Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) proje teklif çağrısına çıktı. Mali Destek Programı kapsamında Muğla, Aydın ve Denizli’ye 30 milyon liralık bir kaynak ayrıldı.
GEKA Yönetim Kurulu Toplantısı Muğla Valisi Esengül Civelek, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ile GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Muğla’nın Menteşe İlçesi’ndeki bir restoranda düzenlenen toplantıda, 28 Aralık 2017’de ilan edilen 2018 yılı proje teklif çağrısına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Kültür turizminin geliştirilmesi ile kooperatif ve birliklerin güçlendirilmesi mali destek programlarından oluşan proje teklif çağrısında toplam 30 milyon liralık bir kaynağın, Aydın, Denizli ve Muğla’da uygun bulunan başvuru sahiplerine kullandırılacağı bildirildi.
Muğla Valisi Esengül Civelek, “Aydın, Denizli ve Muğla illerinden oluşan bölgemiz sadece deniz-kum-güneş olanakları ve doğal güzellikleri ile değil, bunun yanı sıra tarihi ve kültürel birikimiyle de turizm açısından çok önemli bir bölgedir. Uygarlıkların beşiği olduğunu söyleyebileceğimiz bölgemiz zengin kültür turizmi kaynaklarına rağmen kültür turisti sayısı, ortalama geceleme sayılarına baktığımızda istenen seviyede değildir. Antik kentlerin, tarihi mekanların ve kültürel ögelerin turizme entegre edilmesi ile kültür turizmi potansiyelinin harekete geçirilmesi önemlidir” dedi.
Uygun projelere, asgari 100 bin azami ise 2 milyon lira destek sağlanacağını ifade eden Vali Civelek, “2018 yılı mali destek programı kapsamında ise toplam 20 milyon bütçeli kültür turizminin geliştirilmesi mali destek programında, Güney Ege Bölgesi’nde kültür turizminin geliştirilerek, bölgeyi ziyaret eden turist sayısının ve geceleme sayısının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu programa bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları başvuru yapabilecek. Kültür turizmi öğelerinin açığa çıkarılması, korunması ve sergilenmesi ve çevre düzenlemeleri ve tanıtım araçları ile kültür turizmi öğelerinin çekiciliğin artırılmasına yönelik uygun projelere, asgari 100 bin azami ise 2 milyon TL destek sağlanacak” diye konuştu.
Muğla Valisi Esengül Civelek, GEKA’nın kooperatifçilik alanında da çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2016 yılında bölgemizdeki kooperatifler araştırılmış ve Güney Ege Bölgesi’nde üretim odaklı kooperatiflerin mevcut durum analizi ve gelişme stratejileri çalışması oluşturulmuştur. Kooperatifçiliğin yoğun olarak yapıldığı bölgemizde kooperatiflerin üretim, pazarlama, finansman ve yönetim süreçlerinde birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını gözlemliyoruz. Yerel ürünlerin yerelde işlenmesi, tarımsal gelişme ve gıda güvenliği konularında kırsalda önemli aktörler olan kooperatiflerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2018 yılı proje teklif çağrısı kapsamında 10 milyon lira bütçeli kooperatif ve birliklerin güçlendirilmesi mali destek programı ilan edilmiştir. Program ile bölgede; işleme, paketleme ve depolama süreçlerinin geliştirilmesi, pazarlama yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi, üretim süreçlerinde verimliliğin artırılması ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine yönelik önceliklerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında; kar amacı gütmeyen kooperatif ve birliklerin projelerine asgari 50 bin azami ise 500 bin lira destek sağlanacak.”
GEKA’nın proje teklif çağrısı kapsamında bölge paydaşlarını ve uygun başvuru sahiplerini bilgilendirmek amacıyla, Aydın, Denizli ve Muğla ve ilçelerinde 8 Ocak 2017 Pazartesi günü itibariyle bilgilendirme toplantıları düzenlenecek, proje sunmak isteyen herkes katılabilecek. Toplantıda ayrıca, projelerin sistemde başvurusunun nasıl yapılacağı, projelerin nasıl hazırlanması gerektiği, gibi konuların ele alındığı ücretsiz proje yazma eğitimleri düzenleneceği de belirtildi.