı Rıza Karakaya’nın yaptığı konuşmayla öğrendik. Bu hesaplamayla kulübün 9 Milyon 750 Bin Liralık bir kaynak elde etmesi planlanıyor. Yani kulübün değerini 20 Milyon Lira olarak belirlemişler. Bu durumda toplamda kulübün 20 Milyon lira değerinde taşınmazının veya kasasında nakit değerlerinin bulunması gerekiyor. Bu yapılanmayla, yenilenmesi gereken futbolcu lisanslarının kulübe oluşturacağı maddi külfetin bedeli de diğer bir konu. Buradan şirketleşme kararıyla elde edilen kaynağın, önemli bir kısmının öngörülemeyen giderlerle erimesi ihtimalini de dikkat çekmek istiyoruz. Kulübün hisselerinin iki defa satılması mümkün değildir. Alınan şirketleşme kararıyla yapılacak satışın kime ve nasıl yapılması çok önemli bir konudur. Yapılan satışla kulübün bir yılı değil, geleceği finanse edilmelidir.” Dedi.
Program konuğu Güneri Günaydın, Bodrumspor’un aldığı karar doğru ve yerindedir saptamasını yaparak “Türkiye’de spor kulüpleri ‘Dernekler Yasası’ ile yönetilirler. Kulüpler de sponsor ve bağışlarla ayakta duruyor. Ama yükselen maliyetlerle günümüzde bu kanunla bu yöntemle kulüpleri yönetmek çok zor. Şirketleşerek kulüpleri yönetmek doğru bir karar. Ama bu demek değil ki, şirket olunca her şey çözülecek. Bu kararı alıp, batma durumuna gelmiş birçok kulüp de var. Bodrumspor’un aldığı bu kararın günü kurtarmak için alınan bir karar olduğunu düşünüyorum. Rıza Başkan beni aradı ve bu durumu anlattı. Bu kongreden sonra ben etrafımda olan insanlarla bu konuyu görüştüm. 39 Bin Liralık bir parayı neden vereyim? Bana ne kazandırır? Gibi sorularla karşılaştım. Bodrumspor’a gönül bağı olan bazı insanların bu parayı verebileceğini düşünüyorum. Hisselerinin satışının bu yöntemle anlık çözüm getirir. Olması gereken şirketleşmenin sonrasında şirketin çoğunluk hissesinin ciddi yatırımcılara blok satışla verilmesidir. Bodrumspor’un geleceğinin tamamen kurtulmasına hizmet edecek yöntem tercih edilmelidir. Kulübün Bodrum’da % 30-40 gibi bir oranı kalsın. Özellikle İngiltere liginde mücadele eden dev takımların bu konuyu nasıl aştığı incelenmeli ve yatırımcılarla kurduğu ilişkiler araştırılmalı. Ben Bodrumspor’un başında olsam kulübü Avrupa’ya taşıyacak boyutta bir yatırımcıya satarım.” Dedi.