arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

17 KOY TEMİZLENDİ, 697 KG ÇÖP TOPLANDI…

17 KOY TEMİZLENDİ, 697 KG ÇÖP TOPLANDI…
9 Haziran 2016 07:02
A+
A-

“Denize En Çok Mavi Yakışır” etkinliğinde, Mazı’dan Bodrum’a kadar 17 koyda yapılan temizlik çalışmalarında tüm koylar temizlendi… 

“Denize en çok MAVİ yakışır” sloganıyla Bodrum Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen “Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası” yerli yabancı turistlerin de sıklıkla denize girip güneşlendiği Kumbahçe’de yapılan çalışmalarla bu yıl için son buldu.

 

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından Yılın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi ödülünü de alan “Denize en çok MAVİ yakışır” bu yıl 17 Şubat’ta, Bodrum’un Mazı Mahallesi sahilinden başladı. Çalışmalar sırasıyla Güvercinlik, Yalıçiftlik, Gümbet, Bitez, Ortakent, Akyarlar, Turgutreis, Kadıkalesi, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü, Gölköy, Torba ve Küçükbük’teki koylarda, son olarak ise Kumbahçe sahilinde yapıldı.

8 Haziran 2016 Çarşamba günü, Bodrum Belediyesi Dalış Ekibinde görevli dalgıçlar tarafından Bodrum Belediye AŞ Kumbahçe Cafe önündeki balıkçı barınağından başlatılan çalışmalar, Bodrum Kalesi’ne doğru uzanan halk plajı boyunca gün içinde devam etti. Etkinlik boyunca dalgıçlara, Katı Atık Toplama Teknesi Venüs ile Turgutreis Denizciler Derneği de bot ve ekipmanlarıyla destek oldu.

bodrum-temizlik-etkinlik-sona-erdi-4Kumbahçe’deki son çalışmada denizden; 101 kg plastik, 56 kg cam, 75 kg tekstil, 6 kg alüminyum, 244 kg metal ve 215 kg ahşap olmak üzere yaklaşık 3 metreküp hacme tekabül eden toplam 697 kg atık çıkarıldı. Çıkarılan cam şişeler ve içecek kutuları gibi atıkların yanı sıra alüminyum merdiven, metal lavabo, iki adet yemek masası, cep telefonu, telsiz telefon ile güneş şemsiyesi gibi atıklar ise şaşkınlık yaşattı.

Toplanılan tüm atıklar temizlik çalışmaları sonunda Bodrum Belediye Meydanı’nda teşhir edildi. Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Engin Doğan ise meydandaki etkinliğe katılan Güler-Mustafa Kızılağaç İlkokulu, Merkez Turgutreis Ortaokulu, Umurca İlkokulu, Cumhuriyet Ortaokulu ve Hüseyin Turgut Karabağlı Ortaokulu öğrencilerine, çevre bilinci ve atıkların geri dönüşümü konularında atıklardan gösterdiği örneklerle bilgiler verdi.

Sunumun ardından meydanda öğrencilerle buluşan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, kendisini ilgiyle karşılayan öğrencilerle bol bol sohbet etti. Başkan Kocadon, çıkan atıkları inceledikten sonra yaptığı açıklamada ise “Çocuklar. Bildiğiniz gibi ‘Denize En Çok Mavi Yakışır’ diye bir projemiz var. Bu projemizde, özellikle okullarımız, sivil toplum örgütlerimiz, çevreci dostlarımız büyük katkı sağladı ama en çok bodrum-temizlik-etkinlik-sona-erdi-2katkıyı sizler sağlıyorsunuz. Çünkü görüyorsunuz ki; insanlar kolay yolu seçtiği için, ileride hepimize lazım olacak denizlerimizi kirletiyoruz. Esasında bunlar, Bodrum’un ayıbı. Çünkü Bodrum’da, Türkiye’nin bu kadar güzel ve medeni insanlarının yaşadığı bir yerde bu kadar çöpün çıkması, bazı eksiklerimizin olduğunu gösteriyor. Ancak inanıyorum ki sizler, bu eksiklikleri tamamlayacaksınız. Evde, okulda, sokakta, gezilere gittiğinizde; bu çöplerin atılmaması gerektiğini, onlara güzel bir şekilde anlatacaksınız. Yani şöyle bir baktığımızda çıkan şeylere, gördüğünüz gibi şişeler, şemsiye altları, hatta cep telefonu bile var. Bu gördüğünüz cep telefonunu atan kişi ya keyiflenmiş atmıştır ya da sevgilisiyle kavga etmiştir ondan atmıştır ama hep dediğim gibi bunlar kolay yollar. Bunlar basit insanların yaptığı şeyler. Önemli olan medeni bir şekilde konuşmak, kızgınlıklarımızı, söylemlerimizi öfkeye değil  sevgiye dönüştürmemiz lazım. Dolayısıyla bunların hiçbiri çare değil, atmak bir çözüm değil, kırmak çare değil. Önemli olan, konuşarak insanca anlaşmaktır. Bu çöplerin artık bundan sonra Bodrum denizlerinde gözükmemesi, bizim en büyük dileğimizdir ama en büyük çabayı sizler sarf edeceksiniz. Buna inanıyorum.” dedi.

bodrum-temizlik-etkinlik-sona-erdi-5Başkan Kocadon, iki senedir üst üste gerçekleştirilen çalışmaları da değerlendirerek, “Geçen sene Bodrum’un koylarında 10 bin kilograma yakın çöp çıkmışken bu sene bu oran 5 bin 5 yüz kilograma kadar düşmüş. Bu sosyal projelerin güzel bir örnek olduğunu da işte burada rakamlarla görüyoruz. İnşallah seneye bu rakamlar çok daha aşağılara düşecek. Bu tür sosyal projeleri hayata geçirerek Bodrum’un hem daha temiz hem daha yaşanılabilir bir ortam olmasını sağlıyoruz hem de güzel ülkeme Türkiye’me bu vesileyle örnek olduğunu düşünüyorum. Çalışmalarda emeği geçen herkese de tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Yaptığı açıklamanın ardından Başkan Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde açılan Bodrum Deniz Dibi Temizliği Fotoğraf Sergisini gezdi. 2016 yılı “Denize En Çok Mavi Yakışır Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası” kapsamındaki etkinlikler boyunca, yarımadadaki 17 koyda çekilmiş, dalgıçların deniz dibi temizliği çalışmalarını içeren fotoğraflardan oluşan sergide, su altı görüntüleri de yer aldı.

bodrum-temizlik-etkinlik-sona-erdi-6Bodrum Belediyesi personelinden oluşan Bodrum Belediyesi Dalış Ekibinde görevli dalgıçlar, Bodrum yarımadasındaki tüm koyları dört ay boyunca süren hummalı çalışmalar sonucunda denize atılmış ya da mevsimsel şartlar nedeniyle sel suları ve fırtına gibi etkenlerden dolayı denizde birikmiş atıklardan arındırdı. Yapılan ayrıştırma ve ölçümleme işlemlerine göre çalışmaların geçen yıl 12 ayrı noktada, bu yıl ise 17 ayrı noktada yapılmasına rağmen atık miktarının yarı yarıya azalması, çalışmaların olumlu yönde sonuç verdiğini gösterdi.

Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyasına Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğüne bağlı Kalite Yönetim Sistem Koordinatörlüğü ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ekipleri de destek oldu. Etkinlikler süresince yarımadadaki okullardan gelen öğrenciler ise desteklerini, sahilde kıyı temizliği yaparak gösterdi.

DCIM100GOPROGOPR4248.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.