arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
38°C
Bodrum
38°C
Açık
Pazartesi Hafif Yağmurlu
37°C
Salı Hafif Yağmurlu
34°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
34°C

Vekil Öneş’ten Kadına Şiddet Politikalarına Sert Eleştiri…

Vekil Öneş’ten Kadına Şiddet Politikalarına Sert Eleştiri…
4 Temmuz 2024 11:04
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddet ve kadın hakları konusundaki politikaları sert bir dille eleştirdi

Arena Bodrum Haber – Konuşmasına kadınların günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek başlayan Derici, “Biz kadınlar her an her dakika şiddete maruz kalıyoruz; biz kadınlar her gün genelde en yakınlarımız en güvendiklerimiz en sevdiklerimiz tarafından öldürülüyoruz. Kadın olmak birçok toplumda zor zira sabah uyandığınız andan itibaren tetikte olmak zorunda olduğunuz bir dünyadasınız fakat bizim ülkemizde kadın olmak daha zor. Bugün bu ülkede bizler yaptığımız veya yapmadığımız birçok konu sebebiyle, mesela çalışmak istediğimiz için ya da ikinci çocuğu yapmak istemediğimiz için ya da boşanmak istediğimiz için veya gözümüzün üzerinde kaşımız olduğu için sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyoruz. Bizler birilerinin dayatmak istediği ‘aile’ kavramı, ‘kadın’ kavramı, ‘ahlak’ kavramı nedeniyle her gün onlarca sayıda şiddete maruz kalıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Ekonomik kriz ve şiddetin ilişkisine vurgu…

Öneş Derici, içinde bulunduğumuz ekonomik krizin toplumda öfke ve şiddeti artırdığını belirterek, “Üstelik şimdi bir de toplum olarak büyük bir ekonomik kriz içerisindeyiz; insanlar mutsuz, yaşamlarını sürdürmekte büyük zorluk çekiyor bu yüzden neyle karşılaşacağımızın farkında mısınız? Ben söyleyeyim: Öfke ve öfkenin doğurduğu şiddet,” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin önemi…

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini eleştiren Derici, “Bugüne kadar iktidarın bir gecede ansızın çıktığı İstanbul Sözleşmesi’yle güvencesini elinden aldığı kadınlara ilişkin kadına yönelik şiddet politikalarında ne kadar yetersiz olduğunu izledik. Caydırıcılığı ve yaptırımı olmayan her suçun tekrarı olur” şeklinde konuştu.

Yargı paketine tepki…

Kadına yönelik şiddetle mücadelede iktidarın başarısız olduğunu vurgulayan Öneş Derici, “İktidar yirmi iki yıllık görev süresi boyunca kadına şiddetle mücadelede, kadın cinayetlerinin önlenmesi veya çözümlenmesi konusunda başarısızlığıyla yüzleşmek yerine bir de bu yetmezmiş gibi Meclis’e dokuzuncu yargı paketinde kadınlara ilişkin, aile bütünlüğüne ilişkin, soyadına ilişkin bazı maddeler getiriyor. Şimdiden haber verelim: Biz kadınlar onlarca yıldır kanımızla ödediğimiz kazanımlarımızı sizin aile veya ahlak tanımlarınız veya toplum dizaynı heveslerinize bırakmayacağız,” dedi.

Atatürk’ün verdiği hakları kaybetmeye niyetimiz yok…

Kadınların haklarını koruma konusundaki kararlılığını vurgulayan Öneş Derici, “Bu ülkede kadınlar sizin paşa gönlünüze göre evde kalıp çocuğuna bakıp sizin istediğiniz sayıda çocuk doğurmayacak. Bu ülkede kadınlar sadece ve sadece kendi kararlarıyla yaşamlarını sürdürmek üzere kazanılmış haklarını sonuna kadar koruyacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok ülkeden önce kadınlara verdiği hakları sizin fiilî ve yasal düzenlemelerinizle kaybetmeye hiç niyetimiz yok. Karşınızda kadınların örgütlü mücadelesinin ve bunu her koşulda destekleyen ülkenin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin olduğunu unutmayın,” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.