Emin Varol / Arena Bodrum / Ankara Temsilcisi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’na torpil yaptı.
Neden mi?
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi tarafından davet edilen Başbakan Ahmet Davutoğlu Parlamenter Meclisi’nde bir saate yakın bir konuşma yaptı. Ardından 40 dakika süreyle parlamenterlerin sorularını cevaplandırdı. Türk Parlamento grubunda bulunan HDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün İngilizce soru yöneltmesi ve PKK’lı teröristlerden Avrupalı Parlamenterlerin diliyle “gerilla” diye bahsetmesi tansiyonu arttırdı.
Tüm bunlar yaşanırken Sare Davutoğlu da eşi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı başındaydı. Eşinin konuşmasını çok dikkatle dinledi. Sürekli olarak alkışlarken ekranlara yansıdı. Hatta Sare Hanım ve Türk heyeti, Davutoğlu’nu o kadar çok alkışladı ki oturumu yöneten başkandan uyarı bile aldı.
Ekrandan Sare Davutoğlu’nu izlerken, aklıma bir şey takıldı. Sare hanım, genel kurul salonunda eşinin yanı başındaydı. Oysa geçmişte öyle olmamıştı. Ya Avrupa Konseyi’nde protokol kuralları değişmişti, ya da Sare Davutoğlu’na “torpil” yapılmıştı..
Bu satırların yazarı, uzun yıllar Strasbourg’daki Avrupa Konseyi oturumlarını izledi. Rahmetli Başbakan Turgut Özal’dan başlayarak çok sayıda Türk Başbakan ve Cumhurbaşkanları’nın Avrupa Konseyi’ni ziyaretlerini ve konuşmalarını Gazeteci olarak takip etti.
12 Eylül 1980 askeri darbe sonrasında iktidara gelen Başbakan Turgut Özal 1984 yılında Avrupa Konseyi tarafından davet edildiğinde eşi Semra Özal da yanındaydı. Parlamenter Meclis salonunda, milletvekillerinin oturduğu sıraların en önüne konulan tek bir koltuğa oturarak kürsüye davet edilmeyi bekleyen Turgut Özal’ı , “ifade vermeye hazırlanan sanığa” benzetmiştik. Gergin ve heyecanlıydı. Parlamenterlerin 12 Eylül yönetimine ilişkin sorularından ürküyordu…Çünkü 12 Eylül darbesi nedeniyle Konsey, Türkiye’nin üyeliğini askıya almış ve Türkiye ile tüm ilişkilerini kesmişti. İşte tüm bunları göğüslemek darbe sonrasında yapılan seçimlerde iktidara gelen Anavatan partisi Genel Başkanı ve Başbakan Turgut Özal’a düşüyordu. Ve darbeden sonra gerçekleşen bu ilk ziyaretin önemini de arttırıyordu.
Ben de ilk kez, 1984 tarihinde bu geziyi izleyerek Avrupa kurumlarıyla tanışıyordum. Daha sonraki yıllarda bu kurumlara akredite olacak ve Brüksel’de oturarak bu kurumlarda gazetecilik yapacaktım. Sanırım Özal bana şans getirmişti.
Evet tekrar Meclis Genel Kurulu’na dönersek, kürsüye çağrılmayı bekleyen Başbakan Turgut Özal’ın yanında eşi Semra Özal yoktu. Çünkü Konsey’in protokol kurallarına göre Semra Özal’ın dinleyicilere ait tribünden eşini izlemesi gerekiyordu. Semra hanımı bu nedenle tribünlere davet etmişlerdi.
Hayrinnüsa Gül’de Tribünde…
Tarih 28 Ocak 2003. Avrupa Konseyi Başkanı bu defa Başbakan Abdullah Gül’ü Parlamenter Meclisi’nde konuşma yapmak için davet etti. 2002 seçimlerinde iktidar olan Ak Parti’de Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkan, Abdullah Gül de Başbakan olarak görev yapıyordu. Abdullah Gül de eşi Hayrinüsa Gül ile birlikte Strasbourg’a geldi. Avrupa Konseyi Meclisi’nde Refah Partisi’nden başlayarak 9 yıl parlamenter olarak görev yapan Abdullah Gül, konseyden çıkan bir Başbakan olarak büyük ilgi görüyordu. Kendisi de bu kurumu “Demokrasi Okulu” olarak nitelendiriyordu. Konsey’de herkes o’na ilk adıyla, yani “Abdullah” diye hitap ediyordu. Abdullah Gül daha sonra Cumhurbaşkanı olarak da Konseyi ziyaret edecekti.
Bütün bu ayrıcalıklara rağmen Hayrinüsa Gül’de, genel kurul salonunda konuşma yapan eşi Abdullah Gül’ün yanına oturtulmadı. O da Semra Özal gibi dinleyici tribünlerinden eşini dinleyebildi.
O tarihlerde türbanı nedeniyle salona alınmadığı ve yine Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’ne “Türban Davası” açtığı için, tribünlerde oturtulduğunu söyleyenler çıktıysa da bu doğru değildi. Çünkü ben Semra Özal’ın da tribünde oturduğuna tanık oldum. Ayrıca orası da aynı bizdeki gibi milletvekillerine tahsis edilmiş bir salondur. Sadece milletvekilleri girebilir. Konuşmacılar da milletvekili olduğu için oradadırlar. Eşleri ise tribünde…
Emine Erdoğan’a da aynı kural…
Ve tarih 6 Ekim 2004… Abdullah Gül’den, Siirt Milletvekili seçilerek görevi devralan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Konseyi tarafından davet edildi. Yanında da eşi Emine Erdoğan vardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Parlamenter Meclisi’ndeki konuşması ve milletvekillerinin sorularını cevaplandırması dışındaki tüm programlarda eşinin yanında olan Emine Erdoğan da genel kurul salonuna alınmadı. Başbakan Erdoğan konuşmasını yapmak için salona girerken, Emine Hanım da eşini dinlemek üzere Hayrinnüsa Gül’ün oturduğu tribündeki yerini aldı. Eşini tribünden dinledi.
Sare Davutoğlu eşinin yanında…
Tarih 19 Nisan 2016… Uzun bir aradan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu da birkaç gün önce Avrupa Konseyi tarafından davet edildi. Davutoğlu, Avrupa Konseyi Başkanı, Konsey Genel Sekreteri ve AİHM Başkanı ile görüşmeler yaptı.
Daha sonra da Parlamenter Meclisi Genel Kurul Salonuna geçerek bir saat süren konuşmasını yaptı. Ardından da 40 dakika süreyle beş ayrı soruyu cevaplandırdı. Ben bu geziye katılmadım. Ancak televizyon ekranlarından Sare Davutoğlu’nu eşinin yanında gördüm.
Hayrinüsa Gül ve Emine Erdoğan gibi First Lady’lerin tribünde oturtulduklarına tanık olduğum için, ya Avrupa Konseyi, First Lady’ler için protokol kurallarını değiştirmiş veya Sare Davutoğlu’na “torpil” yapmışlar diye düşündüm…