D-Marin Kids ve TURMEPA işbirliğiyle hayata geçirilen, çocukların doğaya yaklaşımlarına ışık tutarak bir bilim insanı gibi düşünmelerine, yeni fikir ve projeler üretmelerine katkı sağlamayı amaçlayan “Yenilenebilir Enerji ve Denizlerimiz” Projesi’nin ilk eğitimi tamamlandı. Proje sayesinde çocuklar, denizdeki yaşamı ve denizlere sahip çıkmanın önemini öğrendi, deniz ve doğa için projeler üretti.
Çocukların küçük yaşlardan itibaren denizle olan bağlarını güçlendirmeyi hedefleyen D-Marin Kids ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucaklandığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla 22 yıldır çalışan TURMEPA, çocuklar için bir araya geldi. Bu sene ilk kez hayata geçirilen “Yenilenebilir Enerji ve Denizlerimiz” projesinin ilk eğitim süreci tamamlandı. D-Marin Kids ve TURMEPA proje kapsamında Dalaman, Bodrum ve Didim’deki 6 köy okulunda 200 öğrenci ile buluştu. 28 gün süren eğitimler için 2.465 km yol kat edildi.
“Yenilenebilir Enerji ve Denizlerimiz” Projesi, okul eğitimleri, proje çalışmaları, yarışma ve ödüllerle dolu bir içerikten oluştu. Okul ve marinalarda verilen eğitimler, 1 – 18 Kasım tarihlerinde Dalaman, Bodrum ve Didim köy ilkokullarında, 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirildi. Çocuklara denizi anlatmanın yanı sıra denizle buluşturmayı da amaçlayan proje kapsamında öğrenciler, bölgede bulunan D-Marin marinalarını ziyaret etti. D-Marin çalışanlarının da mentorluk yaptığı eğitimlerde çocuklar deniz ve marina hayatına dair bilgiler edindi.
Çocuklardan çevreci projeler
Proje ile çocukların sadece deniz hayatına değil, tüm doğayı algılamalarına ışık tutmak ve bir bilim insanı gibi düşünerek yeni fikir ve projeler üretmelerine katkı sağlamak amaçlandı. Çocukların araştırma, sorgulama, birlikte hareket ederek takım halinde düşünebilme becerilerinin gelişimine katkı sağlanırken, bir projenin nasıl yapılacağı ve nasıl hayata geçirileceği konusunda da eğitim verildi. Kendi projelerini yaratan çocukların çalışmaları genel bir değerlendirme sonrasında ödül kazandı. Yaratıcı ve akılcı düşünme, çözüm odaklı olma, keşfetme ve paylaşma becerilerini geliştirmeyi öğrenen çocuklar, denizlerin temiz kalması için fikirlerini sundular. Toplam 12 projenin değerlendirildiği yarışmada Didim’deki Balat İlkokulu 3. sınıf öğrencilerinin hazırladığı “Su Kaplumbağası Tospik” ve Bodrum’dan Yukarı Mazı İlkokulu 4. sınıf öğrencilerinin hazırladığı “Hayalimizdeki Mavi için Elele” projeleri birinciliği paylaştı.
Tospik, denizleri temizliyor
Deniz canlılarının korunması ve deniz temizliği için sürdürülebilir çözümler sunmak adına Tospik isimli su kaplumbağası tasarlayan Didim Balat İlkokulu öğrencileri, deniz canlılarının doğal ortamını korurken atıkların toplanmasını sağlayan bir proje üretti. Kaplumbağanın kafasının üzerine yerleştirilen kamera sayesinde denizaltının görülmesi ve uzaktan bağlantı kurularak tablet ile yönetilmesi düşünüldü. Ayrıca kaplumbağanın mıknatıslı uzanabilir kolları sayesinde çevresindeki çöpler, üzerinde bulunan özel bölüme toplanabiliyor. Kaplumbağanın içinde geri dönüşüme gönderilen çöpler, Tospik’in çalışması için de enerji üretiyor. Tospik, deniz canlılarını çöplerden ayırt edebilme özelliği sayesinde denizleri canlılara zarar vermeden temizliyor.
