Roma Cumhuriyeti döneminin Yunan tarihçi, coğrafyacı ve filozofu Strabon’un da dünyanın 7 harikasından biri olduğunu söylediği M.Ö. 4.Yüzyılda dönemin en ünlü dört mimarı tarafından yapılan Halikarnas Mozolesi’nin Restitüsyon Projesi’nde önemli aşamalar kaydedildi.
AKADEMİA Vakfının yaklaşık bir yıldan bu yana sürdürdüğü çalışmalar artık olgunlaşarak, daha somut bir proje haline dönüşüyor. Akademia Vakfı tarafından hazırlanan proje kapsamında, Milli Eğitim Başkanlığı ile koordinasyonlu olarak Bodrum Cumhuriyet Ortaokulunun başka bir yere taşınması ve bu alanın da aradaki yeşil alan ile birleştirilerek denizle buluşturulması planlanıyor. Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal bu alanın da Arkeo-Park olarak turizme kazandırılacağı ifade ederken, konu ile ilgili imar değişikliğinin 6 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek Bodrum Belediye Meclisi toplantısında görüşüleceğini söyledi.
Bodrum Voyage Otel’de Bodrum’da görev yapan ulusal ve yerel gazetelerin temsilcileri ile bir araya gelen Akademia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri bu projenin yaşama geçmesi ile Bodrum’da bambaşka bir turizm anlayışının olacağını ve artık iki aya kadar düşen turizm sezonunun süreç içinde uzamasına önemli katkı sağlayacağını belirttiler.
Bodrum Cumhuriyet Ortaokulu Müze İle Birleşip Arkeopark Oluyor…
AKADEMİA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal bir buçuk yılı aşkın bir süredir Halikarnas Mozolesinin Restitüsyon Projesi ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ederek; “Geldiğimiz noktada büyük bir mutlulukla söylemeliyim ki; devletimizin bütün kademeleri, bakanlıklarımız kaymakam ve belediye başkanımız bu proje ile ilgili olarak Bodrum’un kültürüne, ekonomisine ve turizmine olumlu katkı vereceği konusunda hemfikirler. Bizlere de önemli katkılar sağlıyorlar ve destek veriyorlar. Amacımız; dünyanın yedi harikasından biri olan ve dünya insanlık mirasının ait olan, şu anda her türlü tahribata açık ve yeterli bir koruma ya sahip olmayan Halikarnas Mozolesini koruma altına alabilmek. Arkasından bu denli önemli turizm, kültür ve arkeolojik değeri modern müzecilik anlayışı çerçevesinde hazırlanacak projelerle tekrar modern hayata kazandırmak. Bu noktada bir buçuk yıl boyunca Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Müdürlüğü, Muğla Anıtlar Kurulu gibi yerlerden onaylarımızı, izinlerinizi aldık. Uluslararası bilim adamlarımızdan oluşan bir kurul oluşturduk ve yine 5-6 Mayıs’ta Uluslararası bir çalıştay yaptık. Bu çalıştayda projemize olumlu görüş bildirilen bir sonuç bildirgesi elde ettik. Nihayetinde artık teknik çalışmalara başladık. Bu maksatla da belediyemize bir başvuru yaptık. Çünkü müzemizin önünde bulunan Cumhuriyet İlkokulu’nun bulunduğu bir alan var. Bu alanımızı öncelikle çocuklarımızı ve velilerimize mağdur etmeyecek şekilde Milli Eğitim Bakanlığımızın müsaadeleriyle ve belediyenin katkılarıyla taşınması söz konusu olabilir ise Cumhuriyet İlkokulu’nun bulunduğu alan ile müze alanına birleştirilmesini talep ve arzu ediyoruz. Cumhuriyet İlkokulunu da bir arkeopark, Karya bahçesi ve açık müze alanı olarak dizayn edilerek yaşlılarımızın, çocuklarımızın, halkımızın yaz aylarında rahatça ziyaret edebilecekleri bir park olarak mevcut projeye dahil edilmesini arzu ediyoruz. Sağolsun Bodrum belediye başkanımız Mehmet Kocadon projemize çok ciddi destekler veriyor. Projemizi olumlu karşıladı ve imar komisyonunda görüşüldü. Müzenin bulunduğu alan ile Cumhuriyet İlkokulu’nun bulunduğu alanın birleştirmesine ilişkin madde bu Çarşamba günü Bodrum Belediye Meclisinde oylanacak. Umut ediyorum ki meclis üyelerimiz de bu konuya olumlu yaklaşır. Daha sonra biz de artık mimari proje çalışmalarımıza start vereceğiz. “dedi.
Halikarnas Mozolesi (ya da Mausoleion) nin Karya Kralı adına yapılmış bir anıt mezar olduğunu hatırlatan AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal, eserin çağının üç önemli medeniyeti olan Mısır, Yunan ve Anadolu medeniyetlerini temsil eden mimari unsurları tek eserde bir araya getiren özelliğine dikkat çekerek “Tüm bu medeniyetleri temsil eden mimari özellikleri bir yapıda sentezleyebilmeyi başarmış çağının en büyük ve çağının en güzel heykellerine sahip bir anıt mezardır. Milattan önceki yüzyılda Strabon bile dünyanın görülmesi gereken 7 eserinden biri olarak Mozeleyi gösteriyor. Dolayısıyla 2 bin 500 yıldır bir turistik değer aslında. Bu anıt mezar diyebiliriz ki Bodrum’da turizmi başlattı tekrar Bodrum’daki turizmi zıplatacak, atağa geçirecektir”dedi.