arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5441
EURO
34,8823
ALTIN
2.434,25
BIST
9.645,02
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
21°C
Bodrum
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

SÖMESTR TATİLİNDE ÇOCUKLARINIZI RAHAT BIRAKIN

SÖMESTR TATİLİNDE ÇOCUKLARINIZI RAHAT BIRAKIN
20 Ocak 2017 14:52
A+
A-

 

Acıbadem Bodrum Hastanesi Klinik Psikoloğu Seren Öztoprak’tan anne ve babalara özel…

Yarıyıl tatilinde öğrenciler rahat bir tatilin hayallerini kurarken, anne babaları ise bu süreci nasıl daha verimli geçirebilecekleri konusunda tedirginlik yaşıyor. Hele bir de karnede zayıf notlar varsa, çocuk üzerindeki baskının artabildiğine dikkat çeken Acıbadem Bodrum Hastanesi’nden Klinik Psikolog Seren Öztoprak, “Bırakın tatilde biraz dinlensin ve rahatlasın. Bu ikinci döneme moral ve motivasyonla başlaması açısından önemli” diyor.

Çocukların yoğun bir eğitim öğretim döneminden çıkıp bir süre dinlenebilecekleri yarıyıl tatili başladı. Kiminin karnesi iyi, kiminde zayıf notlar olacak. Karnesi iyi olanlar göreceli olarak daha rahat bir tatil geçirme şansına sahipken, zayıf olanları daha zor bir süreç bekliyor. Muhtemelen anne babaları tarafından hoş bir şekilde karşılanmayacak, eleştirilecek, belki de ders çalışmaya zorlanacak. Klinik Psikolog Seren Öztoprak, anne babalara “Kesinlikle bunu yapmayın” diyerek, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çocukların, anne baba baskısı ile ders çalıştıklarında verim almaları veya bir dönem boyunca okula gittiği halde, eksik kaldığı dersleri, tatil diliminde evde tamamlaması mümkün değil. Ayrıca tatili yoğun ders programları ile geçirmek, çocukların yeni döneme yorgun, motivasyonu düşük olarak başlamalarına neden olur.”

Birlikte kaliteli zaman geçirin

Tatil, çocuklarımızla geçireceğimiz vakit açısından önemli fırsatlardan biri. Birlikte yapılan her etkinliğin aile ve çocuk arasındaki iletişimi güçlendireceğini söyleyen Klinik Psikolog Seren Öztoprak, “Birçok aile bir arada yeterince vakit geçirse de, konu kaliteli vakit geçirme olduğunda bunu yapabilenlerin sayısı çok daha az. Kaliteli vakitten kastımız; aile bireylerinin birbirleriyle ortak bir etkinlik içinde vakit geçirmeleri, bu süreç içerisindeki duygu ve düşüncelerini paylaşarak aralarındaki ilişki ve iletişimi güçlendirmeleri” diyor. Siz de yarıyıl tatilinde, normalde birlikte yapamadığınız veya ertelediğiniz gezi, kamp, sanatsal aktivite gibi faaliyetleri organize ederek çocuklarınızla gerçekleştirebilirsiniz. Tatilde çocuklarınızla geçireceğiniz zamanın kaliteli olması için çocuklarınızın istek ve ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Biraz kendi haline bırakın

Tatilde de olsa, anne babalar çocuklarının günlük rutinini bozmasını pek istemez. Oysa çocuklara tatil döneminde normalden daha fazla rahatlık tanınabileceğini ifade eden Klinik Psikolog Seren Öztoprak, “Bırakın biraz geç yatsınlar, geç kalksınlar, arkadaşları ile vakit geçirip bilgisayarda yaşına uygun oyunları oynasınlar” diyor. Tabii sizin de hemen aklınıza şu düşünce gelebilir: “Sadece oyun oynuyor, başka bir şey yapmıyor, biz söylemesek bilgisayarın başından kalkmaz”. Bu noktada Klinik Psikolog Seren Öztoprak, çocuklara alternatif başka etkinlik önerileri sunmanın öneminden bahsediyor: “Onlara keyif alabilecekleri, kendilerini deneyip geliştirebilecekleri ve yeni şeyler öğrenebilecekleri farklı seçenekler sunun. Örneğin tatil döneminde katılabilecekleri, yaşıtlarının olduğu bir tatil kampı, ilgilenebilecekleri yeni hobiler, spor ve sanat etkinlikleri gibi alanlar çocuğunuzun kendisine uygun olan farklı alanları keşfetmesine olanak tanır.”

Öğretmenlerle birlikte planlayın

Siz çocuğunuzun öğretmeni değilsiniz. Bu nedenle tatilde ona öğretmeniymiş gibi davranmayın. “Öğretmen rolünde olmanız çocuğunuza kısa vadede yardımcı olsa da, bu durum sizden uzaklaşmasına sebep olur ve performansını düşürebilir” diyen Klinik Psikolog Seren Öztoprak, anne babaların bu rolü öğretmenlere bırakması gerektiğini ve onlarla birlikte bir çalışma planı organize edebileceklerini söylüyor. Öğretmenlerin uygun gördüğü alanlarda ek dersler, etütler ve çalışma programıyla birlikte bir sonraki dönemde izlenecek yolu netleştirebilir ve çocuğunuz için takip edebileceği somut bir hedef oluşturabilirsiniz.

Anne-babalar dikkat!

Eğer çocuğunuzun karnesinde kırık not ya da notlar var ise öncelik olarak çocuğunuzu koşulsuz olarak sevdiğinizi ve ona güvendiğinizi söyleyebilir ve bu duyguları kendisine hissettirebilirsiniz.

Kırık notların nedenlerini birlikte konuşarak çözümler üretebilir, bu durumun düzelebilmesi için planlar yapabilir ve bu sürece, sorumluluk alması için çocuğunuzu da dâhil edebilirsiniz.

Özellikle her öğrencinin kendi durumu ve eksiğine göre bir çalışma planı yapabilmesi oldukça etkili bir yöntem olabilmektedir. Bu nedenle tatilde zayıf olduğu konuya ağırlık verebilir ve eksiğini kapatabilmesi konusunda destekleyebilirsiniz. Diğer dersleri ile ilgili küçük tekrarlar da unutma olasılığını minimuma indirecektir.

Yarıyıl tatilinde çocuklar 2. döneme güzel başlamayı ve güzel sürdürebilmeyi hedeflemelidir. Bu nedenle çocuklarınızı motive etmeli, onlara güvendiğinizi hissettirmelisiniz.

Çocuğunuzun, gözlemlediğiniz farklı bir durumu ya da çözülemeyen bir sıkıntısı olabilir. Bu durumda çocuğunuzun geleceği için mutlaka uzman kişilerden psikolojik destek istemelisiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.