Bodrum’da “Çevreyi kasten kirlettiği, Kıyı Kanunu’na muhalefet ettiği” iddia edilen otel ile ilgili olarak mahkemenin “beraat” kararı vermesi çevre örgütlerini ayağa kaldırdı: “Adaleti yanıltanlardan yargı önünde hesap soracağız..”
Bodrum’da Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman’a ait otel bir kez daha günün konusu oldu. Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği ile Mavi Yol Girişimi üyeleri, Gündoğan Mahallesi Kızılburun mevkisinde 49 yıllığına turizm tesisi olarak tahsis edilen Hazine arazisine yapılan otelin kanuna aykırı olduğunu iddia ederek, duruma tepki gösterdi. Çevrecilerin sözcüsü Sema Höcek, 2009’da otelle ilgili “Çevreyi kasten kirletme, Kıyı Kanunu’na muhalefet, mühür fekki (bozma) ve imar kirliliği” gerekçesiyle yargıya deliller sunarak dava açılmasını sağladıklarını anlattı. Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın otel lehine sonuçlandığını ifade eden Höcek, “İmara aykırılığı, çevreye saygısızlığı, halkın yürüyüş ve taşıt yolunun gaspını, kişiye özel plan tadilatlarıyla tahsis alanının genişletilmesini, kıyıya, denize ve kamusal insan haklarına tecavüzü fotoğraflarıyla bilirkişi raporlarıyla ispatladığımız halde Fikret Orman beraat etti” dedi.
Kayalar, kumlar getirildi
İnşaatın 2007 yılında başladığını, belirten Höcek, şunları söyledi: “2007 yılından beri imar planlarının aykırılığıyla ilgili endişelerimizi hep dile getirdik. Burası 11 bin metrekare. Deniz manzaralı bodrum katları çıkmış. Bunların emsale dahil olmaması gerekiyor. Eğer kullanıma açılmışsa bunun metrekaresinin hesabını kimse yapamaz. 2009 yılında 2,5 dönüm menşei belli olmayan kum, dışarıdan getirilen kayalarla buraya dolgu yapıldı. Bizim 2009 yılından itibaren hukuki mücadelemiz başladı. Defalarca mühür fekki yaptılar.” Grup, daha sonra otelin sahilindeki iskelelerin bulunduğu alana gitti ve bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
‘Nasıl beraat etti, anlamadık’
Üç çevre örgütünün ortak sözcüsü Sema Höcek, konunun takipçisi olacaklarını belirterek şunları söyledi: “Bu işin burada bittiği düşünülüyorsa feci şekilde yanılıyorlar. Fikret Orman’ın bu ceza davasından nasıl beraat ettiğini anlayamadık. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra Orman ve bu kararının çıkmasında etkili olan ve adaleti yanıltan bilirkişiler ve bu otele ruhsat veren Bodrum Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunup, ruhsatın iptali için Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açacağız. Verdiğimiz mücadeleyi gerekirse bir 8 yıl daha sürdürürüz. Gerçek adaleti bulamazsak hakkımızı AİHM’de ararız.” 2007’de otel inşaatına başlanırken, denizin kayalarla doldurulduğunu, başka yerlerden kum getirildiğini belirten çevreciler, “Bu kadar kanunsuzca işler nasıl yapıldı, yetkililer neden göz yumdu, bugünlere nasıl gelindi anlamış değiliz” dedi.