Denizler hayalet değil, hayal ettiğimiz gibi olsun
Bodrum Yukarı Mazı İlkokulu öğrencileri ise atıkların deniz canlılarına verdiği zarara dikkat çekmek üzere “Denizler hayalet değil, hayal ettiğimiz gibi olsun” sloganı ile hazırladıkları “Hayalimizdeki Mavi İçin El Ele” projesiyle birinci oldu. Çöpleri “Karasal Faaliyetler Sonucu Oluşan Çöpler” ve “Denizsel Faaliyetler Sonucu Oluşan Çöpler” olmak üzere iki grupta toplayarak her başlık için örnekler sunan öğrenciler, atıkları sınıflandırarak doğada çözünme sürelerine değindiler. Deniz çöplerinin deniz canlılarına ve insanlara verdiği zararların paylaşıldığı projede öğrenciler, ellerindeki malzemelerle hayallerindeki temiz deniz ile kirli bir denizi resmederek karşılaştırmalı olarak anlattılar. Bir kıyı temizleme etkinliği gerçekleştirerek sahilden topladıkları çöplerle kirli olan “Hayalet Deniz”i tasarlayan öğrenciler, böylece bir resimde temiz bir deniz ve canlıları resmederken, diğerinde ise rengi değişmiş bir denizi resmederek çöplerin ekosistemini nasıl etkilediğini dile getirdiler.
D-Marin Hakkında
Marinaların tasarımı ve faaliyetlerinde bir standart oluşturmak üzere kurulan D-Marin, faaliyetlerine 2003 yılında D-Marin Turgutreis ile başlayarak, marina ağına 2009 yılında D-Marin Didim’i, 2010 yılında ise D-Marin Göcek’i kattı. 2009 yılında Hırvatistan Sibenik’te D-Marin Mandalina ile yurtdışına açılan D-Marin, 2012 yılı Nisan ayında Hırvatistan’ın en büyük marinası olan D-Marin Dalmacija ve D-Marin Borik’i bünyesine kattı. Adriatic Croatia International (ACI) Group’taki hisselerini yüzde 10,86’ya yükselten D-Marin, Aralık 2012’de ise Lamda Development ve Kiriacoulis Mediterranean Cruises Shipping ile önemli bir ortaklığa imza atarak dünya standartlarında süper yat marinası olan Flisvos Marina’yı ve yine Yunanistan’da bulunan Gouvia, Lefkas ve Zea’daki diğer üç üst sınıf marinayı bünyesine katarak büyümesini sürdürdü. Bugün Türkiye, Yunanistan ve Hırvatistan’da 8 bin 270 bağlama kapasitesine sahip 10 marina ile D-Marin, marinalarında 30 metreden 180 metreye kadar olan tekneler için bağlama hizmeti sunuluyor. D-Marin marinaları; süperyatlar için geliştirilen kapsamlı hizmetleri, özel olanakları ve uzman personeli ile konuklara her ziyaretinde kusursuz deneyimler yaşatıyor. Doğu Akdeniz Çanağı’nın en büyük marina zincirlerinden biri olan D-Marin; marina ve yatçılık sektöründe geliştirdiği yeni norm ve stratejilerle büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. Doğuş Grubu şirketlerinden olan D-Marin, bölgede marinacılık ve yatçılık sektörünün gelişimine katkıda bulunan en etkin kurum olma misyonuyla hareket ediyor.
TURMEPA Hakkında
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. 2000 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 22 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi. 22 yılda TURMEPA;
Eğitimlerini 18 milyon öğrenciye sundu;
8 milyon öğrenciye çevre dersleri vererek denizlerimizi sevdirdi;
13 bin 100 eğitimci yetiştirdi;
Gönüllü sayısı 5.900’e ulaştı;
Sosyal medyada 7 milyon kez görüldü;
33 milyon litre sıvı atık topladı;
500 bin jumbo boy çöp torbası katı atığın denizlere karışmasını önledi;
TV programları, kamu spotu, yazılı basın ve bilboardlarla 52 milyona ulaşıldı.