Açıklamayı yapan IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Turizm Temsilcisi Faruk Okuyucu, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayraklı hale getirilmesi için çalışmalar yapıldığını, bu konu ile ilgili yapılan açıklamaların yanlış anlaşıldığını söyledi. Okucuyu, kararın, yabancı sahipli yabancı bayraklı yatları ilgilendirmediğini açıkladı.
IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Temsilciliği’nde gündemde de yer alan yabancı bayraklı Türk yat sahibi olanların, yatlarının 90 günden fazla kalamayacak şeklinde kamuoyunda yapılan açıklamalarında yanlış anlaşılma olduğu gerekçesiyle basın toplantısı düzenlendi. IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Temsilcisi Gündüz Nalbantoğlu ve IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Turizm Temsilcisi Faruk Okuyucu’nun yaptığı açıklamada 90 gün uygulaması ile ilgili bilgi verdi.
Okuyucu, uygulamanın yabancı yatçıları da ilgilendirdiği gibi algı oluştuğunu ifade ederek, yabancı yatçılar uygulamanın aynen devam ettiğini açıkladı. IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’na İstanbul dışından seçilen tek üyesi olan Faruk Okuyucu, Türk vatandaşının yabancı bayraklı teknesinin, Türk bayrağına çevrilmesi için yapılan çalışmaların kamuoyunda yanlış anlaşıldığını ifade ederek, “Birçok yabancı bayraklı Türk sahipli özel teknemiz vardı. Bunların Türk bayrağına geçmeleri, Türk bayrağını taşımaları için bir kampanya başlatıldı ve mevzuat değişikliği yapıldı. Bu teknelere çok büyük kolaylıklar getirildi Türk bayrağına geçmeleri için. Bundan sonra Türklerin yabancı bayraklı ikinci el tekne alıp Türkiye’de yabancı bayraklar gezmelerini önlemek için de birtakım tedbirler alınacağını Sayın Ulaştıma Bakanı, Boat Show’da açıklamıştı. Müsteşarımız da benzer açıklamalar yaptı, ama bu açıklamalar kamuoyunda yanlış anlaşıldı. Yabancı yatçıların Türkiye’de 90 günden fazla kalamayacağı şeklinde bir söylenti gündeme düştü. Bunun doğrusu şu, bir yabancı, yabancı bayraklı yatıyla Türkiye’ye gidip bir marinaya bağlanırsa, 180 gün içinde 90 günü rahatlıkla kalır. Daha fazla kalmak istiyorsa hemen internet yoluyla göç idaresine sayfasına girer, işlemini yapar ve otomatik olarak vize alır. 1 yıl 1 yıl vizesini uzatır, yatının zaten Türkiye’de kalma süresi beş yıldır. Dilekçe ile de 5 yıl daha kalabilir. Bu konuda herhangi bir değişiklik yok. Yabancı yatçı misafirlerimizin endişe edeceği hiçbir şey yok. Ama bundan sonra Türk sahipli yabancı bayraklı yatların Türkiye’de dolaşımının engellenmesi için bazı tedbirler alınacak, bu tedbirlerin gerçek yabancı yatçılar için herhangi bir güçlük çıkaracağı şeklinde bir durum söz konusu değil” dedi.
Deniz Ticaret Odası Bodrum Temsilcisi Gündüz Nalbantoğlu, “Tabii bu durumda bu teknelerin özel tekneler olduğu için daha ziyade turizme direk etkisi olmasa da bu insanlar teknelerini burada tuttukları sürece bir takım masrafları, alışverişleri gibi harcamaları olacaktır. Bulundukları limanlara katkısı olacaktır. Ama deniz turizmi açısından burada çok büyük bir değişiklik yapacağını zannetmiyorum. Tabii bu Türkiye’de bu insanların uygulama ile daha rahat hareket etme imkanları olacak. Belki teknelerinden daha fazla yaralanacaklar. Dolayısıyla Bu da belli bir hareket getirecektir” dedi.