Duruşmaya Geriş köylüleri, rüzgar enerji santrallerinin arazilerine yapılmasını eleştirerek uygulamanın durdurulmasını talep ettiler.
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Gençlik Kolları başkanı Tufan Erkan Yakar ve eski Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan’ın da izlediği duruşma, 1.5 saat sürdü. Dava gördüğü ilgiyle Türk Hukuk tarihinde en kapsamlı çevre davaları arasında yerini aldı.
Bodrum’un Yalıkavak Geriş tepelerine yapımı devam eden rüzgar enerji santralleri-RES’lere karşı açılan dava, Muğla 1. İdare Mahkemesinde görüldü. Davaya Geriş halkı kalabalık bir grupla katılırken mahkeme başkanı salonun küçük olması nedeniyle, her iki taraftan da sadece tanık olarak dinlenecek üçer kişi dışında geri kalan vatandaşları salondan dışarı çıkarmak zorunda kaldı.
Davada, Geriş halkını Avukat Remzi Kazmaz, Mehmet Horuş ve Esma Kazmaz temsil ederken, Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. de teknik konuda bilgilendirme yapacak uzmanlarını tanık olarak davaya müdahil etti. Saat 10.00’da başlayan mahkeme, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Davacı vekili olarak konuşan Avukat Mehmet Horuş, mahkemeye yeni delilleri ve dosyaları sunarken, RES türbinlerinin doğal ve arkeolojik SİT alanlarında yapılmaya çalışıldığını ve bölgedeki kültür varlıklarının tescili devam ederken bu kararların hiçe sayıldığını savundu.
Rüzgar Üretim A.Ş. avukatları ise mahkemede yaptıkları savunmalarında Turizm Bakanlığı’nın bölgede imar yetiksi olan tek merci olduğunu ve bu konuda yetki karmaşası yaşanmadığını söyledi. Plan kararları ile ilgili tüm ilgili kurumlara görüş sorduklarını söyleyen şirket avukatları, bölgede revize imar planlarının arkeolojik ve doğal SİT alanları gözetilerek yapıldığını, RES bulunan arazilerde nesli yok olma tehdidi taşıyan bitki ya da hayvan bulunmadığını, bölgenin kuş göç yolları üzerinde de olmadığını iddia etti.
Şirket avukatları mahkemeye 1 Mayıs 2016 tarihli Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu yazısını da sundu. Söz konusu kurul kararında bölgede bulunan tarihi bulguların tescillerinin uygun olmadığı, sondaj kazılarında kültür varlığına rastlanmadığı ve bölgede RES projesi yapılmasına engel bulunmadığı yönünde ifadelerin yer aldığı belirtildi. Şirket avukatları, projenin önündeki en büyük engelin, RES projesinin bölgede yapılaşmaya izin vermemesi olduğunu da iddia etti.
Mahkeme çıkışında basın mensuplarına bir açıklama yapan Geriş halkı avukatlarından Mehmet Horuş, “Bodrum’un geleceğini ilgilendiren çok önemli bir talan projesine karşı kritik bir duruşmayı geride bıraktık. Dosyada, Türkiye’nin dört farklı üniversitesinden 9 ayrı hocamızın görüşü var. Ayrıca biz de farklı üniversitelerden 5 ayrı hocanın raporlarını sunduk. Türkiye’de pıtrak gibi üremeye başlayan diğer RES projeleri ile ilgili de kritik bir karar verecek mahkeme” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de “Davayı ilk gününden bu yana izliyorum. Meclis’te de zaman zaman gündeme getirdim, bundan sonra da getirmeye devam edeceğim. Bu kadar insan çevresine Bodrum’a, Muğla’ya sahip çıkmak istiyor. Ülkesine sahip çıkmak istiyor. Bu insanlar, bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ama bir canlıdan hem süt hem bal sağlayamazsınız. Bodrum dünyanın turizm merkezidir bir markadır. Dolayısıyla her şeyi buradan sağlamaya kalkışmak doğru değildir.” dedi.