Bodrum’da, ünlü Azeri kökenli İranlı sanatçı Ramin Fahrangniya öncülüğünde kurulan göçmen çocuklar korosu çalışmalarına devam ediyor.
100’ün üzerinde çocuğun seçmelerine katıldığı ve 10 farklı ülkeden 31 çocuğun seçildiği Göçmen Çocuklar Korosu haftada iki gün Turgutreis Mahallesindeki Şevket Sabancı Kültür Merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçı Ramin Fahrangniya tarafından eğitilen çocuklar provalarına ses açma teknikleri ile başlıyor.
Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen ve Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği ve İranlı Azeri Tenor Ramin Farhangniya tarafından yürütülecek olan projede operadan etnik dünya müziklerine, poptan caza, birçok müzik türünde çok sesli olarak eserler seslendirecek çocuklardan oluşan uluslararası bir çocuk korosu kuruldu.
Yaşları 6-17 arasında değişen Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu farklı dillerde eserlerle kültürler arası buluşma ve kaynaşmaya köprü olacak. Koronun %70’i, Türkiye’nin doğusundan ve Suriye’den Bodrum’a yerleşmiş dezavantajlı, göçmen ailelerin çocuklarından, geri kalan %30’u ise Bodrum’a diğer şehirlerden ve ülkelerden gelmiş ailelerin çocuklarından ya da Bodrumlu ailelerin çocuklarından seçildi.
Kendisinin de çok zor şartlarda bir çocukluk geçirdiğini anlatan Sanatçı Ramin Fahrangniya yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Savaşlar ve göçler hayatımızı alt üst ederken ben sanatla ve müzikle hayatta kaldım. Biliyorum ki göç çocuklar için derin bir acı yaratıyor. Çocuklar evini sokakları oynadığı arkadaşlar oyun arkadaşları ve kendi dilinde şarkıları özlüyorlar. Sanat ve müzik herkesi iyileştiriyor. Bu projede de ben göçmen çocukları bir araya getirdim ve onlara üst seviyede eğitim veriyoruz. Ben kendim çok zor şartlar altında müzik öğrendim. Göç ile çok acı şeyler yaşadık biz ve istiyorum ki bu çocuklar daha iyi bir seviyeye gelsinler ve şarkılarla sözlerini büyüklere mesaj versinler barış mesajı versinler hepsi çok yetenekli.”
Koronun Halepli üyesi Muhammed Mübarek, bildiği tek şarkı ile seçmelere katıldığını ve başarılı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Daha önce hiç şarkı bilmiyordum bir tane bildiğim vardı onu da söyledikten sonra bu koroya katıldım. Ben çok memnunum hatta çok mutluyum çünkü farklı dillerde müzik öğreniyorum.”
Mübarek, Suriye’de çok savaş olduğunu bu durumda oraya dönemeyeceklerini ve oradaki dedesinin ve anneannesinin Türkiye’ye gelmesini dilediğini söyledi.
Yaklaşık 3 haftadır bir arada olan koro şimdiden 5 farklı dildeki şarkıyı büyük bir başarı ile seslendiriyor. Bu güzel ve yetenekli koro ilk konserini Eylül ayında verecek ve 10 farklı dilde şarkı ile dünya barışı için çağrı yapacak.