arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
18°C
Bodrum
18°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C

MUĞLA ÇEVRE PLATFORMU ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR…

MUĞLA ÇEVRE PLATFORMU ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR…
6 Şubat 2017 08:25
A+
A-

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP)  buluşmasına damgayı;  arka arkaya gelen çevre, imar, tarım alanları konularında çıkarılan kararlar ve Okluk Koyu’nda yıkılan  Cumhurbaşkanlığı Konutu vurdu.

Milas Nikah Dairesi’nde  başlayan Muçep toplantısına yaklaşık yüz kişi katıldı. Akyaka’da başlayan, Marmaris’te devam eden toplantıların üçüncüsü olan Milas  toplantısında, Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin  yanı sıra vatandaşların da yoğun ilgi österdi. Beş saat süren toplantının ardından, bir de sonuç bildirgesi hazırlandı.

Toplantıya Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat katılarak, çevre duyarlılığında verdiği mücadele için Muçep bileşenlerine teşekkürlerini iletirken, Muğla Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna da yaptığı konuşmada, doğal sitlerle ilgili süreci aktararak, Muçep’in desteğinin önemine vurgu yaptı.  Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un Muçep’e destek mesajının ardından, doğal sitlere karşı duruş sergileyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer’e de Muçepliler Milas’tan selamlarını yolladılar.

“SİZDEN YARDIM İSTEMEYE GELDİM”

Muçep’in koordinasyonu ve yol haritasının tartışıldığı toplantının sonlarına doğru, Yatağan’ın Turgut Köyünden katılan Tayyibe Demirel adlı kadın güne damgasını vurdu. Demirel, Yatağan Termik Santralinin köyde kanser, astım, erken ölümlere  neden olduğunun altını çizerken, bir başka tehlikenin de kapıda olduğunu anlatarak, çevrecilerden yardım istemeye geldiğini söyledi. Demirel “Sizler gibi eğitim alamadım ama elimden geldiğince köyüm için mücadele ediyorum. Çalmadığım kapı, mektupla başvurmadığım devlet yetkilileri kalmadı. Tek başıma imzalar da topladım. Ama hiçbir sonuç alamadım. Köyün altında kömür var diye, sürekli kazılar yapılıyor, ağaçlar kesiliyor. Zeytinlikler kesilecek, köy arkeolojik olarak da değerlere sahip. 700 yıllık cami var. Hiç biri önemsenmiyor. Bu gidişle köyümüz yok olacak. Sizin mücadelenizi bana anlattılar, ben de duydum ve size geldim.” diyerek, yaşadıklarını aktardı.

MUÇEP SONUÇ BİLDİRGESİ

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), üçüncü genişletilmiş toplantısını  5 Şubat’ta Milas’da yaparak, şu kararları almıştır:
Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı tarafından “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” adı altında hazırlanan ve yerel yönetimin dışında, hiçbir sivil toplum örgütü ve yöre halkı ile paylaşılmayan bu çalışmanın, bu haliyle kabul edilemez olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Muğla’yı ve Türkiye Genelinde tarım alanlarını, köyleri, koyları, sulak alanları, ormanları , özetle tüm doğal yaşam alanlarını tehdit eden bu projenin yanı sıra, ardı ardına başka  kararlar da yayınlanmaktadır. Bunlar: Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun;  Doğal Sit Alanlarında Rüzgâr Enerjisi Santralleri, Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları, Doğal Sit Alanlarında Güneş Enerjisi Santrali (GES) İlke Kararları, Koruma Amaçlı İmar Planlarına İlişkin Yönetmelik Değişikliği ve  Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, Tarıma Elverişli Durumdaki 141 Bölgenin Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlendiği Kararları. Bunlar takip etmeye çalıştığımız kararlardır. Son derece hızla gelişen bu süreç endişelerimizi daha da artırmakta olup ilgili kararları yakın takip etme ilkesi benimsenmiştir.

Bu endişemizi haklı çıkaran somut bir örnek de, Gökova’nın en güzel koylarından biri olan Okluk Koyu’nda mütevazi Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun yıkılarak, yeni bir yapılaşmanın başlamasıdır. Yapılacak konut mudur, konutlar mıdır, tesisler midir, oteller midir, yollar mı yapılmaktadır? Öylesine endişe vericidir ki, karadan veya denizden inşaat çalışmalarını izlemek mümkün değildir, nöbetçiler kimsenin geçmesine izin vermemektedir.  Yani şeffaflık yoktur.  MUÇEP olarak, bu gelişmenin takipçisi olunacaktır.

Bütün bu gelişmelerden bilgi edinmek amacı ile, Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü , Marmaris Belediyesi ile görüşülecektir.  Yerel yöneticiler, kamu yöneticileri, ayırımsız siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ile  platformun görüşleri doğrultusunda görüşmeler yapılacaktır.

Muğla’da eşsiz ormanların, bakir koyların denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak bu  “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” nu hazırlayan profesörlere açık çağrıda bulunarak “Henüz vakit varken Türkiye’nin göreceği en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin!” diyerek, internet ortamında bir imza kampanyası başlatılacaktır. Getirilen doğal sit derecelendirme değişikliği ile bakan düzeyinde imza konulmuş uluslararası sözleşmelerin, Bakanlar Kurulu kararı ile onanmış “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” düzenlemelerinin fiilen aşılmaya çalışılmasına göz yummak, yarınlarımıza, çocuklarımıza ve tüm canlılara ihanet olacaktır.

MUÇEP,  oluşturduğu  komisyonlar aracılığı ile süreci takip etmeye devam etmekle kalmayarak;  süreci toplumun, doğanın yararına yönlendirme anlamında her türlü çözümü üretmeye de devam edecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.