arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5698
EURO
34,6715
ALTIN
2.503,77
BIST
9.524,59
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
20°C
Bodrum
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Muğla’da heyecan uyandıran keşif…

Muğla’da heyecan uyandıran keşif…
17 Temmuz 2020 09:31
A+
A-

Türklerin Anadolu’ya 1071 Malazgirt Zaferinden önce geldikleri bilimsel olarak kanıtlanabilecek mi?

Arena Bodrum Haber – Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nde tesadüfen bulunan ve Göktürk dönemindekilerle benzer özellikler taşıdığı düşünülen kaya resimleri için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Gökçe başkanlığında bir araştırma ekibi kuruldu.

Yaklaşık 2 yıl sürecek çalışmalar sonunda kaya resimlerinin hangi döneme ait olduğu kesinlik kazanırsa Türklerin Anadolu’ya 1071 Malazgirt Zaferi’nden önce geldikleri bilimsel olarak kanıtlanacak ve bu keşif Anadolu’da Türk tarihinin yeniden yazılmasına neden olacak.

Henüz yolun başındayız…

Önemli bir çalışmanın başında olduklarını ancak alınması gereken uzun bir yol olduğunu kaydeden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Gökçe, “Kaya resimleri üzerinde ilk yaptığımız incelemelerde figürlerin Orta Asya’daki Göktürk dönemi (6-8. yüzyıllar) ile benzerlik gösterdiğini görüyoruz. Ancak bunu şu anda kesin olarak söylememiz için çok erken. Çünkü Anadolu’ya farklı dönemlerde Türk boylarının geldiği bilinmektedir. Kurulan ekip yaklaşık 2 yıl boyunca bölgede çalışma gerçekleştirdikten sonra bu bilimsel çalışmanın ardından kaya resimlerinin hangi dönemine ait olduğunu net olarak söyleyebiliriz” dedi.

Türk tarihi yeniden yazılabilir…

Seydikemer’de bulunan kaya resimlerinden elde edilecek verilerin Anadolu’da ki Türk varlığına farklı bir ışık tutacağını kaydeden Gökçe, “Kaya resimlerinde dağ keçisi, atlı asker ve çeşitli hayvanlara ait figürler var. Ağustos ayında başlayacak çalışmalar ile bu resimlerin üzerinde daha detaylı bir çalışma yapacağız. Elde edilen veriler Anadolu’da ki Türk varlığına farklı bir ışık tutacak. Eğer kaya resimlerinin 10. yüzyıldan önceki bir döneme ait olduğunu bilimsel olarak ispatlayabilirsek, bu Türklerin Anadolu’ya 1071 Malazgirt Zaferinden çok önce yerleştikleri anlamına gelecek. Çünkü böyle eserleri meydana getirmek için bölgede uzun süre yaşamak gerekmektedir. Bu çalışmanın sonunda Anadolu’da ki Türk tarihi yeniden yazılabilir. Beni ve ekip arkadaşlarımızı heyecanlandıran bir çalışma olacak” diye konuştu.

Kaynak: Hamle Gazetesi

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.