arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5641
EURO
34,7079
ALTIN
2.410,34
BIST
9.645,02
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
25°C
Bodrum
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

Rant için kıyılıyor olabilir mi?

Rant için kıyılıyor olabilir mi?
10 Nisan 2020 12:10
A+
A-

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Mahallesinde endüstriyel plantasyon adı altında Nisan ayının ilk günlerinde 30 hektar büyüklüğünde bir orman alanının kesilmesine nedeniyle bölgeye gidip, orman işletmesine dilekçe vere MUÇEP üyeleri aşağıdaki açıklamayı yaptı.

Arena Bodrum Haber – Çıtlık Ormanlarına rant için kıyılıyor olabilir mi? sorusuna cevap arayan MUÇEP üyeleri iddialarını 3 başlıkta topladı.

Ülke insanı canını dişine takmış Koronavirüs salgınınından nasıl korunacağının derdine düşmüşken, bu olağanüstü koşullarda dahi devletin kurumları “odun üretimini arttırmak” derdine düşebiliyordu. Yaşanan pandemi felaketinin dünyanın yaşadığı ekolojik krizin sonucu olduğu yadsınamaz bir gerçek iken, devletin kurumları halkın, bilim insanlarının uyarılarını dikkate almıyordu. Üstelik ekolojik yıkım projelerini durdurmak yerine devlet kurumlarının adeta durumu fırsata çevirerek daha da hızlandırmanın peşinde olduğunu ortaya koyuyor.

Çıtlık Ormanlarını kesmek istemenin arkasında başka gerekçeler de olabilir mi? Çıtlık’taki gelişmeleri yakından takip eden Platformumuzun Gökova bileşenlerinin yaptığı araştırmalar çerçevesinde elde ettiği bilgiler, Çıtlık Ormanlarını iştahla kesmek istemenin arkasında başka nedenler de olabileceğini gösteriyor. Şimdi, elde edilen bu bulguları ve bunların bizlere neler düşündürdüğünü ortaya koyalım:

İddia-Olgu 1: Projenin duyulmasından itibaren bölge halkı ormanın kesilmesine kesinlikle karşı olduğunu verdikleri dilekçeler, yaptıkları basın açıklamaları ve yürüttükleri imza kampanyaları ile defalarca dile getirdi. Ancak ne Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ne de Karabörtlen Orman İşletmesi projeyi gelip yöre halkına anlatma ihtiyacı duydular. Bilgilendirmek bir yana, yurttaşların projeyi duyduktan sonra verdikleri birçok itiraz dilekçesine, yaptıkları basın açıklamalarına cevap dahi vermediler.

İddia-Olgu 2: Bu itirazlar yükseldikten sonra Orman İşletmesi önce vazgeçer gibi olsa da sonra tekrar sahaya dönerek ağaçları damgalama işlemine başladı. Ne olmuştu da İşletme bu arada fikrini değiştirmişti? Yöre halkının ifadesine göre, Çıtlık Köyü Muhtarı ormanın kesilmesini istiyordu ve Orman İşletmesine köy adına ormanın kesimini istediklerini bildirmişti. Orman İşletmesi de yöre halkının itirazları yerine köylü adına konuşan Muhtarı dikkate almıştı.

İddia-Olgu 3: Peki, bir muhtar yaşadığı bölgenin doğasının tahrip edilmesini neden istemiş olabilir? Bunda nasıl bir kamusal yarar olabilirdi?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.